Özellikle Çukurova ve Harran bölgesinde pamuk balı üretiminde de yaşanmış olmasının bu problemin tarım ilaçlarından kaynaklandığı savını kuvvetlendirdiğini vurgulayan Duru, şöyle konuştu:
'Çam balı, kestane balı, geven balı, yayla balı, kekik balı üretimi gibi tarımsal faaliyetlerden uzak bölgelerde arıcılık tarımında toplu arı ölümlerinin görülmemesi, yaşadığımız bu problemin tarım ilaçlarından kaynaklandığı düşüncemizi destekleyen başka bir göstergedir. Ayçiçek tohumlarının tel kurtları ve boz kurtlara karşı kullanılan ve neonikotinoidlerden imidacloprid içeren ilaçlar, bitkinin yaprak çiçeklerine kadar ulaşmakta ve maalesef arı ve diğer kanatlıların ölümlerine yol açmaktadır. Zirai ilaçlarının tohumdan veya kökten verilmesi arı ölümlerini azaltmaz, esas olanın ilacın salınım süresi ve etki ettiği spektrumun boyutudur. Yapılan bilimsel araştırmalar bu düşüncemizi desteklemektedir.'
60 yıldan fazladır arıcılıkla uğraşıyoruz. Artık kimyasala bulaşmamış arazi bulabilmek çok zor. Sadece zirai ilaçlar değil. Ormanların yok edilmesiyle iklimler değişiyor ve arılar toplu şekilde yok oluyor. Arılarımız hastalık kapıyor bala bulaşmasın diye arılarımıza ilaç bile veremiyoruz. Herkes bahçesindeki tarlasındaki mahsülü resmen ilaçla yıkıyor. Yerli tohumu bitirdiler şimdide sırf zirai ilaç satabilmek için tarım ürünlerinde daha önceleri hiç karşılaşmadığımız böceklerle hastalıklarla karşılaşıyoruz. Bunların nasıl buraya geldiğini araştırdığımızda eski tip eğitim uçaklarından tarım arazilerinin üzerine atıldığını idda edenler var. Bu çok ciddi ve mutlaka araştırılması gereken bir konu. Biz bal üretiminde balın organik olması için ne kadar kimyasallardan uzak durmak istesekte çiftçiler o kadar çok kimyasal kullanıyor ki arının bal topladığı bitkilerden baldan çok zirai ilaç topluyorlar.
yazık o hayvanlara be