Trombositten Zengin Plazma Tedavisi: PRP Nedir?

PRP, trombositten bakımından zengin plazma tedavisi olarak bilinir. Bu işlemde kişinin kendisinden kan alınır ve bu kan çeşitli işlemlerden geçtikten sonra tedavinin planlandığı dokulara enjekte edilir. Hasarlı dokulara PRP enjekte etmenin vücudunuzu yeni, sağlıklı hücreler üretmesi ve iyileşmeyi desteklemesi için teşvik etmesi, kullanımının nedenlerindendir.

Bu içeriğimizde PRP hakkında merak edilenlere ulaşabilirsiniz.

PRP Nedir?

Platelet Rich Plasma ifadesinin baş harfleri olan PRP, trombosit bakımından zengin plazma tedavisidir. Bu tedavi yönteminde vücuttan alınan kan, çeşitli işlemlerden geçirilir ve daha sonra ilgili dokuya enjekte edilir. Başta estetik sorunlara yönelik olmak üzere PRP, kas ve eklemlerin, bağların, tendonların iyileşme sürecini hızlandırmaya da yardımcı olabilir.

PRP için uzmanlar, plazmayı kandan izole eder ve konsantre eder. Bunun sonucunda da platelet bakımından zengin bir plazma olan PRP'yi elde eder. PRP, sağlıklı hücrelerin büyümesini hızlandırabilmektedir.

'PRP tedavisi kaç seans sürer?' sorusunun net bir cevabı yoktur. Bunun nedeni ise tedavinin ne için yapıldığına göre değişmesidir. Akut kas yaralanmaları, artrit veya kronik tendinit tedavisi, yaş ve cinsiyet gibi unsurlara göre uzmanlar, belli bir seans ve tedavi süresi belirler.

PRP Nasıl Yapılır?

PRP, yaklaşık 30-40 dakika süren seanslarla gerçekleştirilir. Bu işlem, hastanın kanının bir tüpte toplanması ile başlar. Daha sonra santrifüj yöntemi ile ayrıştırılır. İşlemler tamamlandıktan sonra ilgili bölgeye enjekte edilir. Nereye enjekte edileceği de önemlidir. Örneğin, kafa derisine enjeksiyon yapılacaksa bu bölge lokal olarak uyuşturulabilir.

PRP Neden Yapılır?

PRP yapılmasının nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • İyileşmeyi hızlandırmak

  • İltihaplanmayı azaltmak

  • Saç büyümesini teşvik etmek

  • Cildi gençleştirmek

  • Yumuşak doku iyileşmesini hızlandırmak

Bunun gibi birçok neden, PRP uygulamasının nedenleri arasındadır.

PRP'nin Yan Etkisi Var mıdır?

PRP'nin bazı yan etkileri olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Enfeksiyon

  • Enjeksiyon bölgesinde ağrı

  • Sinir yaralanması

  • Kanama

  • Doku hasarı

Bu etkilerin görülme riski oldukça düşük olsa bile yine de dikkatli olmak gerekir.

Popüler İçerikler

Magazin ve Dizi Sektörünü Ayağa Kaldıran Olayların Aslı Ne? Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya Bu İşin Neresinde?
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi