TPAO Özelleştiriliyor, Petrol-İş Tepkili

Yurt içinde ve yurt dışında birçok büyük petrol projesinde yer alan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) özelleştirilmesi için kanun teklifi hazırlandı. Özelleştirme yöntemi henüz bilinmezken, Petrol-İş Sendikası hükümetin kararına tepkili.

Enerji Bakanı Taner Yıldız bugün TPAO'nun özelleştirilmesine yönelik teklifin Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini söyledi. Ancak Yıldız özelleştirme yönteminin ne olacağı konusunda detay vermedi.

TPAO yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda, özelleştirme konusunun gündeme gelmesi halinde Türk Hava Yolları (THY) modelinin benimsenebileceğini belirtmişti.

THY özelleştirmesinde şirket hisselerinin yüzde 49'u halka arz yoluyla satılırken, yüzde 51'lik pay kamuda kalmış ve çoğunluk hissedar devlet olmuştu.

'Yurt dışındaki örnekler incelenmeli'

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan eski TPAO Başkan Yardımcısı Mete Gürel, şirketin özelleştirilmesinde yurt dışındaki örneklerin incelenerek bir yol haritası çizilmesi ve yabancı finansman çekilmesi gerektiğini söyledi.

Gürel, 'Çoğunluk hissedar yine devlet olarak kalacaktır' dedi.

'Kesinlikle blok satış olmamalı'

1990'lı yıllarda Özelleştirme İdaresi'nin Başkan Vekili olan Taraf gazetesi ekonomi yazarı Süleyman Yaşar ise 'Özelleştirme yapılacaksa yöntem değiştirilmeli' görüşünde.

BBC Türkçe'ye konuşan Yaşar'a göre hükümetin son dönemde tercih ettiği blok hisse satışı yöntemiyle yapılan özelleştirmeler, 'Kâr transferinden başka bir işe yaramıyor'.

'Özelleştirme yönteminde mutlaka bir çekirdek yatırımcı grubu olmalı ve bu grup TPAO'nun işleyişine yön vermeli' diyen Yaşar, aksi takdirde iktidara yakın gruplara haksız bir servet hakkı doğacağını savunuyor.

Enerji Bakanı Taner Yıldız TPAO'nun özelleştirilmesiyle ilgili kanun teklifinin Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini söyledi.

TPAO'da 3 bin 500 üyesi bulunan Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) ise özelleştirme kararına tepki gösterdi.

Sendika Başkanı Mustafa Öztaştın, özelleştirmenin aksine TPAO'nun kamu elinde yeni yatırımlarla güçlendirilmesini istiyor.

BBC Türkçe'ye konuşan Öztaşkın, 'Biz TPAO'nun BOTAŞ'la (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ) birleşerek dikey entegrasyon sağlanmasını istiyoruz. TPAO akaryakıt dağıtımına güçlü girmeli. Ayrıca rafineri kurmalı' dedi.

TPAO'yu 'Türkiye'nin elinde bulunan uluslararası enerji politikaları konusundaki önemli bir güç' olarak tanımlayan Öztaşkın, sendika olarak özelleştirme kararına karşı girişimlerinin olacağını açıkladı.

Öztaşkın, 'Kamuoyunu özelleştirme konusunda bilgilendireceğiz. Özelleştirme karşıtı eylemlerimiz de olacak' diye konuştu.

Enis Şenerdem | BBC Türkçe

İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Mustafa Destici'nin "İşe Alırken Evlilere Öncelik Verilsin" Önerisine Gelen İronik Yorumlar
Avrupa'nın En Büyük "Fiyaskosu": 1 Milyar Euroluk Dev Havalimanı Çürümeye Terk Edildi
Anlamak İsteyene: Kadına Şiddete Dikkat Çekmek İsteyen Kadınların Yeni Akımı Çok Beğenildi