Trabzon'un fethi, Osmanlı Devleti'nin önemli başarılarından biridir. İstanbul'un fethedilmesinden sonra, doğu sınırlarının güvenliği için Trabzon'un da fethedilmesi gerekilmekteydi. O dönemde ise Trabzon, Komnenos Krallığı'nın başkentiydi. Bu krallık, Bizans İmparatorluğu'nun yıkılmasının ardından, tahtın varisleri tarafından kurulmuştu. 1461 yılında dönemin Osmanlı padişahı II. Mehmet olarak bilinen Fatih Sultan Mehmet, Trabzon'un kuşatılması için bir filo oluşturdu. Bu donanma,, 200 kadırga ve on savaş gemisinden oluşmaktaydı.
Trabzon'dan önce limanlarından ve konumundan kaynaklı, Sinop'un fethedilmesine karar verildi. Daha sonra Sinop teslim oldu ve yönetim amiral Kasım Paşa'ya bırakıldı. II. Mehmet komutasındaki birlikler Anadolu'ya doğru ilerlerken, Kasım Paşa komutasındaki birlikler ise Trabzon'a doğru ilerlemeye başladı. Anadolu'daki birlikler, Sivas'ı geçip Akkoyun'a ulaştı. II. Mehmed Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın annesi olan Sare Hatun ile görüştü. Uzun Hasan ve Fatih Sultan Mehmet arasında bir barış antlaşması imzalandı.
Trabzon'a ilerleyen deniz filosu ise bölgeyi kuşatma altına aldı. Komnenos Krallığı'nın hükümdarı olan David'e teslim olma çağırısı yapıldı. Ayrıca birçok teklifte sunuldu. Bir süre tekliflere cevap vermeyen David, denizcilerin pek çok yeri yakıp yıkmasından sonra teslim olmaya karar verdi. Kuşatma tam tamına 32 gün sürdü. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet, Trabzon'a girdi ve son Rum başkenti de düşmüş oldu.