Titanic ile Birlikte Bahtı da Denizin Dibine Batan Amerika'nın Saklı Güzelliği: Orpheum Tiyatrosu

Amerika'nın Massachusetts eyaletindeki New Bedford şehrinde bulunan Orpheum Tiyatrosu, kurulduğu dönemin en ihtişamlı ve büyüleyici atmosferine sahip eğlence merkezlerinden biri. Ancak bu bina, şimdilerde kimsenin uğramadığı ıssız bir yer haline geldi...

Orpheum Tiyatrosu, Titanik'in battığı tarihte yani 15 Nisan 1912'de açıldı.

Şanssız olacağı daha o günlerden belli olan tiyatro binası, New Bedford'daki Water Caddesi üzerinde bulunan Beaux-Arts binasının bir parçasıydı.

1910 yılında Le Club des Francs-Tireurs adlı bir Fransız-Kanadalı grup tarafından yaptırıldı.

Binaya resmi olarak 'La Salle Francs Tireurs' yani 'Fransız Keskin Nişancılar Salonu' adı verildi.

Bina, Fall River'daki Notre Dame De Lourdes Kilisesi'nde yaptığı çalışmalarla tanınan yerel mimar Louis Destremps tarafından tasarlandı.

Bu ihtişamlı yapının içerisinde tiyatro, balo salonu, atış poligonu, spor salonu, hediyelik eşya satış alanı ve çeşitli ofis ve toplantı alanları bulunuyordu.

Balo salonu ve tiyatro, kulüp için gelir sağlamaktaydı.

Tiyatro daha sonra Keskin Nişancılar Kulübü tarafından Boston Orpheum'a kiralanınca varyete performansları, uzun metrajlı filmler, diziler ve haber filmleri görmeye gelinen bir yer haline geldi.

Orpheum Tiyatrosu, yıllar boyunca pek çok farklı organizasyonla birleşerek eğlencenin merkezi oldu.

Ve en sonunda 'King Kong' ve 'Yurttaş Kane' gibi herkesin beğenisini kazanmış filmleri gösteren ünlü Radio Keith Orpheum (RKO) haline geldi.

Bir noktada, Orpheum ile bağlantılı olan ülke çapında 400'den fazla tiyatro vardı.

Los Angeles'taki Palace Tiyatrosu'ndan sonra New Bedford Orpheum, ülkedeki en eski ve hala ayakta duran Orpheum Tiyatroları'ndan biriydi.

Orpheum açıldığında tam 1500 kişinin sığabileceği kadar koltuk vardı.

Etkileyici bir tasarıma sahip bu koltuklar, ilerleyen zamanlarda daha modern olanlarla değiştirildi. Tiyatro kapandığında ise yeniler satıldı ve orijinal koltuklar tekrar kuruldu.

1958-59 yılları arasında Orpheum Tiyatrosu ilk kez kapatıldı.

O tarihten sonra özel etkinlikler için birkaç kez açıldı, ancak 1962'de Fransız Keskin Nişancılar Kulübü tarafından satıldı ve daha sonra bir tütün şirketi tarafından depo olarak kullanılmaya başlandı.

Tiyatro, kendi amacı dışında pek çok sektöre hizmet etti.

Örneğin, binanın arka cephesi bir süpermarket olarak kullanılmaya başlanmıştı, ancak birkaç yıl önce sahibi binayı satışa çıkardığında burası da kapatıldı.

Bina şu anda özel mülkiyet, ancak yeniden açılması için çalışmalar yapılıyor.

Orpheum Tiyatrosu'nu restore ettirmek ve eski ihtişamlı günlerine döndürmek için çeşitli organizasyonlar kuruldu ve hali hazırda yeni projeler üretiliyor.

Ancak bu projelerin ne zaman hayata geçirileceği belli değil.

Böylesine büyüleyici bir atmosfere sahip bu mekanı, amacına hizmet edeceği şekilde kullanmak yerine çürümeye terk etmeleri gerçekten içler acısı bir durum...

Umarız, bu muhteşem tiyatro en kısa zamanda yeniden açılır.

Şu anki yıkık dökük haliyle bile göz alıcı duran Orpheum Tiyatrosu, sizce de yeni gösterilere ev sahipliği yapmayı hak etmiyor mu?

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
01.02.2018

burayı bana versinler,10 numara düğün salonu olur.tiyatro da neymiş ? millet evlenecek salon bulamıyor...

01.02.2018

evet ironi yaptım.diğer kültür abidesi arkadaş sanatla ilgilenmekten yazmayı unutmuş."sinirlenmicem" .2 tane harfi eksilttin ya , o kazandığın zamanı git tiyatroda değerlendir.neyse..

Silent Hill'i andıran görseller

03.02.2018

painkiller oyunundan fırlamış gibi çok iyi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ