Ekonomist Mahfi Eğilmez, TÜİK'in hesaplama yöntemini kişisel web sitesindeki 'Gerçek İşsizlik Oranı' başlıklı yazısında ele aldı.
Eğilmez'in yazısı şöyle:
'TÜİK Nisan ayı işsizlik oranını yüzde 12,8 olarak açıkladı. Önceki ayın işsizlik oranı yüzde 13,2, bir önceki yılın Nisan ayı işsizlik oranı ise yüzde 13 idi. Yüzde 12,8’lik işsizlik oranı kamuoyunda her zamankinden daha da fazla tepki yarattı. Oysa bu oran, kabul edilen varsayımlara göre doğru. Asıl soru şu: Kabul edilen varsayımlar gerçek yaşamı yansıtıyor mu yoksa hayal ürünü mü?
15 ve daha yukarı yaştaki bir kişinin işsiz sayılabilmesi için: (1) Son 4 hafta içinde bir gün dahi ücretli ya da ücretsiz hiçbir işte çalışmamış olması, (2) Son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış olması, (3) 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olması gerekiyor.
Bu tanıma uymayanlar mesela işsiz olduğu halde son 4 haftada iş başvurusu yapmamış olanlar veya birisinin yanında bir gün ücretle bir iş yapmış olanlar ya da bir gün karın tokluğuna çalışıp da ücret almamış olanlar işsiz sayılmıyor. Şimdi bu çerçevede eldeki verileri öncelikle bir tablo haline getirelim.'
Belki şurada başkanlık sistemi ile uçuşa geçmiş bir Türkiye vardır. Şu denizaşırı yere Türkiye'nin ekonomisini kıskanan bir Almanya çizelim. (Bozkurt Ross)
Gerçeklere alerjisi olanlar için bir fetöcü daha çıktı. Saygılar.
4 aydır işsizim.