Türkiye'de 3 Milyon Kişi 'Yalnız'

TÜİK verilerine göre Türkiye'deki hanehalklarının yüzde 66,9'u çekirdek ailelerden oluşurken, tek kişilik hane halklarının oranı yüzde 14,4 olarak belirlendi. Buna göre Türkiye'de toplam 21 milyondan fazla hanehalkı var. Bunun 14 milyonu çekirdek aileden, 3 milyonu ise tek kişiden oluşuyor... Çalışmayla ülkeye özel hanehalkı tiplerinin ilk kez idari kayıtlara dayalı olarak Türkiye ve iller düzeyinde üretildiğini belirten TÜİKBirleşmiş Milletler ilanıyla her yıl 15 Mayıs'ta kutlanan 'Uluslararası Aile Günü' sebebiyle bu çalışmayı yayınladı.

TÜİKBirleşmiş Milletler’in ilanıyla her yıl 15 Mayıs’ta kutlanan ‘Uluslararası Aile Günü’ sebebiyle, 'İstatistiklerle Aile 2015' raporu yayınladı.

Söz konusu çalışmayla ülkeye özel hanehalkı tipleri (aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı adreste yaşayan bir veya birden fazla kişiden oluşan topluluk), ilk kez idari kayıtlara dayalı olarak Türkiye ve iller düzeyinde üretildi.

Verilere göre, Türkiye'deki hanehalklarının yüzde 66,9'u çekirdek ailelerden (yalnız ebeveyn ve en az bir çocuğundan oluşan aileler) oluştu. Tek kişilik hane halklarının oranı ise yüzde 14,4 oldu.

Nüfusun %4'ü tek başına yaşıyor

Nüfusumuzun %63,9'u çekirdek aileden oluşan hanehalklarında, %27,6'sı geniş ailelerden oluşan hanehalklarında ve %1,5'i ise çekirdek aile bulunmayan hanehalklarında yaşıyor. 

Tek kişilik hanehalklarında yaşayan nüfusun oranı ise %4.

Hanehalklarının %7,8'inde yalnız ebeveyn ve çocuklar yaşıyor

Türkiye'deki toplam hanehalklarının %7,8'inde yalnız ebeveyn ve çocuklar yaşıyor. 

Toplam hanehalklarının; %1,6'sı baba ve çocuklarından, %6,2'si ise anne ve çocuklarından oluşuyor. Nüfusumuzun ise %1,1'i baba ve çocuklarından oluşan hanehalklarında yaşarken, %4,6'sı anne ve çocuklarından oluşan hanehalklarında yaşıyor.

Tek kişilik hanehalkı oranının en yüksek olduğu il Tunceli

Tek kişilik hanehalkı oranının en yüksek olduğu il %23,5 ile Tunceli oldu. Bunu %22 ile Eskişehir ve %21,9 ile Gümüşhane izledi.

Yalnız ebeveyn ve çocuklardan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il de %14,9 ile Tunceli, en düşük olduğu il ise %8,5 ile Bayburt.

Yalnız anne ve en az bir çocuğundan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu iller %11,9 ile Tunceli ve %11,7 ile İzmir olurken, en düşük olduğu iller ise %6,7 ile Burdur ve %6,8 ile Bayburt oldu. Yalnız baba ve en az bir çocuğundan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu iller %3,5 ile Malatya ve Eskişehir, en düşük olduğu il ise %1,4 ile Kayseri.

Tek kişilik hanehalkı oranının en düşük olduğu il %7,7 ile Diyarbakır oldu. Bunu %7,9 ile Batman ve %8,2 ile Van izledi.

Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranı en yüksek il yüzde 72,7 ile Kayseri olarak tespit edildi. Bunu yüzde 72,3 ile Osmaniye ve yüzde 72,1 ile Ankara takip etti.

Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranı en düşük şehir yüzde 53,8 ile Şırnak olarak belirlenirken, ikinci sırada yüzde 57,1 ile Kastamonu, üçüncü sırada da yüzde 57,9 ile Tunceli yer aldı.

Geniş aile en çok Şırnak'ta

Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 32,5 ile Şırnak oldu. Bunu yüzde 29,5 ile Hakkari ve yüzde 27,8 ile Ağrı takip etti.

Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en düşük olduğu şehir de yüzde 10,2 ile Çanakkale olarak belirlendi. Bu ili, yüzde 11,2 ile Balıkesir ve Eskişehir, yüzde 11,6 ile de Ankara izledi.

'Tek ebeveyn ve çocuklardan oluşan hanelerde çarpıcı bir asimetri söz konusu'

Seyfettin Gürsel

Rakamları bugünkü köşesine taşıyan T24 yazarı Seyfettin Gürsel, “aile” ve “hane” kavramlarının tam olarak örtüşmediğini, TÜİK’in de bu konuda uyardığını ve söz konusu istatistiklerin “hane” birleşimine dair rakamlar içerdiğine vurgu yapıyor.

Türkiye sınırları içinde ikamet eden yabancı uyruklular dâhil herkesi tam olarak kapsadığını belirten Gürsel, rakamların kışla, cezaevi, huzurevi, öğrenci yurtları gibi kurumsal yerlerde yaşayan nüfusu kapsamadığını ifade ediyor.

“Erkek-Kadın eşitsizliği bağlamında şaşırtıcı olamayan ama dramatik bir olguyla noktalamak istiyorum” diyen Gürsel, tek ebeveyn ve çocuklardan oluşan hanelerde çarpıcı bir asimetri söz konusu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Sadece baba ve çocuklardan oluşan hane sayısı 337 binden (yüzde 1,6) ibaret. Buna karşılık sadece anne ve çocuklardan oluşan 1 milyon 353 bin (yüzde 6,2) hane mevcut. Belli ki babalar eşsiz kaldıklarında hemen yenisinin peşine düşüyorlar. Ne de olsa ev hizmetleriyle ilgilenecek çocuklara bakacak biri gerekiyor. Eşsiz kalan anneler ise bir yandan böyle bir ihtiyaç içinde değiller diğer yandan da aynı şansa sahip değiller.

TÜİK ve Onedio

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
YORUMLAR
16.05.2016

eskişehirdekiler öğrenci olduğu için normal

16.05.2016

bunca insan yalnızken neden bunca insan yalnız

Pasif Kullanıcı
16.05.2016

yalnızlar partisi/kaybedenler klübü...tüm yalnızlar birleşin... https://youtu.be/P2HNSDyTRh4

TÜM YORUMLARI OKU (13)