Tüketici Kredileri Sözleşmelerinde Yeni Dönem

Tüketicilerin, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayabilmesinin önünü açan 'Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği' yürürlüğe girdi. Tüketici Hakları Derneği Başkanı, kredi çekecek tüketicilerin bankalar tarafından bilgilendirileceğini, kredi çeken kişilerin artık 14 gün içinde hiçbir ceza ödemeden sözleşmeden vazgeçebileceğini belirtti ve tüketicileri dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, Resmi Gazete'de 22 Mayıs'ta yayınlanan ve yürürlük tarihi  6 ay sonra olarak belirlenen yönetmeliğe göre tüketiciler, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayabilecek.

Faiz veya benzeri bir menfaat karşılığında, ödemenin 3 aydan daha uzun süre ertelenmesini veya benzer şekilde taksitle ödeme imkanını sağlayan kredi kartı sözleşmeleri de dahil olmak üzere her türlü tüketici kredisi sözleşmesini kapsayan yönetmeliğe göre, sözleşme öncesi bilgi formları en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde düzenlenecek ve bir örneği kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilecek.

Kredi veren ve varsa kredi aracısı, belirli süreli tüketici kredisi sözleşmesinin kurulmasından makul bir süre önce, sözleşme şartları hakkında tüketiciyi bilgilendirecek.

Tüketicinin kredi talebinin reddedildiği durumlarda, kredi veren, yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciyi derhal ve ücretsiz bilgilendirecek.

Mesafeli olarak kurulan sözleşmeler hariç olmak üzere, tüketici kredisi sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak.

Belirli süreli kredi sözleşmesinin şartları, tüketici aleyhine değiştirilemeyecek.

Belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde akdi faiz oranında değişiklik yapılması halinde, bu değişikliğin yürürlüğe girmesinden 30 gün önce, tüketiciye kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla yazılı bildirimde bulunulacak. Faiz oranının artırılması halinde, yeni faiz oranı geriye dönük olarak uygulanamayacak. Tüketici, bildirim tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde borcun tamamını ödediği ve kredi kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmeyecek.

Cayma hakkı

Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayabilecek.

Tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilecek. Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekecek.

Belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek.

Kredi kullanacaklara önemli uyarı: Bunlara dikkat edin

Tüketici Hakları Derneği (THD), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın dün itibariyle yürürlüğe giren ‘Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği’ konusunda milyonlarca tüketiciyi uyardı. THD Başkanı Turhan Çakar, kredi çekecek tüketicilerin bankalar tarafından bilgilendirileceğini, kredi çeken kişilerin artık 14 gün içinde hiçbir ceza ödemeden sözleşmeden vazgeçebileceğini belirtti.

THD Başkanı Turhan Çakar

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'a konuşan THD Başkanı Turhan Çakar, “Kart aidatının adını tahsis ücreti olarak değiştirdiler. Bu ufak nüanslara karşı dikkatli olunması gerekir” dedi. Kredi çekecek tüketicinin artık bankalar tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Çakar, “Ön bilgilendirme almayan tüketici sözleşmeye imza atmasın. Bu bilgilendirme formunda kredinin türü, tüketiciden talep edilecek ücretlerin tamamı ve faiz oranlarının belirtilmesi gerekiyor” bilgisini verdi. 

Kredilerde ön bilgilendirme döneminin bugünden itibaren başlayacağını belirten Çakar, yeni düzenlemeyle ilgili tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:

Tüketici artık 14 gün içinde hiçbir cezai şart ödemeden sözleşmeden vazgeçebilecek. Tüketiciye ön bilgilendirme şartı daha önce hiç yoktu. Tüketicilerin tüm şartlara dikkat ederek sözleşmeyi imzalaması gerekiyor. Kredi verenler artık tüketiciyi cayma hakkının olduğu konusunda bilgilendirdiğini ispat etmekle yükümlü olacak. Bankaların ücret ve komisiyon masraflarıyla ilgili 3 Ekim 2014 yılında bir yönetmelik çıkarıldı. Burada dosya masrafının adı tahsis ücreti olarak değiştirildi. Bu tarihten sonra kredi çeken herkes dosya masrafı değil tahsis ücreti ödüyor. Maalesef düzenlemede geriye gidişler var. Bankaların masrafları garanti altına alındı. 28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren yasayla da bankaların ücret ve komisyon masrafları garanti altına alındı. Bankaların modern deyimle Deli Dumrul ücretlerinin yasayla garanti altına alınması hukuki değildir.

'Kılıfına uydurdular'

Daha önce Yargıtay ‘yıllık kart aidatı ücreti alınmaz’ diyordu. Ancak şimdi çoğunlukla bunun tersi kararlar çıkıyor. Hakem heyetlerinin kararına bankalar itiraz ediyor. Mahkemeler de tüketici aleyhine karar vermeye başladı. Düzenlemelerle sözleşmedeki diğer ücretlerin isimlerini de güncellediler. Yıllık kart aidatı da yasaya girdi. Artık bankalar iki türlü kart çıkarıyor. Birisinden yıllık kart aidatı alırken diğerinden almıyor. Banka aidat alınmayacak kart verir mi, verse bile o işlevsiz olur. Maalesef yerel mahkemeler de bir süredir tüketici aleyhine kararlar vermeye başladı. Bankaların aldığı ücretler yasayla garanti altına alındı. İşi kılıfına uydurdular.”

AA ve Hürriyet

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"