Torunu İngiltere'de Okula Başlayan Bir Kullanıcı 'Sosyal Devlet' ile Gözlerimizi Yaşarttı

11 Eylül'de ilk ders zilinin çalmasıyla birlikte eğitim öğretim yılında yeni bir dönem başladı. Her okul döneminde olduğu gibi, sistemin avantajları ve dezavantajları tartışıldı. Peki başka ülkelerde okullar nasıl? Torunu İngiltere'de okula başlayan bir sosyal medya kullanıcısı, detaylı bir şekile anlattı.👇🏻

11 Eylül'de ilk ders zilinin çalmasıyla birlikte öğrenciler yeni bir döneme başladı.

Uzun bir yaz tatilinin ardından okula dönen öğrenciler kadar veliler de heyecanlıydı. Fakat velilerin heyecanı, artan okul masraflarıyla birlikte baltalandı desek yeridir. 

Defterinden, kaleminden tutun da servis ücretine, formasına, yemek ve kantin fiyatlarına her 'kalemde' artış yaşandı.

Bu artışın yanısıra okullardaki seçmeli dersler de tartışma konusu yarattı.

Bir sosyal medya kullanıcısı, seçmeli ders adı altında verilen dersleri aslında kendisinin seçmediğini ve zorunlu olarak ders almak durumunda kaldığını paylaştı. 

Her okul döneminde tartışmaya açılan bu konular sonrasında, 'diğer ülkelerde durum nasıl?' diye merak ederken torunu İngiltere'de okula başlayan bir kullanıcı, 'sosyal devlet' kavramını bir kez daha gözler önüne serdi.

Öncelikle 4. sınıfa giden Defne'nin bir devlet okuluna başladığını belirtelim.

'Sınıflar 16 kişi, 9'da ders başlıyor.'

Tabii özellikle çalışan ebeveynler çocuklarını saat 8'de kahvaltı için bırakabiliyorlar. Öğle yemeği var, 15'te ise ders bitiyor.

Dersler bittikten sonra 18'e kadar farklı kurslar da mevcut.

Öğrencilerin hayatında çok önemli bir yere sahip olan rehber öğretmenler ise 'ben sizlerin annesi gibiyim' diyerek destek oluyor. Tabii aşçısı, sınıf öğretmeni de ayrı mevzu.

Bizlerin gider olarak gördüğü her şey ise okul tarafından karşılanıyor. Defterinden, kaleminden, kıyafetlerine kadar.

Ayrıca seçmeli ders adı altında seçilemeyen dersler de yok. Yüzme dersi, Fransızca, İngilizce, bilim dersi...

Okul içerisindeki imkanlar da özel bir okulu aratmayacak cinsten.

Peki okulun notu neden B?

'Değişik milletlerden çocuk yoğunluğu az olduğu için.'

'Kapitalist İngiltere'de en büyük servet yerli/yabancı çocuklar.'

Peki tüm bunların kapitalistlikte ne alakası var diye düşünüyorsanız, son cümlesinde ise şöyle bir ifade yer alıyor: 'Sosyal devlet onları en iyi şekilde yetiştirmek için var.'

Öte yandan bu durum İngiltere'nin her bölgesi veya her okulu için geçerli değilmiş.

Bu anlatılanlar yine de bir devlet okulu için güzel avantajlar değil mi? 

Siz ne düşünüyorsunuz?

Haydi yorumlara!

İlginizi Çekebilir

Okul Kantini Fiyatları Belli Oldu: Bir Tost Bir Meyve Suyu 50 Lira! Çocukların Tek Öğün Masrafı Cepleri Yaktı
Okulların Açılmasıyla Velilerin Ekonomik İsyanları Twitter'ı Sardı: Armağan Çağlayan Bile Şaşırdı
Dünyada Düşen Gıda Fiyatları Türkiye'de Enflasyonla Farkı Giderek Açıp Vatandaşın Cebini Yakıyor

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Zehir Zemberek Sözler: ''Teraziden Kaçan Bir Takım Görüyoruz''
Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
Erdoğan’dan Ortak Türk Alfabesi Açıklaması: “Ortak Türk Alfabesi Projesi Tarihi Adımdır, 34 Harften Oluşuyor”
YORUMLAR
14.09.2023

İngiltere meselesine gelince,elma ile armudu karşılaştırmak çok yanlış. Adamın uzun uzun anlattığı hikaye eksik o eksikleri bilgisizliktenmi yoksa bile isteye mi yapıyor bilmiyorum... Batıda okullar öğrenci başına para alıyorlar ve belirli kriterleri yerine getirmeleri gerekiyor. Devletin verdiği para haricinde gönüllü olarak bağış alabiliyorlar. Yüksek puan çok öğrenci daha geniş imkanlar daha yüksek bağış getiriyor.yani okullar bir rekabet içerisinde. Oğretmenleri devlet atamıyor okullar kendileri buluyor. Iyi öğretmen daha iyi puan getiri mantığı yani. Mükemmel sistem gibi görünüyor ama arka olanda gelir durumu düşük öğrencilere ebeveynlerinin eğitim seviyesi düşük öğrencilere ayrımcılık yapıyor çünkü bu okulun puanını kalitesini düşüren faktörler olarak görüyorlar. Bu da belirli grupların çocuklarının belirli okullarda toplanması demek iyi öğretmen gitmiyor oraya iyi okullarda iş bulamayan öğretmenler gidiyor.

14.09.2023

Yani hiç bir şey göründüğü gibi olmuyor. Evet okullar ücretsiz evet devlet gelir durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına Chrome book veriyor evet devlet spor yada muzik gibi faliyetlerin parasını ödüyor. Ama işte madalyonun hangi tarafını gördüğünüz ve önemsediğinize bağlı.. Bu arada bir de durum daha var. Eğer çocuğunuz göçmense ve eğitim düzeyi yüksek bir aile iseniz çocuğunuz gerçektende yukarda anlatıldığı gibi karşılanır. Hem okulun yabancılara açık olduğunu gösterirler hemde okulun puanının düşme riski daha azdır.(hollanda belcika almanya gibi ülkelerde biraz daha farklı ingiltereden oralarda ayrımcılık biraz daha az daha doğrusu yapan okul daha az)

14.09.2023

Çocuklarımın gittiği okulda güvenlik yok, temizlikçi yok sınıflarını biz veliler temizliyoruz şikayet etmeme rağmen cevap alamadım -ki bir kişiyle olacak şey değil - sırf bu yüzden 3 gün içinde okuldan kaçıp kaybolan çocuklar oluyor dolayısıyla sorumluluk öğretmenlere kalıyor, yükleniyor. Öğretmenlerin bazıları çocuğun en ufak yanlışında çocuğu istemiyorum deyip cıngar çıkarıyor. Eğitim konusun hiç girmicem bile.. masrafları çok ağır beslenmesi ıvır zıvırı, öğrenci başına istenen temizlik ve hijyen malzemeleri.. Okulun her ihtiyacını bizler karşılıyoruz resmen.

14.09.2023

Devlet çünkü okullara eğitim desteğini kesmiş. Veli eğer okula bağış yaparsa bu şekilde dönecek. Kızım kreşe başladı devlet okuluna, yarım gün gidiyor. Kayıt esnasında aidat almıyoruz ücretsiz olduğunu söyledi müdür. Ne hikmetse ama devlet ödenekleri kesmiş 1 tane hizmetli var yetmiyor koca okula. Yemek veriliyordu onu da kaldıracaklarmış ödenek olmadığı için. Saçma sapan bir sistem yani eylülden sonra tekrar aidat toplayacaklarmış. En önem vermemiz gereken eğitim de yerlerde sürünüyoruz.

14.09.2023

Liseye kadar okullarda kantin olmamalı... bu ne kadar saçma bir şey ya...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ