Tipe Bakarak Suçlu Tespit Eden "Doğuştan Suçlular Teorisi"

_Cesare Lombroso adlı İtalyan psikiyatr ve tıp doktoru teorisini suçluların belirli fizyolojik özelliklere veya anormalliklere sahip olduğu varsayımına dayandırıp doğuştan suçlu teorisini ortaya atmıstır.Losmbroso mahkumların ortak yüz özelliklerine sahip olduklarını ima edip teorisini abartıp teorisine kafatası şekilleri,yüzün ve başın asimetrisi, büyük elmacık kemikleri,kulaklar ve dudaklar,uzun kollar gibi benzerlikleri de katmıştır.

_Genetik faktörler ya da yaşam boyunca miras alınan ya da edinilen herhangi bir anormalliğin bireyleri cezai davranışa yatkınlaştırdığından da bahsetmiştir.

LOMBROSO'NUN BİYOLOJİK SUÇ TEORİSİ

Esasen, Lombroso, suçluluğun kalıtsal olduğuna ve suçluların atılgan veya vahşi olduklarını doğrulayan fiziksel kusurlarla tanımlanabileceğine  inanıyordu.

Örneğin,bir hırsız el becerisi ve küçük dolambaçlı gözleriyle tanımlanabilir. Yaşayan katillerin soğuk camsı bakışlara kanlı gözlere ve şahin benzeri burunlara;tecavüzcülerin ise sürahi kulaklara sahip olduklarını söylemiştir.

Lombroso görüşlerini erkek suçlularla sınırlamamış ve kadın suçluların erkeklerden çok daha acımasız olduğuna karar vermiştir.

LOMBROSO'NUN TEORİSİ İÇİN YAPTIĞI İLGİNÇ DENEYLER

Lombroso suçluların ayak parmak ölçümlerini suçlu olmayanların ayak parmaklarının ölçümleriyle karşılaştırımıştır.Şaşırtıcı bir şekilde sonuçlar, suçluların ayak parmakları arasındaki boşluğun uzunluğunun, suçsuz olanlarınkinden 3 mm daha büyük bir interdigital alana sahip olduğu sonucuna varmıştır.Ayak parmaklarının uzunluğunun ölçülmesine ilaveten; kolların uzunluğu, anormal diş sayısı gibi fiziksel ölçümleri,bireylerin vücutlarındaki  kıl miktarını da dikkate alarak karşılaştırmıştır.

Lombroso,'iyi ve kötülük dünyasında uzman olmayan'olarak sınıflandırdığı genç kızlara suçluların resimlerini sunduğu bir araştırma yapmıştır.Çalışma, suçluları ve suçlu olmayanların görüntülerini izleyen genç kızlardan oluşuyordu.Birçok uzmanın şaşkına döndüğü,iyi ve kötülük dünyasında bilgisiz olarak nitelendirilen genç kızlar,suçlu olmayanları yalnızca yüz özelliklerine göre doğru bir şekilde tanımlamıştı.

Avrupa'daki cezaevlerinde 25 bin kişiyle ilgili çalışmalar yapan Lombroso,kafataslarını ölçmüş,farklı alın, göz, burun, ağız ve çeneler hakkında notlar almış; aynı tip suçlular tarafından paylaşılan özelliklerle karşımıza çıkmıştır. 

Fiziksel özelliklerden bazıları arasında ise düzensiz protez,yüz asimetrisi, büyük kulaklar ve kusurlu gözler bulmuştur.

TEORİYE GÖRE 3 TİP SUÇLU

1) Doğmuş suçlular (tüm suçluların% 30'u),

2) Anormal suçlular (aptallar, embesiller,paranoidler, melankolikler, paralitikler, epileptikler, çetrefilli kişiler,alkolikler ve histerikler)

 3) Ara sıra suçlular(Kriminaloidler, sahte suçlular,alışkanlıklar dışındaki suçlular)

TEORİYE ELEŞTİRİ

Goring, 3000 suçlunun üzerinde yaptığı deney üzerine suçlular üzerinde herhangi bir fiziki anormallik veya özellik bulamamıştı. Lombroso'yu 'doğuştan suçlu teorisi' hakkında eleştirdi.Böyle bir tezin yanlış ve tehlikeli olduğunu tespit etti. Goring bir suç işleyene kadar hiç kimsenin suçlu olmadığı sonucuna varmıştı.

Lombroso'nun suçla ilgili görüşleri halen bazı azınlık grupları üzerinde kalıplaşmış şekilde varlığını sürdürmekte.Ayrıca polis alt kültürel davranışları üzerine yapılan araştırmalar,polis memurlarının belirli ırk grupları üzerinde benzer basmakalıp fikirlere sahip olduklarını gösteriyor.

Yakın tarihli araştırmalar,şiddet suçu için genetik bir kaynak olabileceğini ve suçluluk da dahil olmak üzere kişilik özelliklerinin yüz özelliklerinden çıkarıldığını bulmuştur.

Doğuştan suçlu teorisi bu yönüyle gülünç bir fikir olmayabilir.

DÜNYA'NIN EN KORKUNÇ MÜZELERİNDEN ''LOMBROSO MÜZESİ''

Lombroso suçları,suçluların rahatsızlık verici motivasyonunu ve kültürünü sürekli olarak merak ediyordu.Uzun kariyeri boyunca suçluların yarattığı eserleri topluyordu.

Ayrıca idam edilmiş çeşitli suçluların ölüm maskelerini, birçok suçlu iskeletini ve kafatasını elinde bulunduruyordu.Başlangıçta,bunları evinde barındırdı ve daha sonra çalıştığı Torino Üniversitesi'ne taşıdı. 

1892'de Lombroso bu eserler için bir müze açtı.Bu müze 1914 yılında kapandı,ancak Torino'da 2010 yılında yeniden açıldı ve görülmeye değer.En dikkat çekici parçalardan biri Lombroso'nun koruyucu kavanozdaki kendi başıdır.Ölümünden sonra bağışlanacağı konusunda müzeyle anlaşmıştı.

Lombroso'nun müzeye bağışladığı koruyucu kavanozdaki başı.

Teori bugün geçerli olmasa da ''Doğuştan Suçlu''teorisi kriminolojide bilimsel yöntemlerin kullanılmasına öncülük etmiştir.Zamanının popüler teorisi şiddet suçu için genetik bir kaynak olabileceğini söylemesi yönüyle de yakın tarihli tartışmalara ışık tutmuştur.

Popüler İçerikler

İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"