TÜBİTAK'a Sorulan İlginç Sorular

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Teknik Dergisi'nin internet sayfasındaki ''Merak Ettikleriniz'' bölümüne yanıtlanması istemiyle gönderilen  ilginç sorulara bilimsel cevaplar vererek meraklıların merakını gidermeye çalışıyor.Aralarında mutlaka sizin de birkaç tane merak ettiğiniz soru vardır.İşte o ilginç sorulardan bazıları...

Leylekler kaç yıl yaşar?

Doğal olarak en fazla 25 yıl yaşayan leylekler, esaret altında 48 yıl kadar yaşayabilir.

Denizanaları insanın vücuduna değince nasıl oluyor da yakıyor?

Denizanaları,, Cnidaria (=Coelenterata) şubesinin Scyphozoa sınıfının üyeleri. Denizanaları, knidoblast denen savunma amaçlı kullandığı hücreler vardır. Knidoblastların içinde nematosit adı verilen yakıcı kapsüller bulunur. Bunlar savunmanın yanında avlanmada da görevlidirler. Denizanalarına herhangi bir şekilde temas edildiğinde nematosistler yakıcı kapsüllerinden dışarı çıkar. Dokunduğu organda zehir etkisi gösterir. Bu durumda denizanasının temas ettiği bölgeyi kesinlikle kaşımamak gerekir. Çünkü patlamamış yakıcı hücreler bulunabilir. Kaşırken bunları patlarsa zehir etkisi daha fazla olur. Tatlısuyla da yıkamamak gerekli. Yoğunluk farkından dolayı yine patlamalar olabilir. Bunların yerine sıcak suyla (deniz suyu olmalı) o bölge temizlenebilir. Sıcak zehir etkisini azaltır. Ayrıca amonyak da kullanılabilir.

Işık saçan domuzlar üretildiğini duydum. Bilgi vermenizi istiyorum teşekkürler.

2006 yılının başında, Tayvanlı araştırmacılar, karanlıkta parlayan 3 adet domuz ürettiklerini açıklamışlardı. Dünya basınına “flüoresan domuzlar” olarak tanıtılan bu hayvanlar, denizanası genlerinin gen aktarımı teknolojisiyle normal domuz genomuna eklenmesiyle elde edildiler. Araştırmacıların açıklamalarına göre, gün ışığı altında domuzların gözleri, dişleri ve toynakları yeşil görünürken, derilerinde de bir yeşilimsi renk bulunuyor. Karanlıkta da mavi ışık altında fosforlu yeşil ışıma gösteriyorlar.

Araştırmacıların açıklamalarıysa, genetik maddesi de yeşil renkle kendini belli eden bu transgenik domuzların, insanlarda görülen çeşitli hastalıklara yönelik araştırmalarda kullanılacağı yönündeydi.

ineklerin de tavuklar gibi yumurtlayarak çoğalıp çoğalamadıklarının mümkün olup olmadığını merak ediyorum.

Yumurtayla çoğalan canlılarda, yumurta içeriğini ve kabuğunu oluşturan maddelerin salgılandığı özel kanallar bulunuyor. Memelilerdeyse bu kanalların olmadığı, daha farklı bir üreme organları sistemi mevcut. Bu nedenle, birer memeli hayvan olan ineklerin, ya da herhangi başka bir memelinin, kuşlar gibi yumurtlayarak çoğalmaları olası değil (memelilerin bir gurubu haricinde).

Dergimizin Nisan 2000 tarihli sayısında, 'neden yumurtlamadığımıza' ilişkin oldukça ilginç bir yazı yayınlamıştık.

Köpeklerin bıyıkları ne işe yarar? Kesildiği zaman ne olur?

Köpekler memeli hayvan sınıfının üyeleri. Bedenlerinin hemen hemen tamamı kıllarla kaplıdır. Kıllar, ısı, yalıtım ve dokunma duyusunu algılama görevini yapar. Her birinin kökü, duyusal sinir ağıyla basket filesi gibi çevrilidir. Kökün yer değiştirmesiyle bir ileti beyne gönderilir algı oluşmasına neden olur. Köpeklerde bıyıklar diğer kıllara göre oldukça uzundur. Koku alma duyularını çok kullandıklarından her şeyi koklamak isterler. Bu arada bıyıklarını da kullandıklarından çevreyi algılama da, bıyıklar oldukça işe yarar. Kesilirse algılamalarında zorlanırlar.

Katırın oluşması için annenin eşek babanın at olması gerekir. Fakat anne at, baba eşek olur ise ne olur?

Katırın oluşması için atın dişi, eşeğin de erkek olması gerekir. Tersi durumda, yani atın erkek, eşeğin dişi olması durumundaysa “bardo” denen, katırdan daha küçük ve daha az dayanıklı bir hayvan ortaya çıkar.

Fillerin hortumu,onların burnu mudur yoksa üst dudağının uzantısı mıdır?

Filler karada yaşayan en büyük memelilerdir (Familya: Elephantidae). Hortumları burun ve üst dudaktan meydana gelmiştir, çok güçlüdür ve her yöne kıvrılabilir. Hortum, koku almada ve cisimlerin tutulmasında kullanılır. Ayrıca su içerken ya da bedenlerini suyla yıkarken, suyu önce hortumlarına doldurur, sonra ağızlarına ya da bedenlerine fışkırtırlar.

Neden bazı kuşlar evcilleştirilemez ?

Aslında bütün kuş türleri evcilleştirilebilir. Tek yapılması gereken şey sabırlı olmak ve kuşu “cezalandırmaktan” mümkün olduğunca kaçınmaktır. Bazı kuş türleri insana daha yakın alanlarda yaşadıkları için, daha başarılı bir sosyal yaşama sahip oldukları için veya daha sakin yapılı türler oldukları için daha rahat evcilleştirilebiliyor. Ancak doğru, sabırlı ve sevgi dolu bir yaklaşım ile bütün kuş türlerini evcilleştirebilmek mümkün.

Kutup ayıları kutuplarda neden penguen yemezler?

Kutup ayıları, kuzey kutup dairesi içindeki bölgelerde yaşarlar. Buralarda penguen yoktur. Güney kutbunun bulunduğu Antarktika'daysa kutup ayısı bulunmaz. Yani av ve avcı arasında onbinlerce kilometre uzaklık vardır

Bütün hayvanlar işer mi?

İdrar ve dışkı, hayvanların olağan metabolizma aktiviteleri sonucunda oluşan boşaltım ürünleri. Canlılığın bir gereği olarak, enerji tüketimi yapan her canlı beslenmek ve metabolik atıklarını da vücudundan uzaklaştırmak zorunda. Canlıların boşaltım ürünleri, yaşam şekillerine ve yaşama ortamlarına göre değişiklik gösterebiliyor. İdrar içeriğindeki üre, yaşamını geçirdiği ortama göre, farklı yoğunlukta olabiliyor. Üre ayrıca, ürik asit veya amonyak formunda da olabiliyor. Boşaltım sistemine sahip olmayan canlılar ise, hücre zarlarından veya vücut örtülerinden “difüzyon” yoluyla metabolizma atıklarını dışarıya veriyorlar. Tüm bu söylediklerimizi bağlamak gerekirse, evet bütün hayvanlar idrar üretirler, ancak farklı formlarda üretirler

Elektrik tellerine konan kuşlar neden çarpılmazlar?

Kuş tek bir tel üzerine tünediğinde, devreyi tamamlayacak toprak hattı olmadığından çarpılmaz. Elektrik akımının geçebilmesi için devrenin tamamlanması gerekir. Kuşun üzerine konduğu tel izolasyon malzemesi ile kaplıysa yine çarpılmaz.

Popüler İçerikler

İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'