Trafikte Sahipsiz Bir Masum Hayvana Çarptığınızda Tüm Veteriner Masraflarını Sigorta Şirketleri Ödüyor mu?

Hayvan Koruma Kanunu'nun 21. maddesine göre trafik kazası sonucunda araç sürücüsünün çarptığı sahipsiz hayvanı tedaviye götürmesi bir tercih değil, zorunluluk. Peki ödemeyi kim yapıyor?

Twitter'da buna benzer bir duyuruyu en az bir kez görmüşsünüzdür.

Trafikte sahipsiz bir hayvana çarpıldığında ya da başka birinin çarpıp kaçtığı bir hayvan bulduğumuzda o hayvanı veterinere götürmemizi öneriyor bu paylaşımlar. Asıl dikkat çeken, tüm veteriner masraflarını da trafik sigortasının karşıladığı iddiası.

Birçoğumuz bu paylaşımları görmekle kalmayıp trafik sigortalarının böyle bir kapsamı olduğunu düşünüyorduk.

Sahipsiz bir hayvana çarpmak sürekli karşılaştığımız bir şey olmadığı için sigortaların konudaki desteğini de birinci elden gözlemleyenimiz yok. Hal böyle olunca bu bir efsane mi, böyle bir uygulama varsa bundan nasıl faydalanırız, bunları bir araştırmak gerekiyor.

Konunun hukuki boyutlarına bir bakalım önce.

Aslında bu konuya ilişkin iki mevzuat var. Birincisi Hayvan Koruma Kanunu'nun 21. maddesi. Bu maddede trafik kazası sonucunda araç sürücüsünün çarptığı sahipsiz hayvanı tedaviye götürmesinin zorunlu olduğu belirtiliyor. Kanun maddesinde masraflara dair herhangi bir başlık yok, yani kimin ne ödeyeceğinin ucu açık.

Maliyetler ne olursa olsun kaza sonucu sahipsiz hayvanı tedavi ettirmek tercihe bağlı değil.

Hukuki boyutun ikinci ayağı, Karayolları Trafik Kanunu'nun 85. maddesi.

Madde açık olarak trafikteki bir sürücünün bir kişinin ölüm, yaralanma ya da basit bir zarar görmesinde sorumlu olduğunu söylüyor. Uğrattığı zararı karşılamak sürücünün görevi, buradaki maddi sorumluluğu karşılayan da 'trafik sigortası' olarak adlandırılan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası.

O halde kanun düzenlemesinin son durağı, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nın kapsamı.

Burada ne buluyoruz?

Sigortanın genel şartlarını inceleyince sigorta kapsamında yalnızca 'bir şeyin zarar görmesi' ifadesi var. Direkt olarak sokak hayvanlarına ya da sahipsiz hayvanlara dair bir şey söylenmiyor.

O halde bu masum hayvanlarla ilgili böyle bir söylenti yayıldı? Bunun da bir sebebi var, tamamen şehir efsanesi değil.

Konuyla ilgili kanunlarda bu mevzuyla bağlantılı bir düzenleme olmamasına rağmen 2016'da Ali K. adlı bir sürücü yolda seyrederken önüne çıkan kediye çarptıktan sonra onun tedavisini yaptırmış. Sonrasında veteriner masrafları için sigorta şirketinde bir talepte bulunmuş, masraflar ödenmemiş. 

Böylece mevzu Sigorta Tahkim Komisyonu'na gitmiş. Komisyon da Hayvanları Koruma Kanunu'nun tüm hayvanların eşit doğduğu ve yaşama hakkına sahip olduğunu vurgulayan maddesini referans alarak tedavi masraflarının sigorta kapsamında karşılanmasına karar vermiş.

Karışıklık halen sürdüğü için doğrulama platformu Teyit, Hayvan Hakları Federasyonu'na ulaştığında şu yanıtı alıyor. 👇

“Ben bugüne kadar sahipsiz hayvanları kapsayan poliçe görmedim. Tahkim komisyonu takdir yetkisini kullanmış tek bir olay için, ama şirketleri bağlayıcı değil. Parasını verseniz bile teminat içine almıyorlar.”

Sigorta şirketlerinin böyle bir destek sunmuyor olması sahipsiz hayvanları öylece sokakta bırakmak için bir sebep değil.

Birçok belediye sahipsiz hayvanların tedavisini ücretsiz gerçekleştiriyor, nerede yaşıyorsanız belediyenin veterinerlik birimiyle iletişime geçip böyle bir hizmetleri olup olmadığını sorun. Şayet böyle bir uygulamaları yoksa Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurup benzer bir karar aldırabilmeniz de ihtimal dahilinde. 

En önemlisi trafikte daha dikkatli olup hem diğer insanların hem de masum hayvanların canını yakmamak. 

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
20.02.2021

Insanlarin insanlara dusman oldugu dunyada tek dostumuzu tek masumu bu hayvanlari koruyalim lutfen ,onlar Allah in sessiz kullaridir ,can tasiyorlar, lutfen canlarini yakmayin

20.02.2021

Köpeğe bilerek zarar verirseniz mala zarar verme mantığıyla ceza kesmeyi biliyorlar ama...

21.02.2021

Götürdüğünüz veterinere dikkat edin ben bulduğum hasta bir yavru kediyi veterinere götürdüm masrafları neyse ödeyeceğim dedim parayı peşin aldı ama benim önümde bir tedavi uygulamadı siz gidin ben ilgilenirim dedi ertesi gün aradığımda kedi öldü dedi kediyi uyuttuğuna eminim ama ispatlayamam sonradan soruşturdum hakkında hiç iyi şeyler duymadım.

TÜM YORUMLARI OKU (7)