Tüketim Toplumunda Nasıl Bilinçli Tüketici Olacağınızı Biliyor musunuz?

Tüketim kültüründe yaşıyoruz. Sürekli bir şeyler  satın alıyoruz. Tüketmeyi iyi biliyoruz. Peki bilinçli tüketici olmayı biliyor muyuz?

Bilinçli tüketici kimdir?

Bilinçli tüketici isteklerini ve ihtiyaçlarını ayırt edebilen kişidir. İhtiyaçlarına göre hareket edip bütçesini en önemli ihtiyaçlarına ayırabilen ve aldığı ürünü uzun süre kullanabilmeyi isteyen kişidir. Peki bizler nasıl bilinçli tüketici oluruz?

1. Alışveriş listesi yapın.

Alışverişe çıkarken liste yapmak sizi gereksiz malzemeleri almaktan vazgeçirecektir. Listenize gerçekten ihtiyacınız olan ürünleri yazarsanız hem cebiniz hem eviniz rahat edecektir.

2. Bütçenizi planlayın.

Bütçe planlaması tüketim kültüründe en önemli etkendir. Bir ayda size gelen paradan ne kadarı eve, ne kadarı yemeğe vb. gideceğini hesaplamak sizi borçlardan uzaklaştıracaktır.

3. Alacağınız ürünü önceden araştırın.

Ürünlerin fiyatı her yerde farklılık göstermektedir. Bir mağazada olan ürün internette daha ucuza satılıyor olabilir. Bunu bilmek ve araştırmak bütçenizi rahatlatacaktır.

4. Fiş, fatura alın.

Fiş veya fatura almak ne aldığınız görmenizi ve ne kadar harcadığınızı bilmenize yardımcı olur. Buna göre günde, haftada veya ayda ne kadar harcadığınızı size gösterecektir.

5. Sürdürülebilir malzemeleri seçin.

Sürdürülebilir malzemeler hem doğayı korur hem de ömrü daha uzun olur. Bir şeyi alırken sürdürülebilir olup olmamasını kontrol etmekte fayda var.

6. Ürünlerin garanti süresini takip edin.

Aldığını ürünün garanti süresini bilmek, o ürün bozulduğunda sizi pahalı bir şey almaktan kurtaracaktır.  Garanti sürenizi biraz daha uzatmak sizi birkaç sene yeni malzeme almaktan uzaklaştıracaktır.

7. İsraftan uzak durun.

Bilinçli tüketici aldığı ürünü israf etmekten kaçınır. Yiyeceği kadar yemek malzemesi alır, giyeceği kıyafetleri seçer artan yemekleri çöpe atmak yerine sokak hayvanlarına vererek onların da karnını doyurur.

8. Reklamlardan uzak durun.

Reklamlar insanları aldatacak niteliktedirler. Ürünleri güzel gösterip. ihtiyacınız yokken o ürünü almaya kafanıza koyarlar. Bilinçli tüketici olmak istiyorsanız reklamlara kanmayın.

9. Ürünleri inceleyin.

Aldığınız ürünü mutlaka inceleyin. Ürün bozuk olabilir, defolu olabilir, süresi geçmiş olabilir. Ürünü incelemeden almak sizi zor duruma sokabilir.

10. İade süresini bilin.

Aldığınız ürünün mutlaka iade süresini bilin. Bu sizi masraftan kurtaracaktır. Ürününüzde sorun varsa iade sürecinde ürünle ilgili problemlerinizi çözün.

11. Fiyat etiketine bakın.

Bir ürün alırken mutlaka fiyatına bakın. Bazen ürünlerin etiketteki fiyat aynı kalır ama kasaya gittiğinizde fiyat değişebilir. Bu durumda sizde hakkınızı arayabilirsiniz.

12. Sorunları çözmeye çalışın.

Ürününüz ile ilgili bir problem varsa bu sorunu çözmeye çalışın. Aldığınız yere gidin ve satıcı ile konuşun. Ürün ucuzsa ürünü atmayın. Her zaman hakkınızı arayın

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yarının Suyunu Korumak Elinizde: Basit Önlemlerle Hem Su Tüketiminizi Hem de Fatura Tutarınızı Azaltabilirsiniz!
Yeni Yılın 2021'den Daha da Kötü Geçeceğini Gösteren Market Ürünlerinin Yeni Fiyatları Hepimizin İçini Yaktı!
Tüketiciyi Yanlış Yönlendiriyormuş: Gıda Etiketlerinde Trans Yağ Miktarını Yazmak Yasaklanıyor

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor