Akışta kalma halini araştıran önemli bir bilim insanı olan Mihaly, bunu meditasyon yapan kişilerde görebildiğini söylemiş ama esas önemli olan, kendimizi kaptırıp gittiğimiz, yapmaktan keyif aldığımız ve o an için (o her neyse) onu yapmaktan başka hiçbir şey düşünmediğimiz zamanlardan bahsediyor. Mesela kaya tırmanışı yapan birinin tüm odağı ve konsantrasyonu tamamen tırmanmakta oluyormuş. “Akışın amacı akışı devam ettirmek; bir doruk veya ütopya aramak değil akışın içinde kalmak.” Bu temel bir içgüdü olabilir mi diye düşünmüş Mihaly ve buna “akış hali” adını vermiş. Yani yaptığımız şeye kendimizi kaptırıp benlik hissini tamamen kaybettiğimiz, zamanın ortadan kaybolur gibi olduğu, deneyimin kendisine aktığımız zamanlar.
Peki bu akış halini nasıl doğurabiliriz?
Çoğu insan akışın gevşeme yoluyla kolayca ulaşılabilir olduğunu düşünür oysa gevşemenin akış halini pek doğurmadığını keşfetmiş Mihaly. Bunun için temel üç ana bileşenden bahşediyor:
1- Akış hali için tek bir görevle meşgul olmanız diğer her şeyi kenara koyup tek bir şey yapıyor olmanız şart. Çoklu görevin akışı öldürdüğü ve aynı anda 2 - 3 şey yapmaya çalışan birinin akışına hiç ulaşamadığını keşfetmiş Mihaly
2- Sizin için anlam taşıyan bir şey yapıyor olmanız gerek çünkü biz bizim için anlam taşıyan şeylere dikkat gösterecek şekilde evrilmişiz.
3- Becerilerinizin sınırında duran ama ötesine geçmeyen bir şey yapıyor olmanın akış haline faydası oluyor. Sizin için çok kolay ya da becerinizin çok üstünde zor olan şeylerden çabuk vazgeçebiliyoruz.
Yani akışa ulaşmak için tek bir hedef seçmeniz, hedefinizin sizin için anlamlı olduğuna emin olmanız ve kendinizi becerilerinizin sınırına kadar zorlamaya çalışmanız gerekiyor.
Kitap tamamen bir araştırma kitabı değil, aynı zamanda bir gözlem ve özeleştiri kitabı. Okuması çok keyifli, samimi bir dille yazıldığı için sizi uzun araştırma metinleriyle sıkmıyor. Kitabın önemli cümlelerinin altını çizme alışkanlığınız varsa, bu kitapta neredeyse altı çizilmemiş sayfa kalmayacağını şimdiden söyleyeyim. Kolektif dikkat eksikliği için önce bireysel etkilerinden sıyrılmamız gerektiğini çok daha iyi anladım kitabı okurken. Zira değişim mikroda başlamazsa, makroya hiçbir etkisi olamaz.
X
Instagram
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio