Toplum ve Aile Baskısı Yüzünden Kızlık Zarı Diktiren Kadınların Yaşadığı Süreci ve Travmaları Biliyor musunuz?

Kızlık zarı dikimi veya diğer adıyla himenoplasti, aile ve toplum baskısı nedeniyle Türkiye'de hala birçok kadının yaptırmak zorunda kaldığı bir operasyon olarak karşımıza çıkıyor. Kızlık zarı dikimi operasyonları geçici ve kalıcı kızlık zarı dikimi olmak üzere ikiye ayrılıyor. İşlem 5 ila 15 dakika arasında sürse de yaptıran kadınlarda ömür boyu silinmeyecek büyük travmalara yol açıyor...

Kaynak: BBC News Türkçe

Bekaret, dünyada ve Türkiye'de bazı kesimlerce hala büyük önem atfedilen bir olgu.

Aile ve çevre baskısı nedeniyle her yıl 10 binden fazla kadın kızlık zarını diktirmek için ameliyat olmak zorunda kalıyor. BBC News Türkçe'nin ulaştığı ve Pınar takma isimli bir kadın, bu operasyona neden ihtiyaç duyduğunu ve yaşadığı travmatik süreci anlattı...

4 yıllık sevgilisi tarafından ıssız bir tepeye götürülerek tecavüz edilen Pınar, olaydan sonra sevgilisinden hiç haber alamamış.

1 ay sonra kendisine tecavüz eden adamla iletişime geçen Pınar'ın 'Bu durumun gerektiği ne varsa yapalım' mesajına gelen yanıt, 'Babasının sahip çıkmadığı kızına ben mi sahip çıkacağım bir kanı için?' olmuş.

"Tecavüze uğramış bir kadına 'Hiç ölmeyi düşündün mü?' diye soramazsınız. Zaten o, ölümü düşünerek yaşamaya başlar..."

'Adli tıp uzmanlarıyla görüştüm; intihar edildiği zaman hamilelik veya cinsel istismar olup olmadığına bakılıyor mu diye. Bakılıyormuş. Benim elimden ölme hakkımı bile aldılar...'

Pınar'ın tecavüze uğradığını çok az kişi, kızlık zarını diktirdiğini ise yalnızca bir kişi biliyormuş...

Sosyolog Hande Güzel'in araştırmalarına göre, kızlık zarı diktiren kadınların yaşadığı temel duygulardan biri de yalnızlık. Etraflarına soramıyorlar ve sadece internet ortamında tanımadıkları insanlara bir şeyler sorarak o yalnızlığı gidermeye çalışıyorlar.

Pınar'ın yardımına da internette tanıştığı, adını dahi bilmediği ancak hikayesini çok iyi bildiği bu insanlar koşmuş...

Bu kişilerle işlem sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiği, işlem için hangi doktoru önerdikleri gibi konularda konuşarak süreçte birbirlerine destek olmuşlar.

Aile ve toplum baskısı nedeniyle kızlık zarı diktirme operasyonu yaptırmak zorunda kalan Pınar, aynı zamanda bu durumu partneri olacak kişiye anlattığında yaşayacağı şeylerden olan çekincesi nedeniyle de bu yola başvurmuş.

'Karşı taraf sizi kullanabilir. Veya sizinle evlenip daha sonrasında sinirlendiğinde başınıza kakabilir. Hangimizin eşi geçmişte yaşadığımız ya da ailemizle olan bir şeyi başımıza kakmıyor? Kaldı ki böyle bir konuda kakmayacak... Hiç kimse yok. Bundan dolayı biz bekarete önem veriyoruz. Toplumun baskısı olmasaydı ben o ameliyat masasına asla yatmazdım.'

Kızlık zarı dikimi operasyonu, diğer adıyla himenoplastinin fiyatları 2500-5000 TL arasında değişiyor.

Fiyatların belirlenmesinde doktor, operasyonun türü ve operasyonun yapılacağı il de etkili oluyor. Operasyonu yaptırmak isteyenlerin sayısı özellikle de düğün sezonunda artıyor.

Geçici ya da kalıcı kızlık zarı dikimi ameliyatları oluyor...

Geçici kızlık zarı dikiminde işlemden 5 ila 10 gün arasında dikiş eridiğinden kan akması için o süre zarfında ilişkiye girilmesi gerekiyor. Kalıcı kızlık zarı dikiminde ise ilişkiye girilene kadar herhangi bir bozulma görülmüyor. Kalıcı kızlık zarı işlemi yaklaşık 10-15 dakika, geçici kızlık zarı işlemi ise 5 dakikaya yakın sürüyor.

Türkiye'de birçok kişinin stresini yaşadığı kızlık zarı, aslında doğru sanılan yanlışlardan dolayı büyük bir şeymiş gibi algılanıyor.

Genital estetik doktoru olan Kübra Zengin Altıntaş'ın söylediğine göre, her ilk cinsel birleşmede kan gelmeyebiliyor. Çünkü her kadının kızlık zarı mukozadan oluşsa da o mukozanın içinden kan damarı geçmeyebilir. Doğal olarak da o yırtılmadan sonra kanama olmayabilir. Bir de esnek kızlık zarı vardır. Vajinal uyarılmasıyla oradaki açıklık artar ve içeri cinsel organın girmesiyle kanama olmayabilir.

Hande Güzel'in deyişiyle, Türkiye'de hala 'evlenilebilir bir kadın olma' algısı diye bir şey var...

Bu kadın da, bakire bir kadın. Ne yazık ki Türkiye'de bir erkeğin evlenmeden önce cinsel deneyimi yaşamış olması gerektiğini düşünenler, kadınlar bunu yaptığında ise kadınlar için '2. el' veya 'patlak' gibi kelimeler kullanabiliyor.

Tabii ki 'toplumdaki herkes bu konuda bilinçsiz' diye bir genelleme yapamayız.

Kadınların kendi bedenleriyle, cinsellikleriyle barıştığı ama toplumun tam barışamadığı bir dönemden geçiyoruz. Birçok kadını kızlık zarı ve cinsel deneyimler konusunda bilinçlendiren şey, sosyal medya oluyor. Elbette bunun birçok artısı olmasının yanı sıra eksisi de bulunuyor. Bilgi kirliliği nedeniyle hayati önem taşıyan konularda yanlış bilgilendirmeler yapılabiliyor. Bu nedenle kadınların doğru bir şekilde eğitilmesi önem taşıyor.

Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için videoyu izleyebilirsiniz:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Prezervatifi Utana Sıkıla Alandan İshalden Mahvolanlara: Bir Eczacıya Sorulabilecek En Aptal Soruların Cevabı!
10 Saniyelik Twerk Videosuyla 10 Dolar Kazanıyor: Cam Girl'lük Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şeyi Açıklıyoruz!
LGBTIQ+, Beyin Göçü, Kadın - Erkek Eşitliği ve Daha Nicesi... X ve Z Kuşağı Farklı Konularda Ne Düşünüyor?

Popüler İçerikler

İşitme Testine Kürtçe Engeli: Türkçe Bilmeyen Kadına SRT Testi Yapılmadı
Yine Aynı Müdür Yine Olay: Müdür Yardımcısının Kapısını Kırdırıp İçeriye Girdi
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
YORUMLAR
05.07.2021

Sussam olmuyor, susmasam olmaz... Durum tam olarak bu... Ne desem boşa gidecek onu da biliyorum ama sadece şunu söylemek istiyorum; iki bacağın arasındaki küçücük deri parçasına sıkıştırdığınız namus kavramı yüzünden, bütün ahlaksızlıklar toplumda ayyuka çıktı. "kızlığını bozmadan yapabilirsin" fetvaları havalarda uçmaya, kapalı kapılar arkasında olmadık işler dönmeye başladı... Sonra herkes sütten çıkma ak kaşık gibi iki damla kan görmeyince, namussuz damgası yine kadına yapıştırıldı. Ahlaksızın en büyüğü en çok ahlak bekçisi olanlar oldu ama maalesef buna da kimse dur demedi... Erkeğin elinin kiri dendi, ama erkek temiz bir "kız" aradı. Peki o elinin kiri diye kirlettiği kimsenin evladı değil miydi? Gerçekten bu ve bunun gibi toplumların namus kavramı midemi bulandırıyor!

05.07.2021

Iyyyyy, gına geldi yemin ederim Onedionun hymen sevdasından. Evlendiği kadında bekaret arayan erkek bakire olup olmadığını kan gibi emarelerle anlamaya çalışıyorsa kusura bakmayın yüzyılın sığırıdır, bu bir. İkincisi, başına tecavüz gibi çok ciddi bir olay gelmiş kadın(kendisine aabırlar dilerim) diktirme operasyonu yaptırdı diyelim, kalan evlilik hayatı boyunca nasıl kadınlık yapıp sağlıklı bir birey olacak ya? Olursa nasıl bir anne olup nasıl evlat yetiştirecek? Bir uyanın kendinize gelin ya salak salak içerik yapmayın ya!!!! Öfff!!!

05.07.2021

Bu içeriğin aptalca bir içerik olduğunu düşünmüyorum. Toplumdaki baskının ve o kişinin yaşadığı psikolojinin altı çizilmek istenmiş. Bnece gayet güzel bir içerik. Herkesin hayatı dört dörtlük değil ki, tecavüze uğradığını söyleyemeyen ve zorla evlendirilip çocuk yapmaya zorlayan bir sürü kişi var maalesef. Sağlıklı birey sayısı ne kadar ki bu ülkede, bu dünyada? Bu tür içerikler en azından farkındalık arttırmaya yardımcı oluyor.

kızlık zarı dıye bısey yok bunu dıkmeye para alıyorlar bıde sizi söğüşlüyorlar utanmadan bacım kanmayın böyle seylere. evlenecegınız kısıyle acık ve net konusun bunu kabul etmeyecek bırı ıle zaten omur felan gecmez cıkarın o kısıyı hayatınızdan bır an evel zaman kaybından baska bırsey degıl

TÜM YORUMLARI OKU (13)