Torunundan Oscar Wilde Hakkında Oyun

Oscar Wilde’ın torunu Merlin Holland’ın yazdığı yeni oyun, İrlandalı yazarın dava konuşmalarını ortaya çıkarıyor. Merlin Holland,Independent için kaleme aldığı yazıda ünlü yazarın hayatını karartan davayı ve davayı konu alan oyunu anlattı

'Dorian Gray'in Portresi'nin yazarı Oscar Wilde, 1895’te Queensberry Markisi’ne hakaret suçlamasıyla dava açmıştı. Wilde, Queensberry’nin üçüncü oğlu Lord Alfred “Bosie” Douglas’la neredeyse dört yıl boyunca çalkantılı bir aşk yaşamıştı. Marki bu durumdan çok rahatsız olmuş, oğlunu ilişkiyi bitirmesi için zorlamıştı. Başarılı olamayınca, Wilde’ın bulunduğu kulübe üzerinde “Oğlancı tavırlı Oscar Wilde”a yazan bir kartvizit bırakmıştı.Dönemi için skandal niteliğindeki bu kartviziti görünce Douglas, Wilde’ı babasına dava açması için kışkırttı. Bu dava İrlandalı yazarın hayatını altüst edecekti. Üstüne üstlük, Wilde, Douglas’ın ihanetiyle yüzleşmek zorunda kalacak, hayal kırıklığını “De Profundis” isimli mektubunda anlatacaktı.

Wilde’ın torunu Merlin Holland, yazısında davayla ilgili bilinen gerçekleri özetledikten sonra soruyor: “O yedi hafta boyunca mahkeme salonunda ve perde arkasında aslında neler yaşandı?” Holland’ın yazdığına göre birçok davanın ayrıntılı özetlerini sunan Old Bailey Mahkemesi, bu davayla ilgili “detayları yayımlanmaya uygun değil” raporu sunmuş. 1912’de anonim olarak yayımlanan “Oscar Wilde: Three Times Tried” kitabı ise Holland’a göre, kaynak belirtilmemesine rağmen davayla ilgili doğru kayıtları sunuyor. Bu kayıtlar “Notable British Trials” serisinde yer almış ve sonraki 50 yıl boyunca Oscar Wilde davalarıyla ilgili tek kaynak olarak kalmış.

Holland, mahkemeyle ilgili yeni kayıtların ortaya çıkışını “2000 yılında British Library’de dedemin ölümünü anmak için düzenlenen sergiye yardım ederken biri, hakaret davasının stenografi metinleriyle kütüphanenin kapısında belirdi” diye anlatıyor. Bu metinler, Oscar Wilde’ın kendisi tarafından kaleme alınmış, fakat yüz yıldır kimin elinde olduğuna dair Holland herhangi bir açıklama yapmıyor.

Holland, metinlerden anlaşıldığı üzere, Wilde’ın eserlerini “ahlaksızlık ve müstehcenlik” suçlamalarına karşı bugüne kadar düşünülenden daha fazla savunduğunu söylüyor. Wilde’ın sorgu sırasında Alfred Douglas’ı sevdiğini açıklaması da bugüne kadarki kayıtlarda yer almayan detaylar arasında.

Merlin Holland bu kayıtları bir tiyatro eserine dönüştürdü. “Old Bailey mahkemesinde geçen sekiz günü, iki saatlik bir oyuna indirgemenin oldukça zor olduğunu” söyleyen Holland, her davanın ana öğelerine eşit zaman ayırmaya dikkat etmiş. “The Trials of Oscar Wilde” isimli oyunun prömiyeri Londra’daki St. James Theatre’da 10 Temmuz’da gerçekleşti.

Milliyet Sanat

Popüler İçerikler

Hazal Kaya, “Neden Orada Oturmuyorum?” Diye Hesap Soran Erkekleri Koruma Derneği Başkanına Fena Laf Soktu
İdam Cezası Artan Şiddet Olaylarına Neden Çözüm Değil?
MAM 6284 Özel Bölüm'de Söz Alan Erkekleri Koruma Derneği Başkanına Oğuzhan Uğur'dan Ders Niteliğinde Cevap!