Trabzon’dan Samsun’a 2 TL'ye Giden Otomobil Yaptılar!

KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki etkinlikte, makine, metalurji ve malzeme ile elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri öğrencilerinin yaptığı 'Sirius' adlı otomobil görücüye çıktı.

Etkinlikte 20 öğrencinin bir buçuk yılda geliştirdikleri elektrikli batarya ile çalışan otomobil harcadığı enerji ile dikkat çekti.

Sirius'un maksimum çıkabileceği hız 130 kilometre, gidebildiği maksimum yol ise 300 kilometre...

Etkinlikte söz alan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Metalurji Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aslan, üretilen otomobilin uzun mesafeyi çok az yakıtla gittiğini belirterek, 'TUBİTAK alternatif enerji araç yarışlarında elektrikli araç kategorisi hazırlanmış. Elektik bataryalı bir araçtır. Aracımızın kabuk ve mekanik aksamları ekibimiz tarafından yapılmıştır. Özellikle yeni teknolojileri üzerinde barındırması sebebiyle öğrenci arkadaşlarımızın yeni teknolojiyi uyguladığı bir araç modelidir. Bu araç hafif olması uzun mesafeleri en az enerjiyle kat etmesi amacıyla geliştirilmiştir. 2014 yılında bir yıl süre içerisinde öğrenci arkadaşlarımızın özverili çalışmasıyla geliştirilmiş bir çalışmadır. Tamamen öğrenci arkadaşlarımızın üniversite laboratuvarlarında sponsor desteği alarak profesyonel destek sağlayarak geliştirmiş olduğu bir araç modelidir.' dedi.

Trabzon’dan Samsun’a 2 TL 15 kuruşluk yakıtla gidebiliyor!

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR

"çarpışma testi yaptınız mı? Hemşerim plastik mi bu? onu boşver de motor yerli mi motor?"gibi sorulardan bıktık artık.Nedir abi olayınız motor mu yerli motoru bende istiyorum ama hiç giriştin mi sen bir şey üretmeye zorluğunu biliyor musun?Destek oldun mu hiç her hangi projeye? 20 kişilik ekip üniversite öğrencisi mühendislik adayı daha önceden araç yapma üzerine deneyim 0 ve 0 dan tasarımını hesabını yapıyor.İnanın tasarımı hesabı işin kolay kısmı bu 20 kişilik mühendis adayı zaten ağır olan ders yükünün yanında gece gündüz sponsor arayıp destek bulup çok zor bir şekilde üretime geçiyor.Bitti mi yine bitmedi bunun ardından eksik olan parçaları elde ki imkanlarla üretip(ki bu aracın %60-70 i elde üretildi) montajına geçiyor.Sonra biri kalkıp motor yerli mi motor diyor.Destek ver o zaman kardeşim akıl ver.Önce şu aracın prototip olduğunu o kalın kafana sok çarpışma testi deme bana yarış için üretildiğini sok o kafana niye bisiklet lastiği taktın deme.

01.04.2017

Keşke konu içeriğine bu aracın Tübitak'ın "Efficiency Challenge Electric Vehicle" yarışları için tasarlandığını ve bunun için geliştirildiğini de yazsaydınız, burada araştırmaya dahi gerek duymadan okuduğuyla yetinen insanların dar bakış açılarıyla yapılan yerli yersiz yorumlarını okumasaydık.

01.04.2017

Aracın toplam ağırlığı 200 kg deniyor ve hesaplamalara göre menzili 350 km. Gerçekte denemişler mi bilemiyorum. Ama çok bariz bir kaç konu var ki 1. Bu araçla kaza filan yaparsanız kurtulmanız epey zor görünüyor. 2. Aracın ağırlığı sürücü ve yolcunun (2 kişilik spor araba diyorlar çünkü) ağırlığı eklenince katlanacak. Bunun da mesela 7 derecelik bir yokuşta ne kadar enerji harcanmasına sebep olacağını da hesaplamaları lazım. Günlük hayata dönük bir yanını göremedim. Özetle biz bir şey yaptık, öyle arge amaçlı, deneme amaçlı filan deseler daha doğru olacak gibi. Şuradan şuraya 2 tl'ye giden araba yaptık ifadesi çok abartı olmuş...

01.04.2017

Bu araç Tübitak ın Alternatif Enerjili Araç Yarışları için tasarlanan bir araç. Yarış kurallarını okursanız neyin neden ne için yapıldığını daha iyi anlayabilirsiniz. 200 kg olması, araç kabuğunun karbonfiberden yapılması vs. daha bir çok şey yarış amacına uygun olarak daha çok verim elde edebilmek. Bu kapsamlar dahilinde günlük hayata dönük olmaması buna bi temel oluşturmadığı anlamına gelmiyor.

TÜM YORUMLARI OKU (28)