Toplu Arı Ölümlerinin Nedeni Zirai İlaçlar: 'Yılda 200 Bin Kovan Kaybediyoruz'

Türkiye'nin bazı illerinde meydana gelen toplu arı ölümleri üzerine çalışma yürüten Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, çeşitli üniversitelerden oluşan ekiple arazide analiz yaparak bir rapor hazırladı. Raporda, toplu arı ölümlerinin nedeni olarak zirai ilaçlar gösterildi ve bir an önce önlem alınması gerektiği vurgulandı.

AA'nın derlediği habere göre, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'nin değişik bölgelerinde yaşanan arı ölümleri ile çok yakından ilgilendiklerini ve bal üreticisinin mağdur olmaması için çaba harcadıklarını söyledi. İlk toplu ölümlerin 2017 yılında Adana'da yaşandığı bilgisini veren Şahin, ölümlerin nedeninin Mısır tarlalarına kaplama tohum ekilmesi ve bunların zehirle entegre edilmesi olduğunu kaydetti.

Trakya, Şanlıurfa ve Bursa'da ölümler görüldü.

Daha sonra Trakya'da ayçiçeğinden toplu ölümler yaşandığını, bunu Şanlıurfa ve Bursa'da meyve bahçelerindeki ölümlerin takip ettiğini söyleyen Şahin, bu olayları şöyle açıkladı:

'Neonikotinoid grubu ilaçlar artık bizim canımızı yakıyor. Hiç ipe un sermeye gerek yok. Arı ölümlerinin nedeni bellidir. Ölümler arı hastalıklarından değil, kitlesel ölümler tamamen zirai ilaçlardan kaynaklanmaktadır.'

Şahin ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinde neonikotinoid grubu 3 ilacın kullanılmasının sera altı dışında yasaklandığını, Türkiye'de de bu ilaçların kullanılmasının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

2019 yılında arı ölümleri ile karşılaşmak istemediklerini vurgulayan Şahin, şunları söyledi:

'Bizim artık canımız yanıyor. Yılda 200 bin arı kovanı kaybediyoruz. Kovanlarımızı tarlalarda bırakıyoruz. Bu konuda Türkiye Arıcılar Birliği olarak raporlarımızı bakanlığımıza sunduk. Umut ediyorum ki 2019 yılında pestisitlerden bir tek arımız ölmeyecek. 2011 yılında aslında iyi bir çalışma yapıldı. Bazı kaplama ilaçlar yasaklanmıştı. Son iki yıldır bu ilaçlar tekrar kullanılmaya başlandı. Bununla ilgili de elimizde raporlar var. Bu ilaçların kullanılmasıyla arı ölümleri başladı. Ama ben umut ediyorum 2019 yılında arı ölümleri olmayacak.'

Arı ölümleri, ayçiçek, pamuk, susam, mısır ve narenciye gibi kültür bitkilerinin nektar kaynağı olarak kullanıldığı sahalarda görülüyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Duru iseson dönemlerde yaşanan arı ölümlerinin daha çok ayçiçek, pamuk, susam, mısır ve narenciye gibi kültür bitkilerinin nektar kaynağı olarak kullanıldığı sahalarda görüldüğünü kaydetti.

'Tarımsal faaliyetlerden uzak bölgelerdeki arıcılıkta toplu arı ölüm görülmüyor'

Özellikle Çukurova ve Harran bölgesinde pamuk balı üretiminde de yaşanmış olmasının bu problemin tarım ilaçlarından kaynaklandığı savını kuvvetlendirdiğini vurgulayan Duru, şöyle konuştu:

'Çam balı, kestane balı, geven balı, yayla balı, kekik balı üretimi gibi tarımsal faaliyetlerden uzak bölgelerde arıcılık tarımında toplu arı ölümlerinin görülmemesi, yaşadığımız bu problemin tarım ilaçlarından kaynaklandığı düşüncemizi destekleyen başka bir göstergedir. Ayçiçek tohumlarının tel kurtları ve boz kurtlara karşı kullanılan ve neonikotinoidlerden imidacloprid içeren ilaçlar, bitkinin yaprak çiçeklerine kadar ulaşmakta ve maalesef arı ve diğer kanatlıların ölümlerine yol açmaktadır. Zirai ilaçlarının tohumdan veya kökten verilmesi arı ölümlerini azaltmaz, esas olanın ilacın salınım süresi ve etki ettiği spektrumun boyutudur. Yapılan bilimsel araştırmalar bu düşüncemizi desteklemektedir.'

'Tüm canlı hayatı tehdit altında'

Toplu arı ölümlerinin doğada tüm canlıların yaşamının tehdit altında olduğunu gösterdiğini de belirten Duru, bu durumun, biyolojik döngünün son noktasında olan insanların sağlığının tehdit altına aldığını, bir an önce tedbir alınması gerektiğini kaydetti. 

Duru, daha sağlıklı bir nesil yetiştirmek için doğayı ve besinleri kirleten kimyasalların kullanımlarının bir an önce yasaklanması veya kullanımlarının kontrol altın alınmasına ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR

60 yıldan fazladır arıcılıkla uğraşıyoruz. Artık kimyasala bulaşmamış arazi bulabilmek çok zor. Sadece zirai ilaçlar değil. Ormanların yok edilmesiyle iklimler değişiyor ve arılar toplu şekilde yok oluyor. Arılarımız hastalık kapıyor bala bulaşmasın diye arılarımıza ilaç bile veremiyoruz. Herkes bahçesindeki tarlasındaki mahsülü resmen ilaçla yıkıyor. Yerli tohumu bitirdiler şimdide sırf zirai ilaç satabilmek için tarım ürünlerinde daha önceleri hiç karşılaşmadığımız böceklerle hastalıklarla karşılaşıyoruz. Bunların nasıl buraya geldiğini araştırdığımızda eski tip eğitim uçaklarından tarım arazilerinin üzerine atıldığını idda edenler var. Bu çok ciddi ve mutlaka araştırılması gereken bir konu. Biz bal üretiminde balın organik olması için ne kadar kimyasallardan uzak durmak istesekte çiftçiler o kadar çok kimyasal kullanıyor ki arının bal topladığı bitkilerden baldan çok zirai ilaç topluyorlar.

Balın organikliğini geçtim arılarımız telef oluyor toplu şekilde ölüyorlar. Elimiz kolumuz bağlı hiçbir önlemde alamıyoruz. Bir diğer önemli konu tarım ürünlerini tüketen insanların bilinçsizliği. Adamın önüne iki tane ayva koyuyorum biri kurtlanmış diğeri heykel gibi pürüzsüz nokta lekesi yok. Adam gidip kurtlu ayvaya burun kıvırıp heykel gibi olanı almaya çalışıyor. Ama şunu gözden kaçırıyorsunuz sayın tükeciler. O heykel gibi ayvadaki kimyasallar o kadar fazlaki düşünün artık içinde kurt bile yaşayamıyor o kurtçuğun bile yemediği meyveleri sebzeleri size yediriyorlar. Biraz bilinçlenin artık sırf büyük şirketler yandaşlar parasına para katabilmek için insanlarımızı zehirliyorlar yani sizleri. Yerli tohumu bitirdiler artık bütün tohumlar GDO lu. Tarımı bitirdiler zirai ilaç satabilmek için yeni yeni hastalıklar türettiler bitkilerde. Sessiz kalmayın!!

03.11.2018

yazık o hayvanlara be

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ