Tohumcular Üretimde Yanlış Bilinenleri Açıkladılar: "Bunu Yapmasak Domatesi 50 Değil 250 Liraya Yersiniz!"

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gencer, tohum ve üretimdeki doğru bilinen yanlışları açıkladı. Üretimin tamamının verimliliği az olan tohumlarla yapılması halinde domatesin kilosunun 50 değil 250 lira olacağını belirtti.

TSÜAB, düzenlediği iftar öncesinde yaptığı toplantıda, kendi belirttikleri şekilde "tohum sektöründe doğru bilinen yanlışları" açıkladı.

Tohum sanayiinde yüksek ve verimli tohum üretiminin vatandaşın düşündüğünün tersine doğal olmadığı söylemlerine yer verilirken, Türkiye’nin dört bir yanından 400 yerel çeşit tohumun gen bankasına kazandırdığını bunların da coğrafyaya özgü ürünler' olarak ülkenin her yerinde aynı şekilde kullanılamayacağını ve 'kullanılsa da verimli olmayacağını' savundu.

Vatandaşta doğal algısı olan "ata tohumlarına" yönelik Gencer, "Üretimde sadece ata tohumlarının kullanılması insanları açlığa sürükler. Biz zaten ata tohumlarını genetik kaynak olarak kullanıyoruz. Eğer tüm üretim ata tohumlarıyla yapılırsa bugün 50 liraya aldığımız domatesi 250 liraya yeriz" dedi.

Ekonomim'in aktardığına göre, Türkiye’de tohum sektörünün 'İsrail’e bağımlı olduğu' şeklindeki iddialara da konunun yeterli anlatamadığı özeleştirisiyle Gencer, 'Bu tam bir şehir efsanesi' dedi.

Gencer, İsrail’deki en büyük iki tohum firmalarının da Çinli ve Fransız olduğunu söylerken, Şili'den de tohum alındığını belirtti.

GDO konusunda da yanlış inanışların olduğunu açıklayan Gencer, hayvan yemi dışında GDO’lu ürün kullanımına izin olmadığını, kuralların sıkı olduğunu ve hibrit teknolojisiyle GDO'nun karıştırıldığını savundu.

Tohumda Türkiye'nin net ihracatçı olduğunu da belirtti.

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
YORUMLAR
05.04.2024

Ya hadi ordan. Hiçbir ürün tekrar tohumluk olarak kullanılamasın diye her şeyin sadece erkeği kaldı piyasada. Domates al kokusu tadı yok, salatalık al bacağın kadar, cin biber turşusu bile tüm biberler erkeğe döndüğü için taş ve zehir gibi oldu.

05.04.2024

aklı sıra tehdit sallamış... ben mis kokulu dişi domates yiyorum bahçede kendim yetiştiriyorum, aklı olan balkonunda saksıda 4 kök domates yetiştirse ona yeter

06.04.2024

Peki sormak isdiyorum gdo lu ürünlerin hayvan yemi olarak kullanıldığını söylüyor ya o hayvanı yiyen gdo yememişmi oluyor. Ve ülkemizde gdo ürünün denetimi ne kadar sağlıklı yapılabiliyor?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ