TÜİK'ten Gergin Bekleyiş: Enflasyon Ne Zaman Açıklanacak? Ekonomistler Ne Bekliyor?

Türkiye'nin geçen yılın sonunda başlayan enflasyonla mücadelesi sürüyor. Üstelik bu kez bir çok dış etkenimiz de mevcut!

Savaş çıktı, petrol, buğday fiyatları, ABD doları derken, beklentiler bir bir yükseliyor. Enflasyon oranının açıklanması beklenirken, gözler TÜİK'te! 

Enflasyon ne zaman açıklanacak?

Şubat ayı enflasyon TÜİK tarafından 3 Mart 2022 Perşembe günü duyurulacak. Saat 10:00’da verilerin açıklanması bekleniyor.

Açıklanacak oran piyasalar ve vatandaşlar tarafından endişeyle bekleniyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralıkta yüzde 36,06 olan yıllık tüketici enflasyonunun ocakta yüzde 48,69'a yükseldiğini açıkladı. Bu oran, 20 yılın en yüksek enflasyonu oldu. 

Ekonomistlerin Şubat ayı için enflasyon tahminleri ise hiç açıcı gözükmese de gelecek aylar için daha yüksek oranlar söz konusu!

Ekonomistlerin enflasyon beklentileri nasıl?

ForeksHaber'in 20 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, ekonomistler Şubat ayı Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) ortalama tahmin yüzde 4,29 artış olurken, yıllık veride ise medyan tahmin yüzde 52,95, ortalama yüzde 53,56 olarak gerçekleşti.

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından 20 kurumun katılımıyla gerçekleştirilen enflasyon anketinde medyan beklenti Şubat ayında tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 3,7; yıllık ise 52,85 seviyesinde artması yönünde oluştu. 

AA Finans'ın 23 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 4,14 oldu. Ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 4,14) göre bir önceki ay yüzde 48,69 olan yıllık enflasyonun yüzde 53,45'e yükseleceği hesaplanıyor.

Reuters’ın 14 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette ise Şubat ayı için yıllık enflasyon tahminleri %51.89 ila %55.4 arasında değişiyor.

Yurt dışından nasıl görünüyor?

Almanya’nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, Türkiye’de enflasyon şubatta yüzde 53.2’ye çıkacağını öngördü. Deutsche Bank şubatta enflasyonda aylık bazda yüzde 4 artış bekliyor.

Goldman Sachs analistleri ise Türkiye'de enflasyonun yıllık bazda yüzde 60'ı aşarak zirveyi göreceğini, yıl sonunda ise yüzde 45 seviyesine ineceğini tahmin etti. Kurumun daha önceki tahmini enflasyonun Mayıs'ta yüzde 60 seviyesi etrafında zirveyi göreceği ve yıl sonunda yüzde 40'a ineceği şeklindeydi.

Ekonomistler, Şubat ayı ortasından itibaren yürürlüğe giren KDV indirimlerinin iki ayda yıllık enflasyona 150 baz puan düşürücü etki yapacağını tahmin ediyor.

Merkez Bankası'nı KDV indirimi umudu!

TCMB son PPK özetinde “Temel gıda kalemlerinde KDV oranının yüzde 8’den 1’e indirilmesi ay ortasında gerçekleştiği için indirimin olumlu etkisi tüketici fiyat endeksine Şubat ve Mart aylarında yansıyacaktır.” dedi. 

Artan enerji maliyetleri paralelinde 2022 yılından geçerli olmak üzere değişik abone grupları için elektrik ve doğalgaz tarifelerinde değişen oranlarda artışa gidildi. Elektrik fiyatlarındaki artışa gelen tepkiler üzerine haneler ve küçük işletme sahipleri üzerindeki mali yükün hafifletilmesi için düzenleme yapıldı.

Yıl sonuna doğru düşer mi?

Enflasyon TL’deki değer kaybının etkisinin fiyatlara yansıması ile geçen yıl sonu itibarıyla belirgin bir yükseliş eğilimine girdi. TCMB'nin Eylül'de başladığı 500 baz puan faiz indirimi ile politika faizini %14’e çektikten sonra kur krizinin de tetiklenmesiyle enflasyonun %50’ye yaklaşması sonrası faiz indirimleri 2022'de durdu. 

TCMB’nin enflasyon raporunda paylaştığı grafik enflasyonun Şubat, Mart ve Nisan aylarında %50 ya da üzerinde seyredeceğine, Mayıs ayında ise %55’e yaklaşarak zirve yapacağına işaret ediyor. 

İlgili tahminler piyasa beklentileriyle oldukça paralel. TCMB’nin yılsonu enflasyon tahmini %23.2 Hazine’nin ise %24 seviyesinde. Piyasa da yılın son aylarında baz etkisiyle enflasyonda düşüş bekliyor ancak hükümet tahminlerini çok iyimser buluyor.

Veriler zirvede!

Ekonomistler Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ortaya çıkardığı risklerin ve enerji fiyatlarındaki artışların Ocak ayında %100’e yaklaşan artış gösteren üretici fiyat endeksine baskı oluşturmaya devam edeceğine de işaret ediyor.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun KDV indirimine rağmen Şubat’ta bir önceki aya göre %7.1 arttığını; dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ise ilk kez 15,000 TL’yi aştığını açıkladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yayımlanan İstanbul perakende fiyatlarda yıllık enflasyon Şubat'ta yüzde 55,32 seviyesine çıkarken, toptan fiyatlar Şubat ayında yıllık yüzde 58,59 arttı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) hesaplamalarına göre, Şubat'ta İstanbul'da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 4,44, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi de yüzde 3,38 oranında artış gösterdi.

Son iki ayda Arjantin'i geçtik!

AKP yönetiminde Türkiye, yüksek enflasyonda Venezuela’nın yanı sıra Arjantin'i de geride bıraktı.

Türkiye’de aralık ve ocak aylarında enflasyon, dünyada enflasyon liginde ilk sıralarda yer alan Arjantin'deki oranları geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı Aralık ayında Türkiye’de aylık tüketici enflasyonunu yüzde 13,58 olarak açıklamıştı.

Arjantin Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, ülkede aralıkta aylık enflasyon yüzde 3,8 oldu.

TÜİK ocak ayında Türkiye’de aylık enflasyonu yüzde 11,1 olarak açıklarken, Arjantin'de bu oran yüzde 3,9 oldu.

Böylece, son iki ayda Türkiye, enflasyonda Arjantin'i de geçmiş oldu.

Türkiye’de yıllık enflasyon, ocakta yüzde 48,69 ile 20 yılın zirvesini görmüştü. Arjantin'de ocakta yıllık enflasyon yüzde 50,7 oldu.

Venezuela'da bile düşüşe geçti!

Öte yandan, Venezuela’da aylık enflasyon hızı, üst üste beşinci ayda yavaşlama kaydetmiş ve tek hanede kalmıştı.

Venezuela'da aylık enflasyon aralıkta yüzde 7,6, ocakta yüzde 6,7 olarak açıklanmıştı.

Venezuela'da aralıkta yüzde 686,4 olan yıllık enflasyon, ocakta yüzde 472’ye geriledi.

Avrupa'da da işler iyiye gitmiyor!

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin şubat ayına ilişkin yıllık enflasyon öncü verilerini yayımladı.

Buna göre, Euro Bölgesi'nde ocakta yüzde 5,1 olan yıllık enflasyon, geçen ay yüzde 5,8'e yükseldi.

Euro Bölgesi'nde şubat ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 31,7 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 4,1 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 3 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 2,5 ile hizmetler izledi.

Enflasyon, şubat ayında Almanya'da yüzde 5,5, Fransa'da yüzde 4,1, İspanya'da yüzde 7,5, İtalya'da yüzde 6,2, Hollanda'da yüzde 7,2, Belçika'da yüzde 9,6, Estonya'da yüzde 12,4 ve Litvanya'da yüzde 13,9 seviyesinde ölçüldü.

Ekmek fiyatları da savaş etkisiyle yükselecek

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, bu iki ülkeden hububat ve ay çekirdeği ithal eden Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğinden endişeli olduklarını dile getirdi.

Kendi ölçümledikleri gıda enflasyonunun 1 Ocak’tan bu yana yüzde 18 arttığını ifade eden Dönmez, fiyatların daha da artması tehlikesi olduğuna işaret etti.

Rusya’nın dünyanın önemli petrol ve doğalgaz üreticilerinden biri olduğunu anımsatan, Ukrayna’nın da doğalgaz sevkiyatında kilit ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Dönmez, “Maalesef, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın savaş sebebiyle önümüzdeki süreçte de devam etmesi endişesi yaşıyoruz. Enerji fiyatlarındaki artış, ülke ekonomilerine, dolaylı olarak da enflasyona etki ediyor” diye konuştu.

Dönmez, Rusya-Ukrayna savaşının her iki ülkeden hububat, bakliyat ve yağlı tohum ithalatı yapan Türkiye'yi olumsuz etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu da söyledi.

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki