TPAO, Malezyalı Petronas firması ile Gazze açıklarında petrol arayacak. Kurum, petrol ile ilgili olarak önümüzdeki aylarda bir ihaleye girecek
Rus doğalgaz devi Gazprom'un Gazze'nin Akdeniz sahanlığın doğalgaz ve petrol yataklarının değerlendirilmesi amacıyla yaptığı çalışmalar sürerken, Türkiye de o sahalarda 'ben de varım' demeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Lübnan Hükümetince önümüzdeki aylarda düzenlenecek ihaleye Malezyalı dev petrol arama şirketi Petronas ile TPAO'nun ortak katılacağı öğrenildi.
PETRONAS İLE ORTAKLIK
Buna göre, TPAO'nun yurtdışı çalışmaları kapsamında Gazze açıklarındaki petrol ile ilgili olarak önümüzdeki aylarda bir ihaleye girileceğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Malezyalı Petronas firması ile TPAO'nun ortaklaşa ihaleye katılacağını kaydetti. Batı Şeria'daki petrol yatağının kapasitesine ilişkin değerlendirmelerin de sürdüğü öğrenildi. Gazze'deki doğalgaz yataklarının 30 milyar metreküp kapasiteye sahip olduğu tahminleri yapılıyor.
PAYIMIZ YÜZDE 20
Edinilen bilgiye göre, Lübnan deniz alanlarındaki bazı ruhsatlarında petrol aranması için ihaleye çıkılacak. Bunun 7-8 blok birden ihale edileceği öğrenildi. Yetkililer, konsorsiyumda TPAO'nun yer alacağına kesin gözüyle baktıkları gibi, ortaklıktaki payın da yüzde 15-20 aralığında olacağını belirttiler. Petrol ve doğalgaz aramalarında özellikle yurtdışında daha da agresifleşmesinden yana olduğu TPAO'nun özelleştirilmesinin de planlandığını kaydetti.
İran'ın gaz fiyatı yüksek
Yıldız, İran'dan alınan doğalgazın fiyatının yüksek olduğunu, bunu İranlıların da bildiğini kaydetti. Yıldız, fiyatın makul olması halinde tahkimi geri çekilebileceğini söylediklerini bildirdi. Yıldız, Afşin-Elbistan Santrali'nin özelleştirilmesi konusunda, Japonya, Katar ve Güney Kore. Çin ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
TPAO halka arz edilecek
Yıldız, 'TPAO'nun halka açılması planlarımız arasında. Bunun büyüdükçe kamu iradesiyle daha fazla yönetilemeyeceğini hep beraber gördük. Bunun dünyada örnekleri var' ifadelerini kullandı. Yıldız, bor konusundaki bir soru üzerine 'Bor stratejik bir üründür. Birçok mamulü vardır. Boru özelleştirmeyi düşünmüyoruz' dedi.
- Yenişafak