TSK Foto Film Merkez Komutanlığı 100. kuruluş yıl dönümü töreninde, 1916-1950 yıllarında çekilen pek çok kısa film ilk kez paylaşıldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Foto Film Merkezi Komutanlığının 100. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle paylaşılan askeri arşivde 1916-1950 yıllarında çekilen birçok görüntü bulunuyor.
Foto Film Merkezi Komutanı Albay Sinan Gündoğdu, komutanlığın 100. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende, kurumsal anlamda Türkiye'deki sinema başlangıcının, Merkez Ordu Sinema Dairesinin kurulması olduğunu söyledi.
TSK'nın pek çok konuda olduğu gibi sinema alanında da öncülük ettiğini vurgulayan Gündoğdu, 'Foto FilmKomutanlığı, bünyesinde yer alan ekipleriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm önemli faaliyetlerini görüntüleyerek yurtiçi ve yurtdışı tanıtımına katkı sağlamaktadır. Komutanlığımızın uluslararası askeri filmfestivallerinde kazandığı pek çok ödülü bulunmaktadır' dedi.
Gündoğdu'nun konuşmasının ardından Mimar Sinan Üniversitesinde güncel formata dönüştürülen TSK arşivindeki 35 milimetrelik filmler gösterildi.
İlk kez paylaşılan görüntüler arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün Mersin ve Hatay seyahatleri, Alman İmparatoru'nun 1917'de İstanbul'a gelişi, 1918'de Sultan Vahdettin'in biat merasimi, Sultan 5. Mehmet Reşat'ın cenaze töreni, 1918, 1919 ve 1921'e ait tiyatro gösterimleri, Japonya'daki Ertuğrul Anıtı'nın 1937'deki açılışı, Winston Churchill'in 1943'te İsmet İnönü ile görüşmeleri, 1950'deki milletvekili seçimleri ve Kocaeli Körfezi'nde batan Üsküdar vapurunun sudan çıkarılışı yer alıyor.
Etkinliğe, Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Alpaslan Erdoğan, Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü ile ilgili askeri personel katıldı.
AA