Trump'ın Azledilmesiyle İlgili ABD Senatosu'ndaki Yargılama Süreci Resmen Başladı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Başkan Donald Trump'ın azledilme gerekçeleriyle ilgili iki maddeyi imzalamasının adından Senato'daki yargılama süreci resmen başladı.

Euronews'te yer alan habere göre yargılama sürecinde savcılık görevini yürütecek yedi üye, Senato üyelerine azil gerekçelerinin yazılı olduğu dosyayı okudu.

Senato'daki yargılama sürecini idare edecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts, yine Senato'da yemin edecek. Bunun ardından yargılamada jüri vazifesi görecek her bir senatör tarafsızlık yemini edecek.

“Beyaz Saray yasaları çiğnedi”

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Sayıştay görevi gören Federal Hükümet Üst Denetim Kurumu (Government Accountability Office), Beyaz Saray’ın, Ukrayna’ya yapılan yardımın güvenlik bölümüyle ilgili destekte kısıntıya gitmesi sonucu yasayı ihlal ettiği uyarısında bulundu.

Bu kurumun raporunda, Kongre’nin onaylamasına rağmen askeri yardımın engellenmesinin yasaları ihlal anlamına geldiği bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında ABD'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediği şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın ardından azil süreci başlatılmıştı.

Trump'a yönelik azil süreci

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019'da 'ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği' ve 'Başkanlık yeminine ihanet ettiği' gerekçesiyle Trump'a yönelik azil soruşturması başlatıldığını açıklamıştı.

Pelosi, 25 Temmuz'da Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında ABD'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediğini ve bunun anayasaya aykırı olduğunu iddia etmişti.

Beyaz Saray ise 25 Eylül'de Trump-Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak Ukrayna'ya yardımlar ile görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.

'Görevi kötüye kullanmak' ve 'Kongre'nin işleyişini engellemek' suçlaması

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde 13-21 Kasım'da kamuya açık oturumlar düzenlenmiş; Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermişti.

Ardından İstihbarat Komitesi, hazırladığı 300 sayfalık raporu, 3 Aralık'ta Adalet Komitesine sunmuş; Adalet Komitesi yaptığı iki oturumun ardından 13 Aralık'ta azil maddelerini onaylayarak dosyayı Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna göndermişti.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralık'ta yapılan oylamada, Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlamaları kabul edilmişti.

ABD Temsilciler Meclisi Trump'ın Azledilmesine 'Evet' Dedi, Dava Dosyası Senato'ya Gidiyor

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Donald Trump'tan Esad Rejiminin Çökmesine Açıklama: "Suriye'nin Anahtarı Türkiye'nin Elinde Olacak"
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
16.01.2020

Türkiye için kötünün iyisi Trump'tır. Pence'den bin kat daha iyi. Yazın bunu bir kenara...

16.01.2020

Saçma olacak belki ama; Amerika ve Çin gibi Dünyayı değiştirebilecek güçlere sahip ülkelerin kararlarını vermesinde en büyük rol oynayan insanların, kendi ülkelerinden sonra Dünyada ki diğer ülkeleri düşünmeleri lazım, Amerika için çok iyi kararlar verebilecek bir insan başka ülkelere zülüm edebilir. Artık ülkesel değil de dünyasal(dünyasal ne demekse artık) düşünmek lazım, bu gidişle tip 1 uygarlık hayal olacak.

Pasif Kullanıcı
17.01.2020

Doğru. Bu arada, 'Global' kelimesinin Türkçesi, 'Küresel', 'Evrensel' ya da 'Dünyasal' olarak çevrilebilir. Yanlışınız yok.

Pasif Kullanıcı
17.01.2020

Ben şeyi anlamadım. Ukrayna'ya yapılan yardım sonrası, bu karar çıkmış. Amerikan başkanlarının yeminlerinde, ''Başka ülkelerinin iç işlerine karışmamak'' gibi bir madde mi var ki? Şayet yoksa, suçlu sayılmaz. Şayet varsa, A'dan Z'ye bütün ABD başkanlarını yargılamak gerekir ve bu Trump'a yakılan bir haksızlık olur. Hiroşima'dan, Marshall yardımlarına, Irak'a girmekten, ne bileyim işte, başka ülkelere uygulanan haklı ya da haksız yaptırımlar... bunların hepsi başka ülkelerin iç işlerine müdavimdir. Ve ne ilk yapan Trump, ne de son yapan olacak.

17.01.2020

Olay Ukranya yardımı değil. Olay Trump'ın şirketleri üzerinden çevirdiği işler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ