Tıpta Çığır Açacak Gelişme: Bilim İnsanlarının Fareler Üzerinde Yürüttükleri Çalışma Yaşlanmanın Önüne Geçti

Bilim insanları, farelerde yaşlanmayı tersine çevirmek için kullanılan araştırmanın gelecekte insanların yaşlanma sürecini tersine çevirmek için de kullanılabileceğine inanıyorlar. Detaylara buyurun 👇

Bilim insanları, farelerin hücrelerini kendilerinin önceki sürümlerine resetleyerek farelerin yaşlanmasını başarılı bir şekilde tersine çevirdi.

Harvard biyoloğu Dr David Sinclair tarafından yürütülen çığır açan araştırma, insanlarda yaşlanmayı tersine çevirme yarışında önemli bir etkiye sahip olacak. Ekip, yetişkin bir hücreyi kök hücreye dönüştürebilen, zamanı etkili bir şekilde geri alabilen ve yaşlanan hücreleri genç hallerine sıfırlayabilen proteinleri kullanarak inanılmaz sonuçlara ulaştı.

Dr Sinclair, hücresel gençleşmeyi "kalıcı bir sıfırlama" olarak tanımladı ve aynı bilimsel ilkenin insan hücrelerine uygulanabileceğine inanıyor.

Dr Sinclair CNN'e verdiği demeçte, 'Anlayabildiğimiz kadarıyla bunun, yaşımızı sıfırlamak için vücutta uygulanabilecek evrensel bir süreç olabileceğini düşünüyoruz' dedi.

Dr Sinclair ve ekibi daha önce farelerdeki hasarlı retinaları gençlerden kan plazması naklederek onarmayı başarmıştı.

Araştırmacılar şimdi, memelilerin yaşını  %54 oranında tersine çevirmeyi başardıklarını iddia ediyorlar. Dr Sinclair, yaşlanmayı tersine çevirmenin aynı zamanda bir dizi ölümcül hastalığı tedavi etmenin anahtarı olduğuna inanıyor. Bu yeni bilimsel tekniklerin insanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşamasını sağlayabileceğinden de emin olduğunu belirtiyor.

"70'li yaşlarınızda kanser, 80'li yaşlarınızda kalp hastalığı ve 90'lı yaşlarınızda Alzheimer endişesi duymadan yüzlü yaşlara kadar yaşayabileceğiniz teknolojiye sahibiz."

Epigenetik değişiklikler yaşlanmadan sorumludur ve yaşlandıkça bizi hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirir.

Farelerde ve sıçanlarda yaşlanmayı tersine çevirmede başarılı olan bir grup araştırmacı var. Çalışmaya öncülük edenlerden biri, yetişkin insan deri hücrelerini, epigenetik işaretlerine orijinal modellerine etkili bir şekilde sıfırlayarak kök hücrelere başarıyla yeniden programlayan Japon bilim adamı Dr Shinya Yamanaka'dır. Bu buluş, Dr. Yamanaka'ya Nobel Ödülü kazandırdı ve kök hücreler artık 'Yamanaka faktörleri' olarak biliniyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yeni Bir Salgına Dönmesinden Korkulan Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
Kişinin Kendini Toplumdan İzole Ederek Çöp ve Gereksiz Eşya Biriktirme Hastalığı: 'Diyojen Sendromu' Nedir?
"Kabus Gibiydi": Maymun Çiçeği Virüsüne Yakalanan Adam Hastalık Sürecinde Yaşadıklarını Teker Teker Anlattı!

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
27.07.2022

o teknoloji kullanılmaya başlanana kadar ben çoktaan pörsüyüp kuru üzüme dönmüş olucam, yapacagınız işi s2m bilim insanları.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ