Bu insanlar tıpkı yukarıdaki mitolojik hikayede anlattığım üzere, kendilerini Aşil gibi zannediyorlar, halbuki bu görüntülerinin altında öyle zayıflıklar var ki, kendilerinin dahi kendilerine itiraf edemedikleri zayıflıklar…İşte ülke olarak öğrenilmiş çaresizlikle nesillerden nesile geçen genetik kodlarımıza aktarılmış en büyük zayıf yönlerimizden biri yabancı dil edinememe durumu olduğu için en çok da bu eksikliğimizi itiraf edemeyip, kendimizi kötü hissediyoruz ve durumu aşil sendromu haline getirdiğimiz için konuşamıyoruz. Unutmayın hepimizin zayıf yönleri var! Ancak bu zayıf yönleri önce başkaları ne der, ne düşünür diye, başkalarına karşı yenmeye çalıştığımız için aşamıyoruz. Oysa başkalarına karşı kazandığımız zaferlerden ziyade önce insanın kendisine karşı kazandığı zafer bizi gerçekten kudretli kılar!
Madem en zayıf noktamız yabancı dil, o zaman insan ne yapmalı? En zayıf noktasını güçlendirmeli değil mi? En zayıf noktanızı güçlendirdiğiniz anda, kendisini “kusursuz” olarak görenlerin her daim önüne geçeceksiniz. Çünkü kusursuz insan yoktur, dolayısıyla da kusursuz olmayın! Kusursuz olmaya çaba gösterin!
Ancak kusursuz olmaya çaba gösterenler, her daim yeni kusurlarını fark edebilirler; en üzücüsü de kusursuz olduğunu zannedenler en büyük kusuru işlemiş oluyorlar.
Yabancı dile dair toplumun çok büyük yüzdesinde bulunan bu aşil topuğu sendromumuzu iyileştirmediğimiz sürece, gizli bir şekilde, içten içe toplumumuz yabancı dili konuşurken hata yapacağına dair oldukça büyük bir endişe haline bürünmeye devam edecek maalesef. Bu kimi insanımızda öyle bir hale gelebiliyor ki, aslında yabancı dilde gayet güzel iletişim kurabilse de bir türlü istediği sonucu elde edemeyip yine bir türlü tatmin olamamasına sebep olacak. Hatta öyle yetişkin öğrenciler tanıdım ki; yıllarca yabancı dil dersleri almış olmalarına rağmen, elde ettikleri sonuçlardan tatmin olamadıklarından ve gerçek bir doyum hissi elde edemediklerinden ötürü bir türlü bu endişeden kurtulamayıp en nihayetinde ruhsal dengelerini bozmuşlar sırf yabancı dile bu kadar vakit ve nakit harcamalarına karşın konuşamadıkları için.
Yabancı bir metindeki sayıları Türkçe okuyorsanız geçmiş olsun :)
asil topugu?
bana göre tam olarak eğitim eksikliğinden kaynaklanmıyor öyle olsa, örneğin Afrika'daki çocuklar anadili gibi Fransızca, İngilizce konuşuyor olmazdı. Bizim öğrenmeme sebebimiz; tarihimiz boyunca tam anlamıyla sömürge edilmememizden, bağımsızlığımıza düşkün olmamızdan ve günümüzde de ekonomi iyi olmadığı için yurtdışına çıkıp dilimizi aktif kullanamamızdan kaynaklanıyor bana göre. Avrupalı gençler şehir değiştirir gibi ülke değiştiriyor tabiki dilleri gelişir. Eğitim sistemimizle çok bir alakası olduğunu düşünmüyorum