Tıpkı Bir İnsan Gibi Sohbet Edebilen Yeni Dialog Teknolojisi Google Tarafından Duyuruldu: LaMDA

Google, bugün yaptığı Google I/O etkinliğinde yapay zekanın yeni konuşma tarzı olan LaMDA'yı tanıttı. Bu yenilikle ilgili paylaşılan bilgilere göz atalım👇

Bu yeni dialog teknolojisinin amacı, insanların yapay zekayla sohbetini olabildiğince doğallaştırabilmekmiş.

Yapay zekanın bizimle olan mevcut iletişimi her ne kadar yeterli gibi görünse de, LaMDA teknolojisinin, yapay zekaya entegre edilmesi oldukça güç olan ''bağlam çerçevesinde sohbeti geliştirebilecek'' bir teknoloji olarak gösterilmesi, yapay zekayla kurulan dialogların ne kadar ileri seviyeye gidebileceğini kanıtladı.

LaMDA teknolojisi, sanki gerçek bir insan ile konuşuyormuşuz, sohbet ediyormuşuz gibi bizlere karşılık verebiliyor. Bunu başarabilmesinin arkasında betimleme ve benzetme yapabilme kabiliyeti yatıyor.

LaMDA'nın ilginç niteliklerinden birisi, kendisini nesnelerin yerine koyabilmesi. Örneğin; Google tarafından gösterilen kısa konuşma videosunda, LaMDA kendini Pluto olarak tanımlıyor. Pluto'ya dair insanoğlunun sahip olduğu bilgileri kullanarak çeşitli atıflarda bulunabiliyor.

Bu yeni dialog sistemini farklı kılan özelliklerinden bir diğeri de, LaMDA'nın kavramları öğrenebilme ve irdeleyebilme özelliği.

Kavramları öğrenebilme mekanizması sayesinde LaMDA, dialog esnasında kendisine yönelttiğiniz sorulara, tamamı birbirinden farklı binlerce cevap üretebiliyor. Böylece dialog esnasında aynı cümleleri kurarak tekrara düşmüyor.

Ancak LaMDA hala geliştirme aşamasında olduğundan ve tam olarak hazır olmadığı için, dialoglar sırasında garip garip cevaplar verebildiğini de belirtelim.

İnsanlara güvenme konusunda problem yaşayanlar için bu teknoloji, dertleşip sırlarını paylaşabilecekleri seviyeye gelme konusunda oldukça umut vadediyor.

Google'ın LaMDA'yı tanıttığı etkinlikle ilgili videoyu merak edenler için buraya bırakıyoruz 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Elon Musk'ın Gündeme Getirdiği Asperger Sendromu Olan Dünyaca Ünlü İsimler
İnternet Kullanıcılarının Baş Belası Ping Nedir? İdeal Ping Kaç Olmalıdır?
İsrail'in Çok Konuşulan Hava Savunma Sistemi Demir Kubbe Nasıl Çalışıyor?
Herkesin En Az Bir Kere Değiştirdiği DNS (Domain Name Server) Mantığı Nedir? Nasıl Çalışır?
Isırmasıyla ve Sokmasıyla İnsanları Ağlatarak Kıvrandıran 15 Canlı Türü

Popüler İçerikler

İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Onedio Anketine Göre 2024 Yılının En İtici 5 Ünlüsü!