Yoksulluktan böbreğini satmaya karar veren Döndü Kezlere'nin hikayesini Cumhuriyet'ten İpek Özbey aktarıyor.
Özbey'in haberine göre Döndü Kezlere, İstanbul’da doğdu... 21 yaşında eşiyle görücü usulü evlendi. Şimdi 43 yaşında. Eşi, halı yıkama fabrikasında temizlik işçisi olarak çalışıyordu. Düzgün bir hayatları vardı, ta ki üç yıl önce eşi beyin kanseri olduğunu öğrenene kadar. Ameliyat oldu olmasına, ışın ve kemoterapi tedavisi de gördü. Hasta olduğunu çalıştığı yerden saklamıştı, işsiz kalmaktan korkuyordu. Nitekim bir gün temizlik yaparken fenalaşıp yere yığılınca ve hastaneye kaldırılınca kanser olduğunu herkes öğrendi. O gün işine son verdiler.
Döndü Kezlere, Derin Yoksulluk Ağı’nın kapısını çalıyor, kiralarını ödeyemeyen aileye üç aylık kira yardımı gidiyor. Arkası yine yoksulluk...
Kış ortasında doğalgazı kesiliyor. Televizyonu satıp ödüyor. Bir aylık kirasını veremediği için ev sahibi kapısına dayanıyor. Evden çıkarılıyorlar. Üstelik evin eşyasını almasına da izin vermiyor. “Ne zaman kirayı verirsen o zaman gelir alırsın” diyor. 1100 lirayı ödeyemediği için evden sadece kıyafetlerini alıp çıkıyor... Yalnız değil.
Torunu kucağında
Döndü Hanım’ın hikâyesi neresinden bakarsanız bakın dramatik... Sorun bir değil, iki değil... Mesela oğlu... 2 yıl önce okuldayken bir kıza âşık olmuş, severek evlenmişler... Ama hayat tersyüz olunca gelini dayanamamış, yoksulluk gözünü karartmış, oğlan askerdeyken annesi 1.5 yaşındaki çocuğu babaannenin kollarına bırakıp akrabalarının evine gidiyor.
Bir yandan oğluna üzüldüğünü söylüyor, gözleri dolu dolu Döndü Kezlere’nin: “Gelinim evi terk ettikten sonra oğlumun psikolojik sorunları başladı. Üstelik akciğerinde de nodül göründü. Askerden çürük raporu verilecek, şimdi izne geldi” diyor.
Ne yazık ki kendi insanımıza sahip çıkmaktan yine aciziz suriyelilere 60 milyar doları verirken içimiz çok rahat sadakamız olsun diyorlar ama kendi insanımız acı içinde kıvranırken Allah sabrımıızı sınıyor diyorlar. Yazık ki ne yazık 20li yaşlardaki kişiler danışman diye lüks arabalar içinde kokain çekiyor ama vatandaşımıza bir el uzatamıyoruz. Hala fakirlğin olmadığını iddaa eden bir kesim var.
Utancımdan yerin dibine girdim. Seni bu hallere düşürenler inim inim inleyerek gebersinler ablacım
bi ayakkabı boyacısı vardı televizyonum yok diyince tv almışlardı. çıkar yakında bunlardan biri kimse endişelenmesin böbreği biz aldık fazlasını da verdik der. eşek skme sevdalısı kesimde bravo halkımıza yardım ediyorlar diye şak şaklar.