Tövbe İstiğfar Duası Türkçe Okunuşu ve Anlamı, Arapça Yazılışı

Tövbe, Arapaça'da “geri dönmek, rücû etmek, dönüş yapmak” anlamlarına gelmektedir. İstiğfar duası olarak da bilinmekte olan tövbe duası, işlenen günahlardan, suçlardan, hatalardan dolayı Allah'tan af dilemek için okunur. Kandillerde, namazlardan sonra ve dini günlerde okuması faziletli olan duanın, pişman olunan şeylerin ardından okunması buyurulur.  Peki Tövbe duası nedir? Tövbe nasıl edilir? Tövbe Duası Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı.

Tövbe, işlediği bir günah veya suçtan pişman olarak bir daha yapmamaya karar verme anlamına gelmektedir. Tövbenin kapısı herkese de açıktır.

Tevbe kavramı Allah’a nisbet edildiğinde “kulun tövbesini kabul edip lutuf ve ihsanıyla ona yönelmesi” mânasına gelir. (Zeccâc, s. 61-62; Kuşeyrî, et-Taĥbîr, s. 84) Kişilerin birbirine karşı yaptıkları hatalı davranışlardan dönmesi için avf (af) ve i‘tizâr (özür dileme) kelimeleri kullanılır. (et-Tevbe 9/94; en-Nûr 24/22)

Cenâb-ı Hak şöyle îkazda buyurur; “Sakın şeytan, Allâh’ın affına güvendirerek sizi kandırmasın.” (Lokmân, 33)

Tevbe İstğifar Duası Arapça okunuşu

Estağfirullah, Estağfirullah, Estağfirullahe'l-azim el-kerim. ellezi lâ ilahe illa huve'l-hayyü'l-kayyumü ve etubü ileyhi tevbete abdin zalimin li- nefsihi, la yemlikü li-nefsihi mevten vela hayaten vela nüşüra-h. Ve es-elühü't - tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidayete lena, innehu, hüve't-tevvabü'r-rahim

Tevbe İstiğfar Duası Türkçe okunuşu

Ya rabbi! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma karşı tövbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine tövbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm-ü cezm-ü kast ettim. Sen bu tövbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, Yâ Rabbi.

Tevbe İstiğfar Duası anlamı

Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında her ne kadar peygamber gelip geçtiyse, Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur’ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm’dır.

Peygamber Efendimiz'in Tevbe Duası

Hz. Peygamberin (s.a.s.) 'Seyyidü'l-istiğfâr' (İstiğfârın en güzeli) diye nitelediği dua şöyledir:

Allah'ım! Sen benim Rabbimsin! Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Beni sen yarattın. Ben Senin kulunum; gücüm yettiği kadarıyla Senin ahdin ve va'din üzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden Sana sığınırım. Üzerimde olan nimetlerini itiraf ederim; günahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; çünkü Senden başka hiçbir kimse günahları bağışlamaz.) (Buhârî, Deavât, 2)

Aslında kişinin Rabbine yönelerek içinden geldiği gibi dile getirdiği her türlü bağışlanma duası zaten bir istiğfardır.

İlginizi çekebilir ⬇️

Ayetel Kürsi Türkçe Arapça Okunuşu, Yazılışı ve Anlamı, Ayetel Kürsi Faziletleri
Vakıa Suresi Okunuşu, Vakıa Suresi'nin Meali ve Fazileti Nedir?

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti