TL'deki Değer Kaybı Bankaları Nasıl Etkiledi?

Türk Lirası'nın 2021'ni son çeyreğinde 9 liradan 13,70 lira seviyelerine çıkmasının Türkiye’nin en büyük altı bankasının sermayelerini azalttığını söyledi.

TL mevduatlardan dönüşü engelleyen nedenler?

Bloomberg Intelligence Kıdemli Analisti Tomasz Noetzel, kur korumalı TL mevduat için dolar mevduatlarının bu hesaplara dönüşünün kritik olduğunu fakat Türkiye’nin düşük kredibilitesinin bunun önündeki en büyük engel olduğunu belirtti.

Türk Lirası'nın 9’dan 13,70 seviyesine çıkmasının Türkiye’nin en büyük altı bankasının sermayelerini 60 milyar lira (4,5 milyar dolar) civarında azalttığını belirten Noetzel, Akbank, Garanti ve Yapı Kredi’nin bundan en az etkilenen bankalar olduğunu belirtti.

TL'deki değer kaybını etkisini düşürenler neler?

Sermaye yeterlilik oranlarının hesaplanmasında kullanılan ölçütlere ilişkin önlemlerin Türk Lirası'ndaki değer kaybının etkisini yakın vadede bir miktar azaltabileceğini söyleyen Noetzel, organik sermaye yaratımının belirli bir seviyeye kadar etkileri düşürebileceğini söyledi.

Daha önce Akbank, Garanti ve Yapı Kredi gibi bankaların Türk Lirası'ndaki değer kaybından en az etkilenenler olacağını belirten Noetzel, Vakıfbank’ın tanınan sermaye kolaylıkları hariç sermaye yeterlilik oranının minimumu üzerindeki yüzde 80’lik fazladan sermayesinin risk altında olduğunu söylemişti. Noetzel, Halkbank’ın kurdaki değer kaybına karşı en kırılgan banka olduğunu düşündüklerini de ifade etmişti.

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman