Toronto Üniversitesi'nden Bilim İnsanlarının Şaşırtan Konya Araştırması: “Milyonlarca Yıldır Şekilleniyor”

Toronto Üniversitesi’nden bilim insanları Konya Havzası’nı araştırdı. Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye sürekli yükselen bir plato içinde. Ancak Türkiye yükselirken Konya Havzası hızla çöküyor. Aynı zamanda havza, milyonlarca yıldır sürekli olarak kendisini şekillendiriyor.

Kaynak: SciTechDaily

Toronto Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmada Konya Havzası ile ilgili şaşırtan sonuçlar çıktı.

Ekip bilimsel teknikleri kullanarak bir simülasyon ortaya çıkardı. Jeolojik ve jeofiziksel veriler bir araya getirilerek oluşturulan bu simülasyonda Konya Havzası’nda ‘gizemli bir batış’ görüldü.

Ortaya çıkan bir diğer önemli sonuçtan bir tanesi de Konya Havzası’nın milyonlarca yıldır yeniden şekillendiği oldu. Uydu verileri bir yandan çökmenin yaşandığı havzanın sürekli kendisini şekillendirdiğini ortaya koydu.

Türkiye yükselen bir platoda yer alırken Konya Havzası’nın hızla çökmesinin nedeni Dünya yüzeyinin altından bir litosferik malzeme kaybından kaynaklanması olarak açıklandı.

Bilim insanları bu kaybı ‘litosferik damlama’ adını veriyor. Dünya’nın kabuğunu ve üst mantosunu oluşturan kayalık malzemenin dengesizliğini ifade eden bir terim. Yüzeyin altında ayrılan kaya parçaları gezegenin mantosunun akışkan tabakasına battıkça havza ve dağlık kıvrımları gibi arazi şekilleri yüzeyde oluşuyor.

Toronto Üniversitesi’nden çalışmanın baş yazarı Julia Andersen, “Uydu verilerine baktığımızda, kabuğun çöktüğü veya havzanın derinleştiği Konya Havzası'nda dairesel bir özellik gözlemledik” dedi.

Daha önce yapılan araştırmalar, litosferik damlama olayı nedeniyle Orta Anadolu Platosu'nun son 10 milyon yılda bir kilometre kadar yükseldiğini gösteriyor.

Araştırmacılar bu olayın gezegenin herhangi bir yerinde meydana gelebileceğini ve genellikle dağ, plato bölgelerinde oluşabileceğini dile getiriyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yerli Halkların Hayatımıza Kazandırdığı 11 Çığır Açan Buluşu Görünce Şaşkına Döneceksiniz
Nobel Alabilir! Bilim İnsanlarının Yüzyıllık Hayali Gerçek Oldu: Sineklerin Tohumdan Küçük Olan Beyni Çözüldü
Bir Volkanın İçinde Neler Olduğunu Düşündünüz mü? Bilim İnsanları Yanardağın Altında Olanları Ortaya Çıkardı

Popüler İçerikler

Cem Garipoğlu'nun Fethi Kabir Tutanağı Ortaya Çıktı: Kefen Yok, Plastik Poşet Bulundu!
Tugay Kerimoğlu’ndan Galatasaray Taraftarını Yıkan İddia: “Muslera Galatasaray’dan Ayrılabilir”
Milyonlarca Çalışan İçin Pazarlık Masasına Gelecek Asgari Ücrette "İlk Rakam 24 Bin 58 TL Olacak" İddiası
YORUMLAR
05.10.2024

Sokak röportajlarında 'Türkiyeden bir il silinecek olsa hangisi olsun istersiniz?' e herkes KONYA diye cevap vermişti. Sanirim komple iceri gocup gercekten silinecek 😆

05.10.2024

konyali olarak guldum wksbzoabzosa

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ