TÜİK'in Çocuk Araştırmasında Sonuçlar Ekonomideki Durumu Gözler Önüne Serdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Çocuk Araştırması 2022 verilerini yayımladı. Araştırma kapsamında 0-17 yaş grubundaki 14 bin 705 çocukla ilgili bilgi derlendi. Verilerde ekonomik koşulların çocukların hayatı üzerindeki etkileri gözler önüne serildi.

TÜİK'in son verilerine göre 2022 yılında Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bin 553 kişi olurken, bunun içinde 0-14 yaş aralığındaki çocuklar yüzde 22 oranında görülüyor. .

Yıllarca genç nüfusuyla övünen Türkiye'de nüfus artış hızı düşerken, 2007 yılında erkeklerde 27,7, kadınlarda 28,8 olan ortanca yaş denilen ülke yaş ortalaması da denilebilecek tanımlamada 2022 yılında ülke ortanca yaşı 33,5 oldu. Kaynak: TÜİK

Nüfus projeksiyonlarına göre de Türkiye yaşlanıyor. 2040 yılında 100 milyona ulaşması beklenen ülke nüfusunun yaş ortalamasının da aynı yıl 38,5 olması hatta ölüm ve doğum oranlarının bu şekilde gitmesi halinde 2080'de 45 olması bekleniyor.

Kaynak: TÜİK

Bu veriler sonrası çocuk araştırmasına baktığımızda gençlerimizin her fırsatta eğitimlerinden, geleceğinden, varlığından çaldığımız bu konjonktürde ekonominin hayatları üzerindeki etkisi de üzücü oluyor.

Evlerde 3 çocuktan birinin kendine ait özel odası olurken, en az 1 aile üyesiyle odasını paylaşanlarla 2 aile üyesiyle odasını paylaşanlar da eşit bölünüyor.

Çocukların yaklaşık yarısı meyve yiyebilirken, gelişimde önemli rolü olan et, tavuk balık gibi besinleri yiyebilenlerin oranı ise üzdü.

Çocukların yüzde 12,7'si et, tavuk, balık yiyebilirken, hayvansal protein için peynir, yoğurt gibi sütten yapılan besinlere ulaşımda oranın yüzde 57,8'e yükselmesi bir miktar rahatlatıcı oldu. Ancak çocukların en çok karbonhidrat ağırlıklı olan ekmek, makarna gibi yiyeceklerle beslendiği dikkatlerden kaçmadı.

Sosyal faaliyetlerde de alım gücü kendini gösterdi. Bu yıl ilk defa bu verilerin paylaşması önceki yıllarla karşılaştırma imkanı tanımazken, son 1 yılda sinema ve tiyatroya gidememe nedenlerinde yüzde 40,1 oranında ilk sırada "maddi olarak karşılayamamak" geldi.

İkinci sırada yüzde 24,3 ile 'yakında sinema/tiyatro olmaması' da dikkat çekici bir gelişme olarak görüldü.

Geçen yılın verilerinde yer 15-17 yaş grubunun işgücüne katılımı bu yıl verilerde yer almazken, 2021'de bu oran yüzde 16,4 olmuştu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Et, Süt Görmeyen Çocuklar Var: Yoksulluk Derinleşiyor!
Çocuk Yoksulluğu Bildirisi Yayınlandı: 6,5 Milyon Çocuk Şiddetli Yoksulluk Yaşıyor!
23 Nisan'da Her Çocuk Bayram Yapamıyor: Türkiye'nin Kanayan Yarası Yoksulluk En Çok Çocukları Etkiliyor!

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
22.03.2023

Sonra efendim bu insanlar neden gerizekalı neden böyle laflar ediyorlar. Adamların gelişimi yarıda kalıyor ki, mağaranın kapısına kadar gelip oturuyorlar o kadar. Ordan olduğu kadar artık

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ