Tsunami Nedir, Nasıl Oluşur? Türkiye'de Tsunami Oldu mu?

20 Şubat Pazartesi günü akşam saatlerinde Hatay'da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki iki deprem sonrasında AFAD tarafından vatandaşlara sahil şeridinden uzak durulması gerektiği vurgulandı. Vatandaşlarda tsunamiye dair merak edilenleri internette araştırmaya başladı. Peki tsunami nedir, nerede olur? Türkiye'de hiç tsunami oldu mu?

Hatay merkezli 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremlerin ardından AFAD, deniz seviyesinde yükselme olabileceğine dair vatandaşlara uyarıda bulundu.

Tsunami nedir? Nerelerde olur?

Tsunami, Japonca'da liman dalgası anlamına gelen ya da dev dalga, okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgalarıdır. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilir. Önceleri tsunami dalgalarına gelgit dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşir.

Türkiye'de tsunami olur mu?

Kandilli Rasathanesi'nin araştırmalarına göre, yaklaşık 8300 km'den fazla kıyı şeridine sahip olan ülkemizde son 3000 yılda 90'dan fazla tsunami meydana gelmiştir.

Elde bulunan veriler, 1509 ve 1894 tarihli İstanbul, 1598 tarihli Amasya, 1963 tarihli Doğu Marmara, 1939 Erzincan, 1968 Bartın depremleri sonucunda tsunamiler meydana geldiğini göstermektedir.

KAYNAK:1 2

AFAD'dan Son Dakika Uyarısı: Tsunami Uyarısı mı Verildi? Tsunami Olur mu?
Celal Şengör Günler Önce Uyarmıştı: 'Buralarda 6.7, 6.6'lık Deprem Beklenebilir'
AFAD ve Valiliklerden 'Sahil Şeridinden Uzak Durun' Uyarısı!

Popüler İçerikler

Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
'Atatürk' Yorumu Büyük Tepki Çekmişti: İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na Tarih Dersi!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu