TÜİK Raporuna Göre En Çok Kazandıran Meslekler Belli Oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz günlerde 2022 yılına dair 'Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri' listesini açıkladı! Özellikle üniversiteye yeni adım atacak olanlar hangi mesleği seçecekleri konusunda araştırma yaparken, en çok kazandıran meslekleri de öğrenmek istiyor. Bu verilere göre istihdam oranı en yüksek bölümler de açıklanmış oldu. 

İşte en çok kazandıran ve en kolay iş bulan meslekler...

TÜİK tarafından her yıl açıklanan belli başlı veriler var biliyorsunuz ki. Türkiye İstatistik Kurumu'nun paylaştığı son listeler titizlikle takip ediliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 21 Haziran 2023 tarihinde ''Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2022'' verilerinin yer aldığı listeyle gündeme geldi.

Ortalama kazancın en yüksek olduğu lisans bölümlerinin hangisi olduğu netlik kazandı. Buna göre, lisans mezunlarında kayıtlı istihdam oranı 2022 yılında %71,7 olarak gerçekleşti.

2021 yılında lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı %71,1 seviyesindeyken, 2022 yılında bu rakam %71,7'ye yükseldi. Ön lisans mezunlarına bakıldığında ise, 2021'de kayıtlı istihdam oranı %63,0 iken, 2022 yılında bu oranın %64,9'a çıktığı görüldü.

En yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip lisans bölümü %96,0 ile özel eğitim öğretmenliği oldu.

Özel eğitim öğretmenliği, lisans düzeyinde en yüksek istihdam oranına sahip alan olarak dikkat çekerken, bu oran %96,0'a ulaşmaktadır. Tıp bölümü ise %94,3'lük istihdam oranıyla ikinci sırada yer alır. Elektrik öğretmenliği, %91,3'lük başarıyla üçüncü sıradaki konumunu korurken, elektronik öğretmenliği %90,6'lık oranıyla dördüncü sırada bulunmaktadır. Otomotiv öğretmenliği, %90,1'lik istihdam oranıyla beşinci sırayı elinde tutarak, lisans seviyesinde en fazla istihdam sağlayan bölümler arasında önemli bir yere sahiptir.

En yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip lisans alanı %82,8 ile sağlık ve refah oldu.

2013 yılında Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması (ISCEDF) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, lisans düzeyinde öğrencilerin istihdam oranlarının en yüksek olduğu beş temel alan şunlardır: sağlık ve refah alanı yüzde 82,8 ile başı çekerken, mühendislik, imalat ve inşaat sektörü yüzde 78,4 ile ikinci sırada yer alıyor. Eğitim alanında yüzde 78,1 ile üçüncü sıradayken, bilişim ve iletişim teknolojileri yüzde 76,2 ile dördüncü sırada bulunuyor. Beşinci sırayı ise doğa bilimleri, matematik ve istatistik alanları yüzde 71,8 ile tamamlıyor.

En yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip ön lisans bölümü %91,6 ile polis meslek eğitimi oldu.

En yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip ön lisans alanı %73,0 ile mühendislik, imalat ve inşaat oldu.

Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 13,9 ay olarak gerçekleşti. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.

İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans bölümü 2,4 ay ile dil ve konuşma terapisi olduğu görüldü. İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans alanı 8,3 ay ile sağlık ve refah oldu.

Üniversite sıralamalarında zirveye oynayan Pilotaj, yapılan araştırmalar, ortalama kazancın en yüksek olduğu lisans bölümü oldu.

Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm sırasıyla; pilotaj, uçak mühendisliği, matematik mühendisliği, havacılık elektrik ve elektroniği, uçak bakım ve onarım oldu.

Ortalama kazancın en yüksek olduğu ön lisans bölümü ise TÜİK verilerine bakıldığında polis meslek eğitimi olduğu görüldü.

Ön lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; polis meslek eğitimi, perakende satış ve mağaza yönetimi, uçak teknolojisi, marka iletişimi ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı oldu.

İşte ortalama kazancın en yüksek olduğu bölümler:

İlginizi Çekebilir

TÜİK Açıkladı: Ölüm Oranı En Yüksek Olan İller ile Ölüm Nedenleri Belli Oldu!

Popüler İçerikler

Mert Hakan Yandaş'tan 'Korkak Herif' Diyen Kerem Aktürkoğlu'na Yanıt: "5'e 1 Dayak Yerken"
Survivor Aleyna Kalaycıoğlu Elenir Elenmez O İsmi Takipten Çıktı!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
YORUMLAR

Duyda inanma 🤭 şeyi unutmuşlar en başta olması gerekeni yandaşlık mesleğini🤫

24.06.2023

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği listede neden yok? Bir çok gerekli alanı geride bırakarak atama sayısında 2000 barajını zorlayan bir meslek sonuçta.

24.06.2023

var ya mk. 8.1 ayda iş bulabiliyorlarmış. yani en geç ikinci atamada

24.06.2023

imam yok mu ben mi görmedim, ama dümdüz imam olmaz malum yere bağlı olacaksınız.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ