TSK'da 'İhtiyat Pilot' Uygulaması Hayata Geçiriliyor

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kriz veya harekat dönemlerindeki pilot ihtiyacının karşılanması için 'ihtiyat pilot' uygulaması hayata geçirilecek. Bu kapsamda kendi istekleriyle görevden ayrılan pilotlardan gerekli şartları taşıyanlar, başka bir kurumda çalışsa bile imzalayacakları sözleşmeyle TSK'da görev alabilecek, savaş uçağı kullanabilecek. İhtiyat pilot sayısı, ilgili kuvvet komutanlığının önerisi ve Milli Savunma Bakanlığı'nın uygun görüşü üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle Milli Savunma Bakanlığınca bazı düzenlemelere gidildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na eklenen maddeyle kriz veya harekat kaynaklı ihtiyaç durumlarında kuvvet komutanlıklarının pilot ihtiyacının karşılanması amaçlandı.

Buna göre, söz konusu durumlarda pilot ihtiyacının muvazzaf personel dışında harbe hazır pilotlarla karşılanabilmesi için, bu komutanlıklar bünyesinde pilot olarak hizmet vermiş ve kendi istekleriyle görevden ayrılmış olanlardan uçuş için gerekli şartları taşıyanlar, ilgili kuvvet komutanlığının teklifi ve Mili Savunma Bakanlığının onayıyla 'ihtiyat pilot' olarak görevlendirilebilecek.

İhtiyaca göre tazeleme ve harbe hazırlığın devamı eğitimi verilecek

İhtiyat pilotlara, belirli aralıklarla ayda üç iş gününden kısa olmamak ve bir sözleşme yılında toplam altmış iş gününü geçmemek kaydıyla, belirlenecek hava araçlarında ve bölgelerde görev uçuşu yaptırılacak. Bu sürede ihtiyaca göre tazeleme ve harbe hazırlığın devamı eğitimi verilecek. İhtiyat pilot sayısı, ilgili kuvvet komutanlığının önerisi ve Milli Savunma Bakanlığının uygun görüşü üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

Söz konusu şartları taşıyanlar, imzalayacakları sözleşmeyle ihtiyat pilot statüsüne alınacak. Bir kurumda görevli olanların sözleşmeleri, ihtiyat pilotun yazılı rızası alınarak istihdam edildikleri tüzel kişilikle, diğerlerinin sözleşmeleri ise kendileriyle imzalanacak. Söz konusu sözleşmeler ilgili kuvvet komutanlığının teklifi ve Milli Savunma Bakanlığının uygun görmesi halinde tek taraflı olarak feshedilebilecek. İlgili kuvvet komutanlıkları tarafından eğitim veya görev amaçlı uçuş yapacak olan ihtiyat pilotunun uçuş ve görev süreleri, pilotun görev yaptığı kuruma da bildirilecek. Uçuş görev süreleri ve uçuş süreleri ilgili komutanlık ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün mevzuatında belirtilen süreleri kapsayacak ve karşılıklı koordinasyonla düzenlenecek.

İki Yeni KHK Resmi Gazete'de: 15 Bin 726 İhraç Kararı

Emekli subay ve astsubaylara görev 

Aynı kanundaki bir başka düzenlemeyle emekli subay ve astsubaylar, 31 Aralık 2020'ye kadar Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde personel ve askeri öğrenci temin faaliyetine yönelik hizmetlerin yürütülmesi için görevlendirilebilecek. 

 Görevlendirileceklerin seçimi, nitelikleri, görev ve yetkileri, verilecek ücretin tutarı ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Milli Savunma Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

Popüler İçerikler

Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
Kayyum Atamaları Sonrası İlk Kez Konuşan Devlet Bahçeli, 'Öcalan' Çağrısını Yineledi
Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
YORUMLAR
22.11.2016

''koca bir hava kuvvetlerini bir cemmatin eline teslim ettik sonra bize karşı çıkınca cemaati yani hava kuvvetlerini bitirdik'' Bu ülkeye pkk denen canavar bile bu kadar büyük zarar vermedi...

Pasif Kullanıcı
22.11.2016

ya arkadas bokllu siyasetinizi heryere bulastirdiniz: futbol, ordu, okul, kadin erkek ayrimi daha sayimmi

22.11.2016

Bir tek ben mi başlığı "İHTİYAR PİLOT UYGULAMASI" olarak okudum? :D

22.11.2016

evet

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ