TÜGVA'da da Adı Geçiyordu: Sayıştay Raporlarına Göre AKP'li Kahramanmaraş Belediyesi'nin Usulsüzlükleri

Sayıştay'ın 2020 yılı denetim raporunda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'ne ait yeni usulsüzlükler ortaya çıktı. Belediyenin adı sızdırılan TÜGVA belgelerinde de yer alıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Gizay Çelik'in haberine göreAKP’li belediyelerin usulsüzlükleri Sayıştay tarafından gözler önüne serilmeye devam ediyor. TÜGVA ile ilişkisinin açığa çıktığı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne ait yeni usulsüzlükler, Sayıştay’ın 2020 yılı denetim raporuna da yansıdı. Söz konusu belediyenin 15 milyon liralık otopark bedelini tahsil etmediği, işçilerin yıllık izinlerini kullandırtmadığı ve muhasebe kayıtlarının birbirinin tutmadığı gibi usulsüzlükleri ortaya çıktı.

Sayıştay, belediyedeki taşınmazlara ilişkin yapılan incelemelerde envanter kayıtları ile muhasebe kayıtlarının birbirinden farklı olduğuna dikkat çekti. Buna göre, belediyenin sahip olduğu taşınmazların envanter kayıtları ile muhasebe kayıtları incelendiğinde; 2020 yılı sonu itibarıyla taşınmaz özetlerinin yer aldığı tabloda değerin 969 milyon 605 bin 404 lira 45 kuruş olduğu belirtildi.

Muhasebe kayıtları arasında 808 milyon TL fark

Raporda, muhasebe kayıtlarında arsa hesapları, yeraltı ve yerüstü düzenleri hesapları ve binalar hesabının toplam değerinin 1 milyar 778 milyon 173 bin 111 lira 30 kuruş olarak göründüğü belirtilerek bu kayıtlar ile muhasebe kayıtları arasında 808 milyon 567 bin 706 lira 85 kuruşluk bir fark olduğu tespit edildi.

Denetim raporunda, “Yapılan incelemelerde bu farkın 701 milyon 623 bin 418 lira 91 kuruş gibi önemli bir kısmının 251 Yeraltı ve yerüstü düzenleri hesabından kaynaklandığı, asfalt, iş makinesi kiralama vb. yol çalışmalarının maliyetinin muhasebe kayıtlarına alındığı, ancak icmal kayıtlarında güncel olarak takip edilemediği görülmüştür” ifadelerine yer verildi. Bilançoda belirtilen hesapların doğru ve güvenilir bilgileri yansıtmadığı vurgulandı.

15 milyon TL'lik bedel tahsil edilmemiş

Sayıştay’ın raporunda, ilçe belediyeleri tarafından gönderilmesi gereken otopark bedeli tahsilatının takip edilemediğini de belirtti. İncelenen hesaplarda, 2020 yılında toplam 896 bin 680 TL'lik otopark bedeli tahakkuk ettirilerek 855 bin 520 liralık bütçe gelirinin sağlanabildiği aktarıldı.

Raporda, ilçe belediyeleri ile yapılan yazışmalarla tespit edilen ve son beş yıllık sürede aktarılması gereken yaklaşık 15 milyon 217 bin 383 lira 65 kuruşluk önemli bir tutarın tahsil edilemediği tespitine yer verildi.

Ayrıca, işçilerin yıllık izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmadığı da rapora yansıyanlar arasında.

Belediyedeki birçok işçinin birikmiş yıllık izinlerinin olduğu ve emekli olan birçok işçiye de birikmiş izin ücreti ödemesinin yapıldığı ortaya çıktı.

Sayıştay'ın raporunda, “Belediyede çalışan işçilere yıllık izinleri düzenli olarak kullandırılmalı, herhangi bir sebepten sözleşmesi sona erdiğinde işçinin kullanmadığı yıllık izin varsa bu izne ilişkin Belediye tarafından işçiye ücret ödenmelidir. Ancak esas olan işçilerin dinlenme hakkının gereği olarak yıllık izinlerin zamanında kullandırılması olduğundan, işçilerin yıllık izinleri biriktirilmemeli ve düzenli olarak kullanılması sağlanmalıdır” denildi.

Sayıştay'ın raporundan bazı bölümler şu şekilde:

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
27.12.2021

soylu hadi görevini yap boş işler kovalama

27.12.2021

Milletin umrunda bile değil aciklasan ne yazar at gözlüğünü takmışlar bı kere

evet

27.12.2021

Hiç kahramanmaraşın milyoner çıkartacağını düşünmezdim …

30.12.2021

amma boş yapmışsın kardeşim la. kahramanmaraş düşündüğünden çook büyük bi ekonomiye sahip. hatta ülke için önemli bir konumda bir şehir bile denebilir... bilmeden yorum yapmayalım gözün severim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ