Tıpta Son Yılların En iyi 10 Buluşu

Tıpta son yıllarda yaşanan gelişmeler sayesinde, özellikle kanser, yakında dert olmaktan çıkacak gibi. Dünyada kanser yüzünden her yıl pek çok insan ölmekte. Belkide 30-40 yıl sonra çocuklar kanserin ne olduğu bilemeyecek 'böyle bir hastalık var mıydı?' diyecekler. Bugün pek çok kanser hastası kansere karşı savaşıyor. Ayrıca başka virütik hastalıklar da insanların canını almakta. Özellikle Afrika ülkelerinde pek çok insan halen basit hastalıklardan ölüyor. Bu hastalıkların bazıları ise herkes için halen çok ölümcül. Umarız bir gün tüm hastalıkla hafif bir soğuk algınlığı gibi çabucak atlatılır.

1. Squalamine

Küçük köpek balıklarının dokularında yeni bulunan bileşik ile insanlarda hastalık yapan virüslere karşı ilaç üretilebilecek. Dang humması (kızıl), sarı humma ve Hepatit B, C ve D için denenen ilaç, bu hastalıkları durdurarak devrimsel bir tedavi yöntemi olarak keşfedildi.

2. Kürkümin

Orta Doğu’da verilen bazı tariflerde kullanılan kürkümin baharatının kanseri azaltan bir özelliği keşfedildi. UNM araştırmacıları kürküminin sentetik bir versiyonunda yaptıkları araştırmanın sonucunda bu baharatın prostat kanseri hücrelerinin büyümelerini engellediği belirtildi.

3. Biyonik göz

Bu yeni biyonik gözle, görmeyenler görecek. Oldukça ilginç olan bu teknoloji sayesinde geçen aylarda yıllardır görmeyen biri ilk kez az da olsa görmeye başladı.

https://www.youtube.com/watch?v=qqWkRReLbmo

4. Kronik yorgunluk sendromu

Kronik yorgunluk sendromu (Chronic Fatigue Syndrome -CFS) artık kanser ilacıyla iyileştirilebiliyor. Dünyada pek çok insan bu hastalıktan muzdarip, Amerika’da 1,000,000, İngiltere’de 250,000 hastanın bu hastalığı taşıdığını biliniyor. Norveç'te küçük bir kliniğin denemeler sırasında keşfettiği Rituximab ilacı kronik yorgunluğu tedavi ediyor hatta tümüyle etkilerini silebiliyor.

5. Akıllı hap

İrritable bağırsak (bowel) sendromunun tedavisinde IBS akıllı hap (SmartPill) kullanılacak. Akıllı hap gerçekten işe yarıyor. Bu hap sistem boyunca ilerleyerek, basınç, sıcaklık, asitlik ve yemeklerin kolondaki hareket hızlarını ölçebiliyor.

6. Kanser geni testi

Bilim adamları kanser hastalarında büyük çaplı olarak, kansere neden olan mutasyonlar tespit etti. Bu metotun geliştirilmesiyle yakında kanser risklerinin gelişimi incelenebilecek. SNaPshot testi ile 50 iyi bilinen mutasyon bölgesindeki 14 anahtar kanser geni test edilebiliyor.

7. Alzheimer için beyin testi

Alzheimer hastalığı için devrimsel bir beyin taraması tekniğiyle artık erken teşhis yapılabilecek. Böylece alzheimer’da erken teşhis mümkün.

https://www.youtube.com/watch?v=UsiBCGCI85s

8. Yervoy cilt kanseri ilacı

Yervoy devrimsel cilt kanseri ilacıyla en ölümcül kanser tiplerinden biri olan cilt kanserinde böylece kurtulma şansı artacak. Yervoy ilacı 1970′ den beri geliştirilmekte.

9. Tümörleri aydınlatmak

Bu yöntemle tümörler ışıldayarak, cerrahlara ameliyatlarda yardımcı oluyor. 5-amino-levulinik acid verilen tümör ultraviole ışık altında parlıyor. Tümör alındıktan sonra oluşan boşluğa yavaşça salınım yapan kemoterapi ilaçlarının verilmesiyle geri kalan kanser hücreleri 4 ila 6 ay içinde ölüyor.

10. Kanser aşısı

2020’de pazara sunulacak ilaç sayesinde ölümcül olan kanser tiplerinin %70’i engellenebilecek. 2011’de keşfedilen ilaç, öncelikle kobaylar üzerinde  denendi. Testlerde göğüs tümörlerinde % 80 azalma gözlendi. İnsanlar üzerindeki klinik testlerin gelecek yıl başlaması bekleniyor.

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"