TOMA'dan Sıkılan Su ile Yaralamaya 3 Yıl İstendi

İstanbul'da bir gazeteci TOMA'nın sıktığı su ile yaralanmıştı. Birgün gazetesinde gönüllü fotomuhabiri olarak görev yapan Pembegül Gökçek TOMA'dan iki kez tazyikli su sıkarak yere düşüren ve omzundan yaralanmasına yol açan polis memuru hakkında 'kasten yaralama' suçundan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.

İstanbul'da, 301 madencinin ölümüne ilişkin protesto sırasında fotoğraf çeken kişiye TOMA'dan iki kez tazyikli su sıkarak yere düşüren ve omzundan yaralanmasına yol açan polis memuru hakkında 'kasten yaralama' suçundan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. İddianame mahkeme tarafından kabul edildiği takdirde bu, TOMA suyuyla meydana gelmiş yaralanmalara ilişkin ilk dava olacak.

Birgün gazetesinde gönüllü fotomuhabiri olarak görev yapan Pembegül Gökçek, Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği facia sonrası geçen 17 Mayıs’ta İstanbul Galatasaray Meydanı’nda düzenlenen protesto eylemini takip ediyordu. Polislerin müdahalesi üzerine göstericiler dağıtılırken, Gökçek ve bir grup gazeteci Galatasaray Lisesi önünde fotoğraf çekmekle meşguldü. Bu esnada T35 numaralı TOMA’dan, fotoğraf çeken Gökçek’e tazyikli su sıkıldı. Yere düşen Gökçek doğrulmaya çalışırken ikinci bir tazyikli su kütlesiyle tekrar yere yığıldı. Gazeteciler tarafından yardım edilen Gökçek, hastaneye götürüldü. Sol omzunda yırtık saptanan Gökçek’e fizyoterapi tedavisi önerildi. Tedavi sonuç vermeyince ameliyat edildi. Yirmi gün iş göremez raporu veren 49 yaşındaki Gökçek’in sakat kalma riski sürüyor.

 Avukatı Ruşen Ali Nergiz savcılığa başvurarak, müdahaleyi gerektirir bir eylem yokken ve Gökçek yalnızca fotoğraf çekmekle meşgulken kasten hedef alındığını savundu. Nergiz suç duyurusuna ek olarak, Kızılbayrak gazetesi muhabiri Ersin Özdemir tarafından çekilmiş, Gökçek’e su sıkıldığı ana ilişkin dört fotoğrafı savcılığa sundu.

 İlk olarak, fotoğrafları çekip Gökçek’i hastaneye götüren Ersin Özdemir’in ifadesi alındı. Özdemir, polisin “Dağılın” şeklinde bir anons yaptığını hatırlamadığını, insanlar dağılmak üzereyken TOMA’dan su sıkıldığını belirterek, “Gökçek onların karşısında beş metre kadar uzaklarında resim çekiyordu. TOMA’dan gelen su onu yere düşürdü. Yerden kalktı ancak su bir kere daha ona vurdu. Tekrar yere düşünce ben gidip ayağa kaldırdım. Ondan sonraki aşamada şikayetçiyi hastaneye götürdük” dedi.

 Soruşturma sonunda, suyu sıkan TOMA görevlisinin polis Hakan Yıldırım olduğu tespit edildi. Yıldırım, “TOMA’daki telsizden, amirlerimizin talimatı üzerine topluluğa doğru dağılmaları amacıyla su sıkmamız istendi. Emir üzerine su sıktım. Belirgin bir şahsı ya da müştekiyi yaralamak gibi kastımız söz konusu değildir” dedi.

ÜÇ YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

Savcı Basri Aydın, polis Yıldırım hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 86/1. maddesi gereğince ‘kasten yaralama’ iddiasıyla iddianame düzenledi. İddianamede, tanık bir polisin ifadesine istinaden göstericilerin polislere taş ve şişe attığı, bunun üzerine tazyikli su sıkıldığı savunuldu. “Polisin megafonla uyarıp dağılmalarını istediği ancak civar sokaklardan taş ve şişe atan şahısların alana gelmesi üzerine T35 nolu TOMA’da operatör olarak görev yapan polis Hakan Yıldırım’ın toplananlara su sıktığı ve sıkılan sudan Gökçek’in düşerek basit olmayacak şekilde yaralandığı” ifade edildi. İddianame İstanbul 68. Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Mahkeme iddianameye ilişkin henüz bir karar vermedi. Avukat Nergiz, TOMA suyuyla oluşan yaralanmaya ilişkin bilinen ilk iddianamenin düzenlenmiş olduğunu belirterek, “Artık bu tip suçlarda kasten yaralama suçundan işlem yapılabilecek” diyor.

Haber FX

Popüler İçerikler

Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!