Tıp Meraklıları Buraya! Ameliyat Sırasında Neden Tüm Kanın Dışarı Akmadığını Hiç Düşünmüş müydünüz?

Kan vücudun sadece atardamar, toplardamar ve kılcal damarlarında bulunur. Bu damarlardan birini kesmek kanamaya neden olur. Bir cerrahın tüm damarlardan kaçınması pek mümkün olmasa da, kontrol edilemeyecek kanamaları önlemesi mümkündür. Biz Onedio olarak operasyon sırasında hastaların kan kontrolünün nasıl yapıldığını sizler için araştırdık!

1. Genel anestezi yerine uygunsa lokal anestezi uygulanması

Ameliyat süresi kısalınca kanama azalır. Lokal anestezi dolaşım sistemine daha az etki eder. Ayrıca merkezi sinir sistemine etki etmediği için daha az komplikasyon görülür.

2. İntraoperatif kontrollü hipotansiyon

Cerrahi müdahale sırasında hastanın tansiyonu kontrollü olarak düşürülür ve damarlardaki basınç azaltılarak kanama kontrolü sağlanır.

3. Turnike

Boğucu sargı anlamına gelen turnike kılcal damarların, atardamarların ve toplardamarların sıkıştırılmasıdır. Bölgedeki dolaşım durdurularak kan akışı kesilir.

4. Damar ligasyonları, koterizasyon ve cerrahi teknik

Küçük kan damarları monopolar elektrokoter ile kolayca koterize edilebilir. Daha büyük damarların genellikle bağlanması ya da bipolar elektrokoter ile klemplenerek kapatılması gerekir. Jelatin, selüloz ve nişastadan yapılmış kimyasal hemostatik ajanlar da bu işlem sırasında kullanılabilir.

5. Doku yapıştırıcılarının lokal olarak kullanılması

Doku yapıştırıcıları lokal olarak kullanıldığında daha etkilidir. Ayrıca büyük alanlarda kullanılırsa komplikasyonlara neden olabilir.

6. Lokal hemostatik ajanların kullanılması

Lokal hemostatik ajanlar, bölgesel düzensizliği minimuma indirerek kan akışını azaltır. Lokal olarak damarın daralmasını sağlar. İçindeki ajanlar kanın pıhtılaşmasını sağlar ve pıhtılaşan kan, kanayan bölgede bir tampon oluşturur.

7. Hipoterminin önlenmesi

Vücut ısısının düşmesi, pıhtılaşma ve trombosit faktörlerinin ativitelerinde kayıplara yol açarak kanamayı arttırır. Hipotermi, pıhtılaşma defektine bağlı kanama yatkınlığını (kanama diyatezi) arttırır. Bu yüzden hem ameliyat sırasında hem de ameliyattan sonra hastanın normotermisi önemlidir. Ayrıca sıcak bir ortam oluşturmaktan da kaçınılmalıdır.

8. Cell salvage uygulanması

Operasyon sırasında ya da sonrasında kaybedilen kanın hastaya geri verilmesi işlemine cell savage/hücre kurtarma denir. Hastanın kaybettiği kanı toplayıp bir filtreden geçiren cihazlar olduğu gibi, tek kullanımlık setlerle de uygulanabilir. Cihaz ve setler oldukça pahalıdır ve bir profesyonel gözetiminde yapılmadır.

9. Kaynağın alınması

Eğer hastanın kanaması çok fazlaysa, ameliyat edilen organ ya da o organın büyük bir kısmı alınabilir. Sezeryan histerektomi ve splenektomiler buna iyi bir örnektir.

10. Basınç

Vücudun kanamayı kontrol etmek için kendi yöntemleri vardır. Bazen tek yapılması gereken baskıyı uygulamak ve kanın kendi kendine pıhtılaşmasına izin vermektir. Ayrıca hastanın pozisyonu, lokal venöz basıncını azaltacak şekilde olmalıdır.

11. Medikal evakuasyon

Baskı yeterli olmadığında kanamanın kaynağına odaklanmak için kanama vakum yoluyla ya da süngerlerle kontrol altına alınmaya çalışılır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Kabus Gibi! Ameliyatın Ortasında Uyanan İnsanların Ne Yaşadıklarını Anlattığı Birbirinden Korkunç 19 Hikaye
Bu İlk Yardım Testinde Son Soruyu Görebilecek misin?
Herkes Bir Yerinden Şikayetçi! İşte Dünyada En Çok Yaptırılan 17 Estetik Ameliyat

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!