Tüm Detayları ve Önemli Bilgileriyle Amerika'da Covid-19 Aşısı Olma Deneyimimi Anlatıyorum

Aşının böyle yan etkileri olduğunu bilmiyordum.

Görseller temsilidir. 

Her ülkenin aşı prosedürü farklı. Amerika Birleşik Devletleri'nde önce sağlık çalışanları ve kronik hastalar aşılandı.

Kronik hastalarla birlikte riskli meslek grupları ve yakınları (öğretmenler gibi) da aşılanabildi. Burada beyana dayalı bir sistem vardı. Yani sigara kullandığınızı veya hastalığınız olduğunu söylemeniz aşı olmanız için yeterliydi.

Birkaç ay önce herkese açılan aşı randevusu, yoğun ilgi sebebiyle bulması çok zor bir şeydi.

Sağlık merkezleri ve zincir eczane mağazalarında yapılabilen aşı için randevu almak epey zordu. İnsanlar gece yarısı randevu alabilmek için saat kuruyordu. O dönem ülkede sadece iki aşı mevcuttu ve kullanımı da eyalete göre değişiyordu. Moderna ve Pfizer-BioNTech'in yanına daha sonra tek dozluk Johnson & Johnson aşısı da eklendi.

Bu dönemde aşılama daha yavaştı. 20 Nisan'da 16 yaş ve üstü herkesin aşılanabilmesi kararı çıkınca süreç hızlandı.

Artık Amerika Birleşik Devletleri'nde herkes, turist dahi olsa ücretsiz aşı olma hakkına sahip. Tek yapılması gereken internetten randevu almak. 18 yaş altındakilerin aşı olurken yanlarında bir velilerinin olması gerekli. Kimliğinizi, pasaportunuzu göstermeniz yeterli oluyor. İlk dönemde pek çok insan aşılandığı için şu an randevu bulmak nispeten daha kolay. Şu an hızlıca herkesi aşılama politikası izlendiği için pek çok kampanya ve promosyon da yapılıyor. New Jersey'de aşı olanlara ücretsiz bira, New York'ta ünlü müzelere ücretsiz giriş hakkı, bir donut zincirinin yıl sonuna kadar aşı kartını gösteren herkese her gün ücretsiz bir donut vermesi gibi pek çok teşvik var.

Daha önce aşı randevusu alıp rahatsızlanınca iptal etmek zorunda kalmıştım. Geçtiğimiz hafta yeniden randevu aldım.

Başta New York eyaletinde sadece Moderna aşısı yapılıyordu. New Jersey ve Kaliforniya'da üç aşı da mevcut. Ancak aşı seçme seçeneği bazı yerlerde varken, bazı yerlerde yok. Ben New Jersey'de bir sağlık merkezinden randevu aldım ve randevu alırken hangi aşı olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktu. İptal ettiğim randevuda Moderna veya Pfizer seçenekleri vardı. Kısacası aşı olduğunuz yere göre durum değişiyor. 16-18 yaş arasındakiler için ise tek seçenek Pfizer. Bunu sebebi Moderna'nın alerjik bünyelerde gözlemlenen yan etkilerinin daha güçlü olması diye biliyorum. Son olarak 12-15 yaş arası için de Pfizer onayı çıktı ancak aşılama şimdilik bu yaş grubunda yapılmıyor.

Randevusuz aşı olma sadece 60 yaş ve üstü için geçerli.

16 eyalette artık 60 yaş üstünün hiçbir aşı merkezi için randevu almasına gerek yok. Bunun dışında turist de olsanız önceden randevu almalısınız. Ben geçtiğimiz Cumartesi günü için randevu aldım ve aşımı oldum.

Girişte herhangi bir hastalığınız olup olmadığı ve yakın zamanda seyahat edip etmediğiniz soruluyor.

Ardından da basit bir form doldurtuluyor ve aşının olası yan etkileri konusunda bilgilendirme yapılıyor. Tabii aşıyı da bu sırada öğreniyorsunuz. Benim aşım BioNTech-Pfizer'dı. Sıranız geldiğinde de aşı olacağınız odaya veya paravana geçiyorsunuz.

Aşımı yapan kişi 80 yaşlarında bir hemşireydi ve öncesinde tüm yan etkiler, aşı sonrası yapılması gerekenler konusunda bilgilendirildim.

Bildiğim kadarıyla aşı olan herkesle güler yüzlü ve ilgili davranılıyor. Ben bu kadarını beklemiyordum. Önce aşı konusunda bilgilendirildim, daha sonra aşı sonrası bol sıvı almam gerektiği söylendi. Bu sırada günlük konulardan da konuştuk. Bekleyen o kadar insan olmasına rağmen bu kadar uzun sürmesi ilginç geldi. Aşının yapıldığı an hiçbir şey hissetmedim. Daha sonra yine hemşire eşliğinde bekleme odasına geçtim.

Aşı olduktan sonra 15 dakika bekliyor ve bu sürede de iyi hissettiğinize dair ayrı bir form dolduruyorsunuz.

Benim bulunduğum yer bir sağlık merkezi olduğu için odada tam teçhizatlı bir sedye ve acil müdahale ekipmanları bulunuyordu. Eczanelerde tabii ki bunlar yok.

Özellikle yan etki olayından bahsetmek istiyorum. Çünkü yakında bizim ülkemizde de aşı yaygınlaşacak ve herkeste tamamen farklı olan yan etkilerin yaşa ve bünyeye göre değişiklik gösterdiği söyleniyor.

Aşıyı hiç hissetmedim ama hemen sonrasında elbette bir kol ağrısı oluştu. Saydığım üç aşıyı da olanların neredeyse tamamı bir iki gün rahatsızlık hissettiler. Hafif baş ağrısı, ateş, kırgınlık gibi semptomlardan bahsediyorum. Özellikle ikinci doz sonrası daha ağır geçirenler oluyordu. Ben henüz ikinci dozu olmadığım için sadece ilk doz hakkında konuşacağım. Başta kolu oynatamama dışında sadece hafif bir halsizlik vardı.

Daha sonra yüzümün sağ tarafında hafif bir uyuşma ve karıncalanma olduğunu fark ettim.

Dişçiden çıkmış da birkaç saat sonra his geri gelmiş gibi çok hafif bir uyuşmaydı ama beni endişelendirdi. Araştırdığımda hem Moderna, hem de Pfizer aşılarının benzer yan etkileri olabildiğini gördüm. Aşıyı sağ koluma yaptırmıştım, sağ elimde de sancılar ve uyuşma yaşadım. Gece kolumun üstüne yatamadım.

Ertesi sabah kol ağrısı iyice artmıştı. Alkollü bir pamukla aşı bölgesini silmek biraz rahatlattı.

Ancak elimin üstünde damarlar belirginleşti ve şişti. Üstelik çok acıyordu. Bu durum da daha sonra geçse de daha sonra yeniden başladı ve gece elimdeki sancı uyumamı zorlaştırdı. Herhangi bir ilaç almadım, çevremde soğuk algınlığı semptomları gösterenlere ağrı kesici öneriliyor ama benim yaşadığım yan etkiler diğerlerinden biraz farklıydı. Çenemde uçuk çıktığında oluşana benzeyen ağrılı bir şişlik oluştu, lenflerle ilgili olabilir.

Şu an ikinci günümdeyim ve hala kolumda, elimde ve boynumda ağrı, kısa süreli sancılar var.

Dediğim gibi herkeste başka etkileri farklı olan aşının ikinci dozunun daha ağır etki etmesi şimdiden beni korkutuyor. 😊 Yine de aşı olmanın mutluluğunu yaşıyorum, bu konuda nankörlük yaptığım düşünülsün istemem. Şu an aşı olmak halen bir lüks ve buna ulaşabildiğim için şanslıyım. Umarım herkes bir an önce aşı olur ve yeniden eski günlere dönebiliriz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Herkesin Aklındaki O Soruyu Yanıtlıyoruz! Hangi Aşı Ne Kadar Güvenilir?
ABD'li Bilim İnsanları: 'Kellik Problemi Olanların Ağır Koronavirüs Geçirme İhtimali 2.5 Kat Fazla'
7 Soruda Koronavirüs Aşıları: Ne Kadar Süre Koruyor? Booster Aşı Ne Demek?

Popüler İçerikler

Oğlu ile Karısı Birlikte Kaçan Umut Bey'in Müge Anlı'daki Çağrıları Sonunda Yanıt Buldu!
Mustafa Keser Genç Şarkıcıların Saygısız Tavırlarından Rahatsız: "Enselerine Sille Çekmek İstiyorum''
Skandal Bir Olayla Gündeme Gelmişti: Patiswiss'in Yeni CEO'su Belli Oldu
YORUMLAR
11.05.2021

yaklaşık 50 yaşlarında olan sigara kullanmayan ( hiç içmemiş) herhangi bi kronik rahatsızlığı olmayan arkadaşımın babası aşı oldu. aşıdan 2 hafta sonra koronadan vefat etti. böyle başka örnekler de var. şahsen şuan ben hiçbir ülkenin aşısına güvenmiyorum.

11.05.2021

Aşıların büyük yan etkileri var gibi.. bu tarz birçok haber çıktı amerikan medyasında. Aşı olmak konusunda tedirgin değilim desem yalan söylemiş olurum.

11.05.2021

Geçmiş olsun umarım bir an önce geçer etkileri.Benim annem 63 yaşında kanser hastası ve biz ona Sinovac aşısını yaptırdık.Aşırı alerjik bir bünyesi olmasına rağmen-ilaçlara,latekse vs alerjisi var-herhangi bir yan etki görmedik sadece biraz aşı yaptırdığı yer ağrı yapmıştı.Aynı şekilde 65 yaşındaki babama da Sinovac aşısını iki dozu da yaptırdık.O da herhangi bir sorun yaşamadı.Kişiden kişiye fark gösterebiliyor tabiki.Umarım koronadan korunma aşamasında herkeste başarılı olur.

TÜM YORUMLARI OKU (5)