Toksik Bir Çalışma Ortamı Olduğunu Düşünenlerin Uygulaması Gereken 15 İpucu

İşinizi ne kadar severseniz sevin toksik bir çalışma ortamında olmak çalışmalarınızdaki verimi düşürecektir.

Bunun yanında böyle bir ortamda moraliniz bozuk olacak ve sizi zorlayacaktır. Bazen toksik bir ortamda çalışıp çalışmadığınızı saptamak zor olabilir. Bununla birlikte işe gitmek istememeniz ve işte çevrenizdekilerden dolayı çok yorgun ve yıpranmış hissetmenin bunun göstergelerinden olabilir. Bu sorunla başa çıkmak için yapabileceklerinize bir göz atalım...

1. Sorunun kaynağını bulmalısınız.

Harvard Business Review, araştırmaları sonucunda toksik çalışma ortamının genelde patronlardan kaynaklanabileceği sonucuna ulaşmıştır. Patronlar, diğer çalışanların örnek aldığı kişilerdir ve çalışanlar onların sert davranışlarını benimseyebilir. Sorunun kaynağını bulmak için çalışma arkadaşlarınızın birbirlerine nasıl davrandıklarını gözlemlemeye çalışın. Bu kaynağını bulmak sorunu kökten çözmenize yardımcı olabilir.

2. Çalışma arkadaşlarınızla konuşmayı deneyebilirsiniz.

Böyle durumlarda ilk olarak konuşma yolunu seçmek en doğrusudur. Sorun yarattığını düşündüğünüz çalışma arkadaşlarınız varsa ilk olarak konu hakkında onlarla konuyu suçlayıcı olmadan konuşmayı deneyebilirsiniz. İnsanlar birçok sorunla uğraştığından ve stresli olduklarından farkında olmadan iş yerinde negatif davranışlar sergiliyor olabilirler. Bundan rahatsız olduğunuzu belirtirseniz sorunu çözebilirsiniz.

3. Kişilere değil probleme odaklanmalısınız.

İnsanlar suçlandıklarını hissettiklerinde savunma moduna geçerler. Bu yüzden iş yerinizdeki sorunlar hakkında konuşurken kimseyi örnek vermemeli sadece onların davranışlarının yol açtığı soruna odaklanmalısınız. 'Toplantıda kimsenin fikirlerini belirtmesine izin vermiyorsunuz.' demek yerine 'Toplantılarda farklı görüşleri duymak hepimizin işine yarayacaktır.' demeniz daha doğru olacaktır.

4. Ben dili kullanın.

İş yerinde birinin davranışı sizi kişisel olarak etkiliyorsa onların davranışlarının sizi nasıl hissettirdiğine odaklanmak çok daha iyidir. 'Toplantılara her zaman geç kalıyorsunuz.' demek yerine 'İnsanlar toplantılara zamanında gelmediğinde hayal kırıklığına uğruyorum.' derseniz o kişiye ulaşma ve sorunu çözme olasılığınız çok daha yüksek olacaktır.

5. Duygularınızı kontrol etmeye çalışmalısınız.

Başkalarının nasıl davrandığını kontrol edemezsiniz. Ancak, onların davranışlarına nasıl tepki vereceğinizi kontrol edebilirsiniz. Soğukkanlılığınızı korumak sorunun büyümemesini sağlar. Aynı zamanda daha net düşünmenizi ve hareket etmenizi de sağlar. Haklı olsanız bile duygularınızla hareket etmeniz sizi dezavantajlı bir duruma sokabilir. Kızgın hissettiğinizde bunu yansıtmak yerine sakinleştiğinizde olayı mantıklı bir şekilde konuşmayı denemelisiniz.

6. Konuyu İnsan Kaynakları ile konuşmayı denemelisiniz.

Sorunu çözmek için çaba harcayıp hiçbir sonuç göremezseniz İnsan Kaynakları departmanıyla konuşmayı deneyebilirsiniz. Çoğunlukla, çalışanlar için açıkça sorun yaratan şeyleri patronlar gözden kaçırabilir çünkü onlar her gün sizinle ve iş arkadaşlarınızla birlikte çalışmazlar. İnsan Kaynakları'yla konuşurken kişilerle ilgili değil olaylarla ilgili konuşmalısınız. Olaylardan örnek verip bunun. çalışmalarınızı nasıl etkilediğini anlatın.

7. Sorunlara çözüm önerileri sunabilirsiniz.

Sorunları hızla çözmek istiyorsanız İnsan Kaynakları'yla konuşurken toksik çalışma ortamından kurtulmak için yapılabilecekler hakkında çözüm önerilerini siz sunabilirsiniz. Daha sağlıklı ve işbirliği olan bir çalışma ortamının nasıl teşvik edebileceğini düşünün ve bunları İnsan Kaynakları'na da anlatın.

8. Problemin bir parçası olmaktan kaçınmalısınız.

Çalışma arkadaşlarınızdan biri size negatif davrandığında bunun hakkında diğerleriyle konuşmak isteyebilirsiniz fakat bu durumu daha da kötüleştirebilir. Sakin kalarak ve sorunu doğrudan ele alarak durumu yatıştırmaya çalışın. Aynı şekilde, çalışma arkadaşlarınızdan birine negatif davranan bir kişinin ona da aynı şekilde davrandığını söylerse sorunu çözmek için o kişiyle konuşmalarını önerebilirsiniz.

9. İş yerinizde eğitim yapılmasını talep edebilirsiniz.

Negatif enerji bir kişiden başlayıp herkese yayılabilir. Olumlu ve işbirliğine dayalı bir çalışma ortamı oluşturmak tüm çalışanların katılımıyla gerçekleşebilir. İş yerindeki negatif davranışlar birçok kişiden kaynaklanıyorsa işbirliği ve iletişim becerileri konusunda ek iş yeri eğitimi talep edebilirsiniz. Bu alanda aktif olmak sizi bir çalışan olarak öne çıkarabilir ve başka sorunlar ortaya çıktığında sizi başvurulacak kişi haline getirebilir.

10. Problemi patronunuzla konuşabilirsiniz.

Eğer toksik çalışma ortamı insanların çalışma performanslarını etkiliyorsa yönetim bununla ilgilenmelidir. Yöneticinizle konuşurken toksik bir ortamın iletişimi nasıl etkilediğini vurgulayın ve bunun insanların işten erken çıkmalarına ve birbirlerine güvenmemelerine yol açtığını anlatın.

11. Resmî olarak şikayette bulunabilirsiniz.

Eğer diğer tüm çabalarınız işe yaramazsa sorunu daha resmî bir şekilde halletmeniz gerekebilir. Şirketlerin farklı şikayet prosedürleri olabilir. Bunu İnsan Kaynakları departmanıyla görüşüp öğrenebilirsiniz.

12. Toksik bir enerji aldığınızda şirketin değerlerinden bahsedebilirsiniz.

Size kaba davranan bir çalışma arkadaşınızla karşı karşıya geldiğinizde konuşmada şirket değerlerinden bahsetmeyi deneyebilirsiniz. Bu karşınızdakine şirketinizin önem verdiği kuralları hatırlatıp kaba davranmasını engelleyebilir. Örneğin, yardım istediğinizde sizi tersleyen birine şirketinizde takım çalışmasına ne kadar değer verildiğini hatırlatabilirsiniz.

13. Net ve kibar olmalısınız.

Problemlerden uzak durmaya çalışmak diğerlerinin uygun olmayan davranışlarına ses çıkarmamanız gerektiğini göstermez. Konuşulmayan konular zamanla büyüyüp daha fazla probleme yol açabilir. Çalışma ortamında uygun olmayan davranışlar sergileyen kişilere net ve kibar bir dille yaptıklarının yanlış olduğunu söylemelisiniz.

14. Toksik olayların tekrarlanmamasını sağlamaya çalışmalısınız.

Çalışma ortamında belirli olaylarda negatif duyguların daha fazla arttığını gözlemleyebilirsiniz. Örneğin, bir projenin teslim tarihi yaklaştıkça takımdakiler daha sinirli ve sabırsız hale gelebilir. Bu tip olayları fark ettiğinizde durumun tekrarlanmaması için çalışmalısınız. Örneğin, bir projeye başlamadan önce projenin her adımını takımınızla önceden planlarsanız teslim tarihi yaklaştığında kimse strese girmeyecektir.

15. Kendiniz için güvenli ve pozitif bir alan yaratmalısınız.

Diğer insanları değiştiremeseniz bile kendiniz için güvenli ve pozitif bir alan oluşturmanız çok önemlidir. Masanızı temizleyip düzenlediğinizde ve size pozitif enerji veren objeleri yakınınızda tuttuğunuzda daha iyi hissedersiniz. Bunun için ailenizle veya arkadaşlarınızla olan bir fotoğrafı ve sevdiğiniz bir bitkiyi masanıza koymayı düşünebilirsiniz.

 Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

Pandemi Döneminde İşinizi Geliştirmek İçin Hemen Atmanız Gereken Adımları Açıklıyoruz
Herkesin Dilinde Olan SEO'nun Ne Olduğunu Merak Edenler İçin Tüm Ayrıntılarıyla Açıklıyoruz
İşinizde Bir Profesyonel Olmak İçin Uygulamanız Gereken 20 Tavsiye

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı