Top Yok Peşinden Koşmak Yok: 12 Maddeyle e-Spor Hakkında Merak Edilenler

Alışılagelmiş sporlardan biraz farklı olan bu spor dalını duymayanınız yoktur herhâlde? Özellikle de oyun dünyasıyla içli dışlı olanlar için. Son günlerde popülerliğini arttıran e-Spor nedir, profesyoneller ne kadar kazanıyor, nasıl e-Spor oyuncusu oluruz, nelere dikkat etmeliyiz ve dahası... Merak ettiklerinizin hepsi burada! 👾

1. Nedir bu e-Spor?

e-Spor'a kısaca; elektronik sistemleri kullanarak çevrim içi oyuncuların kıyasıya rekabeti desek yanlış olmaz herhâlde... Bu rekabet ise çoğu zaman profesyonel oyuncular arasındaki gerçek zamanlı stratejiye dayanıyor. e-Spor'un en popüler oyun türleri; FPS(First Person Shooter) ve MOBA(Multiplayer Online Battle Arena), en popüler turnuvalar ise League of Legends Dünya Şampiyonası, battle.net Dünya Şampiyonası, Intel Extreme Masters olarak sıralanabilir.

2. e-Spor olarak oynanan oyunlar hangileri?

Bu konuda bir sınırlandırma yapmak oldukça zor ancak en popülerlerinden bahsedebiliriz: Dota 2, League of Legends, Hearthstone, CS:GO, Overwatch, FIFA, Heroes of the Storm bunlardan yalnızca birkaçı.

3. Peki ya ödüller?

Bugüne kadar düzenlenmiş olan e-Spor Turnuvaları'nda verilen toplam ödül miktarları, her şeyi bırakıp oyuncu olma kararı için yeterli değil mi? 👾

4. O hayran olduğumuz oyuncular ne kadar kazanmış hiç merak ettiniz mi?

Eğlenerek bu kadar para kazanmak dünyanın en güzel şeyi gibi... 😒

Merak ettiğiniz diğer istatistiklere buradan ulaşabilirsiniz!

5. Aklınızdaki tek soru ''Nasıl profesyonel oyuncu olurum?'' mu yoksa?

6. Antrenman yapın.

Sevdiğiniz bir oyunu oynamaktan keyif alıyor olabilirsiniz ancak profesyonel oyuncu olduğunuzda günde 7-8 saat oynamaya dayanabilecek misiniz? Cevap verilmesi gereken ilk soru bu. Eğer cevabınız 'evet' ise antrenman yapmaya ve sürekli sizden daha ileri seviyede olan oyuncularla oynamalısınız; yeteneklerinizi geliştirmenin tek yolu bu!

7. Sorumluluklarınızdan vazgeçmeyin.

Oyun dünyasında düzenli bir geliriniz olmadan devam eden eğitiminizden veya işinizden sakın vazgeçmeyin. Erken alınan yanlış kararlarla çok çok çok üzülebilirsiniz.

8. Öfke kontrolünüz olsun.

Yenilgiyi hazmedemeden gerçek bir oyuncu olmayı düşünmeyin. Yenilgileriniz daha iyi bir oyuncu olmak için en etkili yol aslında.

9. Bütün bunlardan sonra oyunculuk hayatınıza hazır olduğunuzu düşünüyorsanız kulüplere başvurun.

Doğru insanlarla tanışırsanız hayallerinizin peşinden gitmek oldukça kolaylaşacaktır. Yarışmalara katılın, adınızın duyulmasını sağlayın.

10. e-Spor gelişmelerini takip edin!

Popüler e-Spor etkinliklerini derleyen E-spor Türkiye'den tutkunu olduğunuz oyunlar hakkında bilgi de alabilirsiniz.

LoLespor da bu adreslerden bir başkası!

11. İyi bir oyuncu olduğunuzu düşünüyorsanız para kazanmaya bugünden başlayabilirsiniz!

Oyun dünyasıyla ilgiliyseniz eğer Twitch'i duymuşsunuzdur. Bilmeyenler varsa eğer; Twitch, oyuncuların oyun oynarken eş zamanlı olarak yayın yaptığı interaktif bir platform. Anlık yüz binlerce kişi burada favori oyunlarını ve oyuncularını izliyor. Destek vermek istediklerinde ise ya abone oluyorlar ya da bağışta bulunuyorlar. Twitch üzerinde bir profil açarak sevdiğiniz oyunla para kazanmaya başlayabilirsiniz. Tabii izleyicilere yeteneğinizi kanıtlamanız şart. 🙃

12. Ve son olarak hayat-oyun dengesini iyi kurun!

Hayat oyunlardan ibaret değil, aşırıya kaçmayın, sorumluluklarınızı bilin. Ayarında oyun oynamakla zombi olmak arasında büyük fark var!

Keyifli oyunlar!

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
28.03.2017

"Oyun oynayan adam izlenir mi mal mısın?" diyenlere ithafen, sen nasıl futbol izlemekten keyif alıyorsan aynı keyfi ben de oyun oynayanları izlerken alıyorum. Senden daha iyi futbol oynayan Messi ve Ronaldo'yu izlemek nasıl keyif veriyorsa aynı keyfi (League of Legends için örnek veriyorum) Smeb'i, Clearlove'ı, Faker'ı, Uzi'yi ve Mata'yı izlerken ben alıyorum bu kadar basit.

28.03.2017

oyun oynamayı sadece torrent sitesinden setup indirip sağdan soldan bulduğu crackle oyunu bilgisayarına kurup zaman gecirmelik aktivite olduguna inanan adamlara e-sporu anlatmaya calısmak boş bence, oyun oynama becerim de pek iyi sayılmaz oynadıgım tüm online oyunlarda ortalarda dolanıyorum ama oyunu gercekten hakkıyla verip günde 7-8 saat antrenman yapmıs bu konuda kendini geliştirmiş "oha lan onu nasıl yaptı" dedirtebilen adamları bilgisayarımın basından saatlerce izlemeyi cok seviyorum... yahu soruyorum neden tv basında izlediğin 22 kişinin sahaya cıkıp mac yapıyor olması bilgisayar baısna gecip bribriyle mac yapan 10 kişiden daha anlamlı olsun ? sen ikisinde de izleyicisin fark mı var ayrıca e-spor ile ilgili bu videoyu izleyin bence https://www.youtube.com/watch?v=BMZ2QFLrLvk&t=389s

28.03.2017

Çocukken oyun oynayan arkadaşlar bilir, Anne Babanız size sık sık "Oyun senin hayatını mı kurtaracak ? bırak oyun oynamayı çık dışarıda arkadaşlarınla gez eğlen." demiştir. Geleceğin gençler için en ilgi çekici mesleklerinden birisi eminim ki E-Spor olacaktır. Hatta geleceği bırak şuan da bile yavaş yavaş meslek haline getiriliyor E-Spor, dünya genelinde yapılan turnuvalarda havuz'a ayrılan paralara bakmanızı tavsiye ederim :) Bence yeni nesil Anne-Babalar çocuklarının Oyun alanında kariyer yapma hedefi var ise köstek değilde destek olmalılar. "Oyun senin hayatını mı kurtaracak ?" gibi cümleler kurmayın olur mu ? :)

28.03.2017

Oyun oynayarak Asgari ücretin kat kat üzerinde paralar kazanılıyor. Sponsorların oluyor, bedava ürün geliyor tanıtıyorsun sonra senin oluyor. Üzerine para veriyorlar, yeni çıkan ürünleri beleşe alıyorsun.. E-Spor gelecekte gerçek anlamda gençlerin hayalini süsleyecek bir meslek halini alıyor yavaş yavaş. Gençleri bunlardan uzak tutmayın bence, imkanınız var ise önünü açın. Twitch adlı sitede 5-6 Saattlik yayında az çok bilinen, hatta popüler diyebileceğimiz kişiler 5-6 saat lik süre içerinde 300 ila 700 lira arasında değişen miktarda bağış almakta. Bu kişiye abone başına 7,5 lira para gelmekte, ve kimi Türk yayıncılarının bin abonesi falan var. Ay başına 7,5 x 1000 yapın :) Ki Abone artışı oldukça sana gelen abone parası da artmakta. Kimi yabancı yayıncılar var ki 10 ile 15 bin arası abone'si var. Gelen paraları, sponsorları siz düşünün.. Çok çılgın paralar dönüyor ah bir bilseniz.. Benim bile ara ara yapasım geliyor, ama şartlar yok işte napcan.. Adam akıllı bir bilgisayar sistemi bile 6-7 bin liraya, hatta daha fazla paraya patlıyor.. ama olsun, hayat güzel genede :)

TÜM YORUMLARI OKU (31)