Tarih temalı bir yarışma fikri herkese ilginç geldi. Yarışma programlarının kendine özgü bir format bulunuyor. Burada sadece yarışmacı değil, hedef kitlenin de ekran başında yarışmaya dahil olması gerekir. 3’te3 Tarih bunu büyük ölçüde başardı. Çünkü yarışmaya katılmak için müracaat edenlerin sayısı yüzbinleri bulmuştu. Elbette bu belli bir ilginin göstergesi. Öte yandan sorulacak soruların hazırlanması, doğrulanması, seçilmesi, kontrol edilmesi gibi uzun bir süreç de var tabii. O noktada en çok dikkat edilen husus soruların spekülasyondan uzak olması, doğru kaynaklara dayanması ve ideolojik olmamasıydı. Sanırım bunda da başarı elde edildi. Aslında seyirci tarihî konuların ideolojik malzeme yapılmadan da aktarılabileceğini gördü. Bu yüzden çok sevdi.
-Yarışmacıların genellikle doğru cevaplamakta zorlandığı sorular hangi döneme ait ve gözlemleriniz neler?
1970 sonrası. Bizim tanıklığımızda geçen yıllar olduğu için bize çok kolay gelen sorular, özellikle gençlere zor geliyordu.
-Tarih konulu dizi ve filmlerle ilgi de sormak istiyorum. Doğru tarihi bilgilerin aktarılması kadar, görsel sunumun da önemi büyük. Peki, Tufan Gündüz'e göre tarih konulu dizi ve filmlerde nelere dikkat edilmeli ve neden?
Tarih dizileri elbette eğlenmek için yapılıyor. Çünkü sinemanın özünde eğlenmek var. Dönem dizisinden tarih öğrenilmez ve yapımcı ve yayıncıların da böyle bir kaygısı yok zaten. Fakat kötü tüketilen tarih konuları yeni dizilerin çekilmesinin de önünde büyük bir engel olarak duruyor. Çünkü o durumda yine kötü yapılmıştır imajı kuvvetleniyor. Bu noktada yapımcıların daima iyi senaryolar peşinde koşmasını, senaristlerin muhakkak iyi danışmanlarla çalışmasını ve onları kendilerine rakip gibi görmemesini tavsiye ediyorum. Keza kostüm tasarımının bölge iklimine uygun olması, karakter ve tiplemenin yine toplumun tarihi gerçeklerini yansıtması lazım. Akdeniz’de geçen bir dönem filminde/dizisinde kahramanlara koyun kürkü, deri elbiseler, kalın kumaşlar, kışlık şapkalar giydirmek kimin aklına gelir bilmiyorum. Sanki kutuplarda geçiyor olaylar. Akdeniz iklimi bugün neyse geçmişte de oydu.
-Türkiye'nin tarih dizileri hakkındaki düşünceleriniz neler, beğendiğiniz oldu mu?
İyi senaryolardan iyi diziler çıktı şimdiye kadar. Sanırım Küçük Ağa ve Çalıkuşu en başarılı olanlardı.
-Gençlerin tarihe olan merakını nasıl gözlemliyorsunuz? Gençlere tarihi sevdirebilmek için neler yapılmalıdır?
Vatan ve millet sevgisi olmadan tarih sevgisi olmaz. Anne-babalar çocukları tarihi sevsin istiyorlarsa önce vatanı ve millet sevgisi aşılasınlar.
-Son olarak, iyi bir tarih kitabı nasıl seçilir, nelere dikkat etmeliyiz?
Bu soruyla çok karşılaşıyoruz. İdeolojik olmayan ve bilgi zehirlemesi yapmayan tüm kitapları tavsiye ederim. İdeolojik amaçlarla yazılmış kitapları ben okumuyorum.
Röportaj: Hande İpekgil
Instagram
Threads
Twitter
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio