Milli Uzay programının 10 hedefini açıklayan Serdar Hüseyin Yıldırım, 'İlk hedefimiz ay programımız. Asıl hedef 2028 yılı sonuna kadar ayın yüzeyine yumuşak inişle bir araç indirmek. Sonra aracın taşımak olduğu roveri ay yüzeyinde gezdirerek bilimsel veri toplamak istiyoruz. Yakın bir zamanda aya ulaşacağız fakat ara hedef koyduk. 2023 sonuna kadar ilk hedefimiz hibrit roketimizle aya ulaşmak. İkinci hedefimiz uydu geliştirme kabiliyetimizi tek çatı altında toplayarak bir dünya markası oluşturmak. Ülkemize hem ekonomik hem de teknolojik olarak çok şey katacak bir proje olacak' dedi.
Yıldırım, bölgesel konumlama ve zamanlama sistemini oluşturmanın da üçüncü hedef olarak belirlendiğini ifade etti.
Uzaya erişim ve uzay limanı (Spaceport) işletmesinin dördüncü hedefleri olduğunu belirten Yıldırım, gelişmiş ülkelerin hepsinin bu tür yerleri olduğunu söyledi.
5. hedefin Türk astronot ve bilim misyonu olduğunu belirten Yıldırım, 'Uzaya şu ana kadar 600’e yakın insan çıktı. Cumhuriyetimizin 100. yılında bir Türk vatandaşı da uzaya çıksın ve bayrağımızı uzaya götürsün istiyoruz. Üstelik bunu bilim misyonuyla gerçekleştirerek, deneyler yapacak. Bu Türkiye için sıçrama hamlesidir' şeklinde konuştu.
Yıldırım, diğer hedefleri ise uzay havasına ilişkin teknolojik araştırmalar, uzay nesnelerinin yerden gözlemi ve takibi, uzay sanayi eko sisteminin geliştirilmesi, uzay durum farkındalığı ve insan kaynağının geliştirilmesi ile uzay teknoloji geliştirme bölgesi olarak sıraladı. Yıldırım, Türkiye Uzay Ajansı’nın 20’nin üzerinde ülkeyle ikili ilişkiler yürüttüğünü de sözlerine ekledi.
bigün jüpiterdeyim bigün ümraniye
Ya biraz tutarlı olsalar inanacağım. Yahu kardeşim her şey mi 2023'te olacak ya? Olm 2023'te o kadar gün yok ya. Ay'a gideceğiz. Tamam, yaz 2023. Biraz makul olun ya. 2023 bizim için hazırlık 10 senelik planımız şöyle böyle nebileyim.
Ara hedef = Edirne'den ülke sınırını geçmek