Tüm Çabalara Rağmen Kilo Veremiyorsanız Bu Basit Ama Kritik Hataları Yapıyor Olabilirsiniz!

Spora yazıldınız, diyetinizi bozmadan sürdürmeye çalışıyorsunuz fakat tartıdaki kilonuz istediğiniz rakamları bir türlü göstermiyor. Günlük rutinleriniz arasında size fark bile ettirmeden kilolarınızdan kurtulmanıza engel olan şeyler olabilir. İşte en kritiklerini sizler için The Sun'dan derledik.

Yeteri kadar uyumuyor olabilirsiniz!

Şaşıracaksınız fakat, uykusuzluk kilo alıp vermenizde büyük bir etken olabilir. 

Yapılan araştırmalar, geceleri altı ile sekiz saat arasında uyuyanların, bundan daha az ya da daha çok uyuyanlara göre, kilo verme hedeflerine ulaşma sonuçlarının daha başarılı olduğunu göstermiştir.

Portland'daki Kaiser Permanente Sağlık Araştırmaları Merkezi'nden uzmanlar tarafından yürütülen çalışma, ayrıca düşük stres seviyesinin kilo verme ile doğru orantılı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Norfolk ve Norwich Üniversite Hastanesinde uyku uzmanı olan Dr. Neil Stanley şunları söylüyor: “Uykusuzluk ile kilo almak arasında güçlü bir bağlantı olduğu gözle görülür bir şekilde ortada. Gece sağlam bir uyku çektikten sonra kendinizi çok daha iyi hissedersiniz. Modern zamanda, uykuyu bir vakit kaybı olarak görsek de, fiziksel ve zihinsel sağlığımız üzerinde oldukça büyük bir etkisi vardır.'

Fazla kahve tüketmek.

Kahve içmeden kendisine gelemeyenlerdenseniz, gün içinde kaç fincan kahve tükettiğinizi bir gözden geçirmeniz gerekebilir! Çünkü kahveyi azaltmak, basküle çıktığınız zaman gördüğünüz sonucu değiştirebiliyor. 

Beslenme uzmanı Rick Hay şöyle anlatıyor; 

“Kahve bir sinir sistemi uyarıcısıdır. Kahve, vücut üzerindeki birçok etkisinin yanı sıra, çeşitli vücut fonksiyonlarının hızını arttırabilir ve bu şekilde kan şekeri seviyelerimiz bu fonksiyonlar için gerekli enerjiyi oluşturmak için düşer.'

Bu size, kahve kalori yaktırır gibi bir şey düşündürebilir. Fakat Rick Hay şöyle devam ediyor;

Rick, 'Kan şekeri seviyemiz düştüğünde, beynimiz bunu hemen doğru seviyeye sıfırlamak için bir şeyler yememizi komuta eder' diye ekliyor.

Gereğinden fazla spor yapmak fayda yerine zarar ile sonuçlanır.

Beslenme uzmanı Rick Hay'in egzersiz miktarı konusunda da söyledikleri şöyle; 

'Hızlı ve patlayıcı bir koşu yaparsanız, vücudunuz önce kasların depoladığı kreatin fosforu yakar, ama bu size yaklaşık 20 - 30 saniye yetecektir. Egzersize devam edebilmek için vücut başka bir şey aramaya başlar. İşte o anda karbonhidratlar devreye girer. Karbonhidratlar enerji kaynağı için oldukça etkilidir çünkü hızlı bir şekilde enerji ortaya çıkarabilirler.' 

'Yağ aslında karbonhidrata göre gram başına daha fazla enerji ortaya çıkarır fakat bunu daha yavaş yapar. Yani vücudunuzun daha yavaş ve düzenli bir hızda enerji ihtiyacı ortaya çıkarmasını sağlamalısınız.'

Gazlı ve şekerli içecekler sağlığınızın her yönü için zararlıdır fakat kilo vermede ekstra zararlı!

Bunun sebebi yalnızca içinde bulundurduğu şeker değil! 

2017'de Obezite Araştırma ve Klinik Uygulama dergisinde yayınlanan bir araştırma, gazlı içeceklerdeki karbon dioksitin ghrelin hormonu salımını artırarak kilo alımını etkileyebileceğini göstermiştir.

Daha yaygın olarak açlık hormonu olarak bilinen ghrelin, esas olarak midede üretilen bir hormondur ve etkilerinden biri de iştah artmasıdır. Yani sadece gazlı meşrubatlar değil, mineralli gazlı doğal kaynak suyu ya da soda da içindeki karbondioksit yüzünden acıkmanıza yol açabilir.

Stres metabolizma ve bağırsak sağlığı üzerinde oldukça kritik değişikliklere yol açabilir.

Bedenlerimiz fiziksel ve zihinsel stres arasındaki farkı fark edemez; yani iş yerindeki sorunları, olası bir kıtlık felaketi ile aynı şekilde ele alabilir. Ne kadar çok strese girersek, vücut yağ rezervlerine ve kas kütlesine o kadar fazla tutunur.

Eğer gerçekten vücut yağ oranını değiştirmeye başlamak istiyorsanız, bedeninizi (ve zihninizi) rahatlatmanız gerekir. Bunu yapmak, yağ moleküllerinin bırakılmasına, bağırsaktaki basıncın azalmasına ve kasların büyümesine yol açacaktır.

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt