Tıp Tarihine Geçebilir: Türk Doktor 3 Boyutlu Yazıcılarla ‘Yapay Organ’ Geliştiriyor

Almanya'da bir üniversite hastanesinde görev yapan Dr. Ali Ertürk, hem kanser ve hem de organ bekleyen hastalar için umut olabilecek çalışmalar yürütüyor. Ertürk ve ekibi 3 boyutlu yazıcılarla 'yapay organ' geliştirmek üzerinde çalışıyor. 

Alman medyası, Münih kentinde bulunan Ludwig-Maximilians-Üniversitesi Beyin Felci ve Demans Enstitüsü’nün Araştırma Grubu Müdürü olan Dr. Ali Ertürk’ün çalışmalarını yazdı. Sadece Almanya'da şu anda yaklaşık 10 binden fazla hasta hastanın organın beklediğini; bunların yaklaşık 7 binden fazlasının ise böbrek beklediğini yazan Alman basını, Türk doktorun çalışmaları ile ‘organ bağışı sırası’ ve ‘yaşlanmanın’ da önüne geçilebileceğini yazdı.

"Kanser hastaları için umut”

DHA'nın aktardığına göre, nörobiyoloji uzmanı Dr. Ali Ertürk’ün detaylı organ haritaları çıkararak, ‘3D biyolojik yazıcılar’ ile geliştirdiği organ prototiplerinin bilim dünyasında konuşulmaya başlandığını yazan Alman basını, Türk doktorun çalışmalarını “Üzerinde çalıştığı proje kanser hastaları için umut” başlığı ile okuyucuları ile paylaşıyor.

"Geliştirdiğimiz teknolojilerle kanseri tek hücre seviyesine kadar görüntüleyebiliyoruz"

Başında bulunduğu laboratuvarda 12 farklı ülkeden 15 kişi ile çalıştığını söyleyen Ludwig-Maximilians-Üniversitesi Beyin Felci ve Demans Enstitüsü Araştırma Grubu Müdürü Dr. Ali Ertürk, “Fizik, kimya, mühendislik gibi farklı alanlardan gelen ekibimizle yeni teknolojiler geliştiriyoruz. Bu teknolojileri hem kanser çalışmalarında, hem de yapay organ çalışmalarında kullanıyoruz. Bizim geliştirdiğimiz teknolojiler detaylı görüntüleme yapabilmek için oluşturulan teknolojiler. Kanserin vücutta nasıl yayıldığını görüntüleyebilmek için kullanılan bilgisayar ve tomografilerin çözünürlüğü aslında çok yüksek değil, çok küçük kanser hücrelerini gösteremiyorlar. Bunları görmek çok önemli. Bizim geliştirdiğimiz teknolojilerle kanser hücrelerini tek hücre seviyesine kadar görüntüleyebiliyoruz. Bunu laboratuvarda hayvanlar üzerinde yaptık.' dedi.

"Yapay organ üretme üzerine yoğunlaştık"

Kanser çalışmalarının yanında yapay organ üretme üzerine de yoğunlaştık. Hedefimizde vücuttaki organları tekrar yapay olarak üretmek var” diyen Ertürk, “Organlar çok karmaşık ve üretebilmek için en önemli ihtiyaç detaylı haritalar. Bir gökdeleni düşünün, bunun için bir mimari plan gerekiyor. İnsan organları da gökdelenlere göre milyonlarca kez daha karışık. Bizim yaptığımız teknolojiler, bu kompleks yapıları tek hücre seviyesine kadar gösterebiliyor. Bir böbrekte hangi hücre nerede, damarlara göre pozisyonları detaylı olarak görebiliyoruz” dedi.

"Hedefimiz tüm organları yapay olarak oluşturmak"

Hedeflerinin bu haritalarla, 3 boyutlu biyolojik yazıcılarla, organları tekrar oluşturmak olduğunu belirten Ertürk, şöyle devam etti:

 “Umarım önümüzdeki birkaç sene içinde yapay insan organları üreteceğiz ve belki ondan birkaç sene sonra da ilk organ nakli çalışmalarımız başlayacak. Dünya çapında yüzbinlerce insanın böbrek ihtiyacı var ve hedefimiz bunu öncelikle böbreklere uygulamak. Bunun haricinde şeker hastaları için pankreas, kalp hastaları için yeni kalp, yeni kalp kasları yapmak, mide gibi organları tekrar yapabilmek, diş gibi dokuları oluşturmak için çalışmalarımızı başlattık. Hedefimizde tüm organları yapay olarak oluşturmak var ve bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Daha önce hayal gibi görünen bir konsepti, gerçeğe dönüştürüyoruz.'

Araştırma Enstitüsü Grubu Müdürü Dr. Ali Ertürk, 1 Temmuz’dan itibaren oldukça büyük bir bütçeye sahip Neuherberg'deki Helmholtz Merkezi’nde Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü Yöneticisi olarak görev yapacak.

Popüler İçerikler

Cem Garipoğlu'nun Fethi Kabir Tutanağı Ortaya Çıktı: Kefen Yok, Plastik Poşet Bulundu!
Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i Vahşice Katleden Semih Çelik Hakkında Yeni Detay
Sağlık Bakanlığı'nın "Doğal Olan Normal Doğum" Kamu Spotu Tepkilerin Odağında
YORUMLAR
30.03.2019

Başlık yanlış.. Bizi gururlandıracak bir olay yok hatta aşağılayıcı bir durum.. Ludwig-Maximilians-Üniversitesi Beyin Felci ve Demans Enstitüsü’nün Araştırma Grubu Müdürü Dr. Ali Ertürk Tıp tarihine geçebilir de geç..

Pasif Kullanıcı
30.03.2019

Çok daha öncelerden başlanılmış ve birçok kişinin üzerinde çalıştığı bir konu yapay organ basımı. Ancak bir Türk'ün bu konu ile ilgilendiğini bilmek gurur verici bir şey. Ancak "ultimaker 2" çok ortalama kalitede bir üç boyutlu yazıcı..kesinlikle organ basabilecek kapasitede değil. Zaten bu konudaki iki temel problem bunu en kusursuz şekilde üretebilecek üç boyutlu yazıcı ve en önemlisi de yapay organ yerine geçebilecek bir materyalin henüz tam olarak bulunamaması.

30.03.2019

olursa mükemmel

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ