Tokat'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Tokat'ta Ne Yenir?

Tokat, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alır. Batısında Amasya, kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, doğusunda ve güneyinde Sivas ve güneybatısında Yozgat illeri bulunur. Tokat her ne kadar Karadeniz'de bulunsa da, bazı ilçeleri İç Anadolu Bölgesi sınırlarındadır. Ancak şehirde Karadeniz iklimi hakimdir. Türkiye'nin en önemli akarsularından biri olan Yeşilırmak ise bu ilde bulunmaktadır.  Tokat sadece doğal güzellikleri ile değil, tarihi güzellikleri ile de ön plana çıkmayı başarmış şehirlerden biridir.  Pek çok uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır. Peki, Tokat'ta gezilecek yerler nerelerdir? Tokat'ta ne yenir? İşte detaylar...

Tokat oldukça köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Şehrin ilk çağlarda Togayıtlar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Tokat, Hititler, Asurlular, Hurriler ve Kimmerlerin  egemenliği altında kalmıştır. Daha sonra sırasıyla Persler, Büyük İskender, Kapadokya Krallığı'nın eline geçmiştir. Pontus Krallığı yönetimindeyken şehre, Comana Pontica adı verilmiştir. M.Ö 65 yılında Romalıların hakimiyeti altına girmiştir. Bizans- Arap savaşlarında şehir bir süre el değiştirmiştir. Malazgirt Savaşı ile Danışmentlilerin, daha sonra ise  Anadolu Selçuklarının egemenliği altına girmiştir. Bu dönemlerden kalma en güzel örneklerden biri ise şehrin simgesi olan Tokat Kalesi'dir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Tokat'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Tokat'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Tokat Müzesi: İçerisinde yer alan arkeolojik eserler, bedesten bölümünde sergilenmektedir. Hititler, Geç Kalkolitik dönem, Roma dönemi ve Osmanlı dönemine ait birçok eser burada yer almaktadır. Danışmentliler dönemine ait Kuran-ı Kerime ise oldukça ilgi çekicidir. Aynı zamanda etnografya salonu da müzenin içerisinde bulunur.

  • Tokat Şehir Müzesi: Yörenin zengin tarihinin yansıtıldığı, oldukça kapsamlı bir müzedir. İçerisinde çömlek atölyesi, yazma basım haneleri yer almaktadır. Ayrıca Tokat'ta yaşamış ünlü kişilerin heykelleri de müze içerisinde yer almaktadır.

  • Latifoğlu Konağı Müzesi: 1746 yılında inşa edilen bu müze, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Bu yapıda taş döşemeli avlu ile bir havuz yer almaktadır. 1989 yılında ise müze olarak faaliyete geçmiştir. Aynı zamanda yöre halkının kültürüne ait izler de müze içerisinde bulunmaktadır.

  • Çamiçi Yaylası: Tokat'ın doğal güzelliklerinden biri Çamiçi Yaylası, Niksar yolu üzerinde bulunur. Burada her yıl şenlikler düzenlenmektedir. Kampçıların uğrak yerleri arasındadır.

  • Kaz Gölü: Birçok kuş türünün konaklama alanıdır. Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olması sebebiyle oldukça önemli bir yerdir. Ayrıca çevresinde yürüyüşler ve kuş gözlemciliği de yapılabilmektedir.

  • Almus Baraj Gölü: Hem hayvan hem de bitki konusunda oldukça çeşitli bir yerdir. Özellikle bahar ve yaz aylarında tercih edilen bu yer, piknik ve su sporları yapmak isteyenlerin oldukça ilgisini çekecektir.

  • Ballıca Mağarası: Dünyanın en büyük mağaralarından biri olan Ballıca Mağarası, beş kattan ve sekiz salondan oluşmaktadır. Mağaranın içerisinde sütunlar, dev kolonlar ve travertenler bulunmaktadır.

Tokat'ta Ne Yenir?

  • Bakla Dolması: Diğer dolmalardan farklı bir harc ile hazırlanır. Harcın içerisine iç bakla ve bulgur koyulur. Kemikli etler tencereye dizildikten sonra, üzerine dolmalar yerleştirilir ve pişirilir.

  • Bat: Yörenin meşhur yemeklerinden biridir. Görünüşü itibari ile oldukça kısıra benzeyen bu lezzet, aslında sulu bir yemektir. İçerisine bulgur, mercimek, ceviz, domates gibi malzemeler koyulur.

  • Tokat Keşkeği: Birçok bölgede sevilen bir yemek olan keşkek, Tokat'ta oldukça farklı bir şekilde yapılmadır. Keşkek normalde tavuk etiyle hazırlanır ancak Tokat'ta dana eti ile yapılmaktadır.

  • Niksar Çöreği:  Bu çörek bayatlamadan uzun bir süre taze kalabilmesi ile bilinir. Ayrıca içerisine Niksar cevizi koyulur. Tokat'a gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir.

  • Tokat Kebabı: Sebze ve kuzu etinin birleşmesiyle oluşan bu yemek, özel fırınlarda pişirilir. Kebapta kullanılan et ve kuyruk yağ tamamen doğaldır.

  • Tokat Çemeni: Özellikle kahvaltılarda tüketilir. Biber salçasına ceviz, kıyma  çemen tohumu ve birçok baharat koyularak yapılır. Tercihe göre kıymasız da yenilebilir.

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı