TÜİK Asgari Geçim Tutarını Hesaplamadı: 'Üzerimize Kalıyor'

Son günlerde tartışmaların odağında olan TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçinin aylık asgari geçim tutarını, “Üzerimize kalıyor” diyerek hesaplamak istemedi.

Açıkladığı verilerle tartışma yaratan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bir işçinin aylık asgari geçim tutarını “Üzerimize kalıyor” diyerek hesaplamak istemedi. İşveren de işçinin aleyhine olan bu çıkışta TÜİK’le ağız birliği yaptı.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, her yıl görüşmelerin ilk toplantısında komisyonda işçileri temsil eden Türk-İş, TÜİK’ten bir işçinin yaşayabilmesi için yapması gereken asgari harcama tutarının belirlenmesini istiyor. Türk-İş, bu talebini anayasa ve yasalara dayandırıyor.

Türk-İş, anayasanın öngördüğü “çalışanların geçim şartlarının” TÜİK’in yapacağı hesap ile ortaya çıkmasını istiyor. TÜİK de bekâr bir işçinin aylık asgari geçim tutarını “ağır, orta, hafif” işlerde çalışanlar için ayrı ayrı hesaplayarak genellikle komisyonun 3. toplantısında heyete sunuyor.

Örneğin geçen yılki görüşmelerde TÜİK, bekâr bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için de 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplamıştı. Asgari ücret de bu yıl için net 2 bin 825 TL olarak belirlenmişti.

Patronlar da TÜİK'e destek verdi

Bu yılki ilk toplantıda da yine Türk-İş, bu hesabın yapılmasını istedi. Ancak farklı bir durum ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önceki gün Türk-İş’te yaptığı toplantısında TÜİK, bu hesaplamayı yapmak istemediğini bildirdi. TÜİK temsilcisi, belirlenen rakamın kamuoyunda sanki “TÜİK’in rakamı” gibi algılandığını, böyle bir hesaplama yapmak istemediklerini, zaten hesaplamaya temel oluşturan kalıpları da Hacettepe Üniversitesi’nden aldıklarını belirtti.

TÜİK temsilcisi, bu hesabın “kendi üzerlerine kaldığını” söyledi. Yıllardır her toplantıda böyle bir hesabın yapılmamasını isteyen işveren kesimi de hemen TÜİK’e destek verdi.

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
09.12.2021

sanki tüik in rakamı mı? evet gayet de tüik in rakamı. geçen yıl bekar birinin 2800 liraya geçinebileceğini hiç mi sorgulamadınız? ahırda mı yaşıyo bekar insanlar? ayrıca bu hesaplama hangi şehre göre, neyin ortalaması? istanbulda 500 liraya mı ev bulacaksın? çünkü bunun faturası var, yeme içmesi var, işe gidip gelmesi var. ne biliyim köle olmadığı için belki arada da çıkıp arkadaşlarıyla sosyalleşir mesela, kendine kıyafet falan alır, bi akşam sinemaya gitmek ister, belki kız arkadaşı vardır di mi? başka yerden alıyosan veriyi sorgularsın, kabul ediyosan suça ortaksın, tek adamın lafıyla hareket ediyosan zaten şerefsizsin. bu hesaplama şeffaf olarak, kalem kalem vatandaşla paylaşılmalı. ayrıca bu hesap bugünün rakamları üzerinden de yapılmaz çünkü bu zam 1 yıl geçerli oluyor. üzerine en az %30 koymak lazım. "üzerimize kalıyor" açıklaması da şu: chp geliyo geldiğinde ağzımıza edecek o yüzden korkuyoruz :) daha altınıza sıçacaksınız hele durun.

09.12.2021

Siktirin gidin o zaman

09.12.2021

Açıklasın üstümüze kalıyor ne senin işin ne açıkla hem açlık sinirini yani asgari ücreti hem yoksulluk sınırını yani kira elektrik doğalgaz boşuna işgal etmeyin orayi hatta kapatın niye maaş veriyoruz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ