Trans Bireylerin Spor Müsabakalarında Konumu Tartışması Bitmiyor: Eşitlik mi? Ayrımcılık mı?

Dünya çapında LGBT bireylerin ayrımcılığa karşı mücadelesi sürerken, kadınların da adalet arayışı yeni bir boyuta taşınıyor.

Spor müsabakalarında eşitlik ya da adalet kavramları yeniden sorgulanıyor. Hemcinsler arasında dahi sıklet ayrımları olurken, kas ve vücut yapılarındaki farklılık trans bireylerin kategorisini sorgulatıyor.

Gündemde yer alan yeni sorgulama bu görselle başladı. Solda görülen Pensilvanya Üniversitesi yüzücüsü olan Lia Thomas, sezonun en iyi derecesi ile NCAA Şampiyonluğu kazanan ilk trans birey oldu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sağda görününler ise Emma Weyant, Erica Sullivan ve Brooke Ford. Kadın yüzücüler.

Sporcular arasında fiziksel farklılıklar böyle bir görüntü verilmesine neden olurken, ayrımcılık tartışmalarını karmaşıklaştırıyor.

Sosyal medyada yeni bir tartışma başlatan bu durum hissedilen ve hormonal olan mı? Yoksa doğuştan gelen vücut yapısı mı? Ya da üçüncü bir yol var mı sorgulamalarını da beraberinde getirdi.

Kısaca eşitlik söylemleri, işin içinden çıkamayanlar, kadınları hayatın hiçbir alanında görmek istemeyenler ve dahası bütün fikirler burada!

Sizin bu konuda düşünceniz ne? Yorumlara bekliyoruz👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Eşitlik Tartışmasında Yeni Bir Boyut: Trans Atletler Kadın Sporunun Sonunu mu Getirecek?
MMA Müsabakasına Katılan Eski Asker Trans Birey Sporcu Eşitlik Tartışmalarında Sosyal Medyayı İkiye Böldü
Trans Halterci Laurel Hubbard'ın Tokyo Olimpiyatları'na Seçilmesi Eşitlik Tartışmalarını Alevlendirdi

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
19.03.2022

Anatomisi, kas kütlesi kıyaslaması aynı olmadığından trans sporcular kadınlara üstünlük sağlar. Trans bir birey cerrahi olarak kadına dönüşse ve testosteron seviyesini düşürse bile kemik yapısı ve kas kütlesi gibi biyolojik olarak erkek olmanın avantajlarına sahiptir. Her ne olursa olsun testosteron etkisi altında gelişmiş kaslar ile yoğun östrojen etkisi altında olan kasları yarıştırmak doğru değil. Kendinizi trans kadın veya erkek olarak tanımlıyor olabilirsiniz ancak, biyolojik olarak xx kromozomuna sahipseniz kadın, xy kromozomuna sahipseniz erkeksiniz.(anomaliler dışında) Bu yüzden sporda trans kadınların "kadın" olarak tanımlanarak biyolojik kadınlar ile eşit sayılması mantıksız bana göre. U.Bolt azmanı "kendimi kadın hissediyorum artık transım" diyerek kadınlarla yarışsa hiç kimsenin kıramayacağı rekorlara imza atar herhalde. Kadın sporcular için adaletsizlik oluşturur. Trans sporcular için ayrı bir kategori açılsa bu sefer farklı bir tartışma çıkacak. Karışık durumlar :P

19.03.2022

Aslında çözüm cinsiyetin komple kaldırılıp siklet getirilmesi olabilir. Gerekli veriler yok tabi çıkarım yapabilmem için ama fikir olarak söylüyorum. 1.70 boyunda 70 kilo aynı yağ yüzdesine sahip bir erkek ve kadın arasında ciddi bir fark olacağını düşünmüyorum.

19.03.2022

Trans katagorisi açılsın yeterli katılım olursa müsabaka olur yoksa iptal.

19.03.2022

O zaman da kadından erkeğe dönenlere yazık derler 😂😂

19.03.2022

Her durumda olan kadınlara oluyor arkadaş :(

TÜM YORUMLARI OKU (32)