Trafikte Yeni Dönem Başladı: Bu Cezalar Cep Yakacak!

Geçtiğimiz günlerde üzerinde çalışma yapılan kanun tasarısı Resmi Gazete'de yayınlandı. Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni kanun ile birlikte trafik cezalarında değişiklikler yapıldı. Peki hangi işlem ne kadar ceza alacak?

Trafik cezalarının artması, kapsamlarının genişletilmesi, uyuşturucu ile mücadelede yeni önlemleri içeren, yabancıların Türkiye'deki işlerini kolaylaştıran düzenlemelerin de yer aldığı kanun Resmi Gazete'de yayınlandı.

Kanunla, hız sınırlarında 'yüzde 10-30' ve 'yüzde 30 üzeri' şeklindeki uygulanan iki kademeli yaptırıma 'yüzde 50'den fazlası' şeklinde bir yenisi daha eklendi.

Söz konusu düzenlemeyle, hız sınırını yüzde 10 ila 30 aşan sürücülere 235 lira, yüzde 30 ile 50 aşanlara 488 lira, yüzde 50'den fazla aşan sürücülere ise bin 2 lira idari para cezası uygulanacak.

Trafikte "drift" ve "spin" de 5 bin 10 TL para cezası ve sürücü belgesinin 60 gün alınması ile cezalandırılacak.

El freninin çekilerek veya aracın ani olarak yönünün değiştirilmesi, kendi etrafında döndürülmesi nedeniyle 5 bin 10 lira para cezası uygulanacak. Bununla birlikte 60 gün de ehliyete el konulacak.

Bu işlemleri yapan kişilere de psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi yapılacak. Muayene sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığı takdirde sürücü belgesi geri verilecek.

Usulsüz çakar lamba kullananlara da ceza geldi. Aynı zamanda çevreyi rahatsız edecek seviyede gürültü çıkarmak da 2 bin TL para cezası ile cezalandırılacak.

  • Kanun kapsamında çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta belirlenenler araçların dışında kullanılamayacak.

  • Usulsüz çakar lamba ve siren takılan araçlara bin 2 lira idari para cezası uygulanacak. 

  • Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması halinde bin 2 lira idari para cezası uygulanacak.

  • Araçların egzozunda yapılan değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda bin 2 lira idari para cezası uygulanacak.

Muayenesiz araç ile trafiğe çıkmak 288 lira cezaya neden olacak. Bu bedel daha önce 108 TL idi.

Verilen süre sonunda muayenesini yaptırmayanlar ile ''emniyetsiz'' raporu verilen araçlarla trafiğe çıkanlara 488 lira ceza kesilecek.

Kırmızı ışık kuralını geriye dönük olarak bir yıl içinde üç defa ihlal edenlerin 30 gün, ikinci kez ihlal edenlerin 45 gün, üçüncü veya daha fazla kez ihlal edenlerin ise 60 gün ehliyetine el konulacak.

Seyir halinde cep telefonu kullananlara da 235 lira ceza kesilecek.

Kanunla birlikte araç sürücülerine durarak yayalara ilk geçiş hakkı verme zorunluluğu getirildi.

Sürücüler, yaya veya okul geçitlerinin yanı sıra kavşak giriş ve çıkışlarında da yavaşlayacak. Bu kurala uymayan sürücülere kesilen para cezası 235 liradan 488 liraya çıkarıldı.

Ayrıca yayaların, geçişlerde araçların hız ve uzaklığını göz önünde bulundurma yükümlülüğü de kaldırıldı.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
YORUMLAR
26.10.2018

Yola ayağını atar atmaz duran arabalar Tüm dünya da çok yaygın olsa bile Türkiye nin daha bi 20 yılı var. Ayrıca yayaların, geçişlerde araçların hız ve uzaklığını göz önünde bulundurma yükümlülüğü de kaldırıldı. denmiş. Araba bana çarptıktan sonra çarpan adama idam verseniz ne olacak. Motorlu kuryeler servis minibüsleri taksiler minübüs ler ilk sizi ezecek olan vasıtalar.Adamların yaya gördüğüde yokki. Hem geçen gün E5 te bi adam fırladı yola şu çiçek satanlardan motorun arkası kalktı frenden düşecektim az daha. Araç kuralları gibi yaya kurallarıda olsun bari. Hem yayayız hem araçlıyız. İki tarafında olunca daha da çekilmez oluyor yola çıkmak

Pasif Kullanıcı
26.10.2018

sanırım o yükümlülüğün kaldırılmasındaki amaç yayanın artık bu sebepten ötürü suçlu bulunamayacağı hakkında. ki gerçekten saçma bir sebepti, fark etmeleri iyi olmuş

Ne kuralı, ne cezası. Nerede bunu uygulayacak trafik polisi. Trafik polislerini biz ancak şehre bir devlet adamı ya da siyasetçi geldiğinde görüyoruz. Ne emniyet şeridi, ne ışık ihlali, türlü türlü kural tanımayan sürücüler, zaman gemi azıya almış vandalların zamanı. Allah bu gibi sürücüleri ve buna göz yumanları ıslah etsin...

27.10.2018

Eğer ceza vererek suçların önüne geçilse dünyada adam öldüren, tecavüz eden, hırsızlık yapan olmazdı. Yanda gördüğü kadını arabanın pedalına basarak tavlayacağına inanan, 300m uzakta ki yolcu için yolun ortasında durup kornaya basan minibüscünun sorunu hiç ceza yememesi değil. Dönüp dolaşıp yine saygı sevgi eğitim kısmına geliyoruz.

27.10.2018

güzel özet... belediyeler istediği kadar engel koysun, istediği kadar kamera taksınlar.. ceza ile eşekleri eğitemezler

TÜM YORUMLARI OKU (20)