TTB: '18 Ayda 8 Binden Fazla Doktor İstifa Etti'

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 81 ilden 6 bin 178 hekimle yaptığı ankete göre, kamu hekimleri geçinemiyor. Yarısının aylık geliri yetmezken, 10 doktordan dokuzu performansa dayalı ek ödeme sistemini adaletsiz buluyor. TTB Başkanı Fincancı, 18 ayda 8 binden fazla doktorun istifa ettiğini söyledi. 

Diken'den Mesude Erşan'ın haberine göre, İstanbul Tabip Odası’nda bugün düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, uygulanan politikalarla halk sağlığının yok sayılırken, sağlık çalışanlarının haklarının da giderek geriletildiğini söyledi. Hekimlerin ekonomik ve özlük haklarının her geçen yıl azaldığını belirten Fincancı, anketten aşağıdaki verileri paylaştı: 

'“Hekimlerin yüzde 45’inin aylık geliri yetmiyor. Yüzde 76’sı pandemi ek ödemesi almıyor. Yüzde 90’ına göre performansa dayalı ek ödeme sistemi adaletsiz. Yüzde 92’si geçtiğimiz sene TBMM’de kabul edilen, sağlıkta şiddetle ilgili son yasal düzenlemenin etkili olmadığını düşünüyor. Yüzde 84’ü daha önce hasta veya yakını tarafından sözel ve fiziksel şiddete uğradığını belirtiyor. Yüzde 68’i çalışma şartlarının yoğunluğu nedeniyle hastalarıyla yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğini düşünüyor. Yüzde 72’si çalışma ortamının pandemi koşullarına uygun olmadığını düşünüyor.”

"Yılda bin hekim yurt dışında çalışmak için başvuruyor"

Uzun zamandır çalışma koşulları, ücretlendirme, özlük hakları konusundaki sorunları dillendirmelerinin yanıtsız kaldığını belirten Fincancı, bunun emeklilik, istifa, hekim göçü, tükenmişlik, hastalık, intihar, hekime yönelik şiddetle yol açtığını söyledi. Fincancı, şöyle devam etti: 

“2020 yılında, 12 bine yakın beyaz kod verilen sağlıkta şiddet olayı yaşandı. Bakan Koca 2020 yılının ilk altı aylık süresi zarfında 2 bin 412 doktorun istifa ettiğini, 522 doktorun özel hastanelere geçiş yaptığını açıklasa da resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifası olduğu birliğimize iletildi. Yurtdışında çalışmak için birliğimizden talep edilen iyi hal belgesi yılda 900’lere 1000’lere ulaştı. Ayda yaklaşık 80 hekim bu ülkede hekimlik yapmak yerine yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih ediyor.”

Talepleri neler?

Fincancı, öncelikli ve acil taleplerini şöyle sıraladı:

  • Sağlıkta özelleştirmeci, piyasacı politikalar durdurulmalı, sağlık hizmetleri toplumcu bir anlayışla yeniden inşa edilmelidir.

  • Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmeli, güvenceli çalışma esas olmalıdır.

  • İşyerlerimiz alanın uzmanları ile görüşülerek güvenli, sağlıklı çalışma ortamları haline getirilmelidir. 

  • Haftalık çalışma sürelerimiz önerilerimiz çerçevesinde yeniden düzenlenmelidir.

  • Temel ücretlerimiz TTB’nin görüş ve önerileri çerçevesinde belirlenmeli, emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir ödeme sağlanmalıdır.

  • Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmalıdır. Pandemi süresince çalıştığımız her yıl için derhal 120 gün fiili hizmet süresi zammı verilmelidir.

"Koca yanıt vermezse, sıra greve gelir"

Fincancı, Sağlık Bakanı Koca’nın taleplerine yanıt vermemesi halinde il tabip odalarıyla Ankara’da yürüyeceklerini söyledi. TTB Başkanı şu ifadeleri kullandı: 

“Sağlık bakanı bizimle görüşmeden kaçınmamalı. Taleplerimizin karşılık bulmaması halinde ülkemizin dört bir yanındaki hekimlerle birlikte mücadelemizin büyüyeceğinden ve sonuç alıncaya kadar devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmamalı. İktidar bu vurdumduymaz ve sağlık emekçilerine düşman tutumunda ısrar ederse G(ö)REV’in de kaçınılmaz olduğunu bilmelidir.”

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip’in de katıldığı basın toplantısına, diğer illerin tabip oda başkanları bağlanarak düşüncelerini paylaştı.

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
01.10.2021

Kolluk kuvvetlerinin ve saglıkçıların emekleri para ile ölçülmemeli. Her zaman yeterince kazanmaları sağlanmalı. Ama ne yazık ki doktor maaşları bir şekilde en düşük seviyeninde altına inmiş. Diğer saglık personellerinin halleri daha kötü. Bu durumların sebebi çok basit bir birine entegre olmuş bir sistemin içinde en ucuz veya en pahalı maliyetli sektör sekteye ugrarsa eninde sonunda bütün sistem bozulur bunu bilmek için kahin olmaya gerek yok. Arabanızda 30 40 tl lik bir sorun varsa yaptırmazsanız eninde sonunda 30 40 bin tl lik masraflara kadar gidebilir aynı şey yani. Bizler ilk önce neyi bozduk onu bulmak zorundayız tamire sondan başa dogru başlanmaz. ilk önce ilk bozuk olanı bulmak zorunluluktur. doktorların bu durumunu düzeltmek sadece geçici bir çözüm olur kesin çözüm ilk baştan başlayıp buralara kadar gelmek olmalı. Düşüncesi bile yoruyor insanı bide çıkıp düzeltmeye tamir etmeye çalışacak baba yiğidin halini düşünemiyorum.

01.10.2021

hazirandan bu yana 3 arkadaşımdan 2'si istifa edip yurtdışına yerleşti. biri de özel sektöre geçti.

01.10.2021

aile hekimleri performansa dayalı ücret almayacak da nasıl alacak? esnaf gibi sabah dükkan açıp akşam gidiyorlar. akşam derken çoğu mesaiden bir kaç saat önce evinin yolunu tutuyor. beğenmedikleri maaş yeni başlayanlar ortalama 6 bin üstü alırken emekliliği gelenler 20bine kadar alabiliyor. acil hiç bir müdahalesi olmayan sadece ayakta tedavi yapan onu da şu ilacı al git diyen doktorlar. özele geçsinler daha iyi şartları var. niye bu kadar dert ediyorlar ki. yeni mezunlar yerinize geçecektir zaten.

01.10.2021

ayrıca 6bin derken çooook kötümser yazdım. çocuksuz,bekar daha pratisyen olanlar için. yoksa uzman bin puanı olanlar 12bin üstü maaş alıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ