Torba Yasadan Sansür mü Çıkıyor? Türkiye'de Temsilci Bulundurmayan Sosyal Ağlar Kısıtlanabilecek

Koronavirüs ile mücadele kapsamında ek tedbirleri içeren torba yasa teklifine Türkiye'de milyonlarca kullanıcısı bulunan sosyal ağlarla ilgili yeni düzenlemeler de dahil edildi. Yasa teklifine göre Twitter, YouTube, Facebook ve Instagram gibi sosyal ağların Türkiye’de temsilci bulundurması zorunlu hale getiriliyor. Teklif, temsilci bulundurmayan sosyal ağların trafiğinin kısıtlanmasına da olanak tanıyor.  

Ayrıca söz konusu teklife göre sosyal ağlar, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini de Türkiye’de barındırmak zorunda olacak. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağlara 1 milyon TL’den 5 milyon TL’ye kadar para cezası uygulanabilecek. 

Sosyal medyada eleştirilen düzenleme için 'sansür' yorumları yapılıyor.

Türkiye'de milyonlarca kişinin kullandığı sosyal ağlarla ilgili düzenleme koronavirüsle mücadelede alınan tedbirleri kapsayan 62 maddelik torba yasa teklifinde yer alıyor.

Taslakla Türkiye’de erişimi 1 milyon fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurma ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.

Gerekçe: Muhatap bulamamak ya da çok geç bulmak

Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre torba yasa taslağının 56. maddesinde sosyal ağlarla ilgili olarak yapılması planlanan yasal değişikliğin gerekçesi şöyle açıklanıyor: 

“Sosyal medyada yer alan hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi hususunda içerik veya yer sağlayıcılar bakımından yetkili bir muhatap bulamamak ya da çok geç bulmak, uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. 5651 sayılı Kanunda bu konuya ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle kanunda yer alan bu boşluğun doldurulması hedeflenmiştir.”

Önümüzdeki hafta meclis gündemine gelmesi beklenen torba yasada sosyal ağlarla ilgili şu düzenlemeler yer alıyor:

  • Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK),Erişim Sağlayıcıları Birliği, adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve kişiler tarafından bu Kanun kapsamında yapılacak başvuruların cevaplandırılması için yetkili en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemek ve bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK’ye bildirmekle yükümlü olacak. 

  • Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilir bir şekilde internet sitesinde yer verecek.

Trafik yüzde 95'e kadar kısılacak

  • Türkiye’de temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağa, BTK tarafından bildirimde bulunulacak. BTK, bildirimden itibaren 30 gün içerisinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirmeyen sosyal ağın internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 ve yine bu karardan itibaren 30 gün içerisinde söz konusu yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde ise yüzde 95 oranında daraltılması için sulh ceza hâkimliğine başvurabilecek. 

  • Hâkim tarafından verilen kararlar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere BTK’ya gönderilecek. Kararların gereği, bildirimden itibaren derhâl ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek. Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi halinde karar kendiliğinden hükümsüz kalacak.

Kişisel başvurulara 72 saat içinde cevap yükümlülüğü

  • Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, kişisel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliği kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvuruları en geç 72 saat içinde cevaplamakla yükümlü olacak. 

  • Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağlara, 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

5 milyon TL'ye kadar para cezası

  • Sosyal ağlar, kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ve başvurulara ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren raporları 3 aylık dönemlerle BTK’ya bildirecek. 

  • Sosyal ağlar, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda olacak. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağlara 1 milyon TL’den 5 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Hukukçu Yaman Akdeniz: Totaliter rejim kendini açıkça gösteriyor

DW Türkçe'ye konuşan siber haklar uzmanı hukukçu Yaman Akdeniz, düzenlemeyle hükümetin sosyal medya ağlarının tüm içeriklerine müdahale etme ve kullanıcılarının da tüm bilgilerini ele geçirme planını ortaya koyduğunu belirtiyor.

'Sansür kapıda'

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Düzenlemeye gelen bazı tepkiler 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
09.04.2020

Anasını satayım her boka sansür getirdiniz. O kadar korkmayın lan bu millet canlı canlı para kaçırdığınızı, canlı canlı hırsızlık yaptığınızı, canlı canlı torpil yaptığınızı, canlı canlı ülkeyi sattığınız gördü ve sesini çıkarmadı. Bu halktan bir bok olmaz sizin yerinizde olsam gram korkmam. Salın gitsin ya. 1-2 gün konuşurlar unuturlar sonra.

09.04.2020

farkli bir sey mi bekliyordunuz? huzur ve mutluluk mu getireceklerdi?

09.04.2020

diger tarafa gittiklerinde zebanileri bile dolandirip tahakkum altina alir bunlar.

TÜM YORUMLARI OKU (5)